En 14-årig dreng ville gentage et forsøg, han havde lært i fysiktimen – så skete katastrofen

Colourbox

En fysiklærer havde lært sine elever, hvordan de kunne lave en bunsenbrænder (gasbrænder) i et laboratorium. En af eleverne ville gentage forsøget derhjemme. Det foregik i den engelske by Plymouth.

 

Han brugte en tom dåse, som der havde været energidrik i. Så prøvede han at lave en konstant flamme, der blev større, når man klemte den.

 

Han lod den dog kun brænde i fem sekunder, så satte han den på sit sengebord i nærheden af noget tøj. Til politiet sagde han siden hen, at han troede, at han havde pustet den hjemmelavede bunsenbrænder ud.

 

Så åbnede han vinduet og brugte en duft-spray for at fjerne lugten fra forsøget. Derefter gik han ned i dagligstuen.

 

En halv time senere gik røgalarmen, drengens mor så, at hans værelse var fyldt med røg, og så evakuerede hun deres hjem.

 

Brændt ned til grunden

Men en ustoppelig katastrofe var sat i gang. Ilden bredte sig til samtlige 24 boliger i deres blok. Ødelæggelserne blev så omfattende, at hele blokken må bygges op igen fra grunden!

 

Skaderne skønnes at løbe op i 25-30 millioner kr., når man tællet mistet inventar med. Flere af beboerne har ingen forsikring.

 

Drengen har erklæret sig skyldig i ildspåsættelse. Han står til at blive idømt forvaring i mere end to år på en ungdomsinstitution. Det kan ødelægge hans fremtid.

 

Det begyndte med et lille tankeløst fysikforsøg. Og det udviklede sig til et mareridt af næsten ufattelige dimensioner.

 

Historien understreger, at man ikke skal gå i lag med fysikforsøg uden for et laboratorium – og da slet ikke, hvis de involverer ild.

Læs også
Indvandrerghetto: 14-årig dreng truet efter sexkrænkelse og storbrand – hvad nu, borgmester?

 

Og så er der vel den morale, at man skal tænke ordentligt over konsekvenserne af sine handlinger. Også de mulige konsekvenser.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…