Ifølge de seneste tal fra Danmarks Statistik ligger antallet af lomme- og tasketyverier på det laveste niveau i to år, mens særskilte tricktyverier på gadeplan ligger uændret sammenlignet med første kvartal 2014.
Der er dog stadig god grund til at være på vagt over for tricktyveri og lommetyve i gadebilledet, mener ekspert Sunny Cagara, der rådgiver bl.a. politiet om tricktyves adfærd.
“Faldet ser reelt og glædeligt ud, men man skal huske på, at tallene kun fortæller noget om antallet af anmeldelser. De mindre rapserier bliver måske ikke anmeldt i så høj grad, nu hvor der er opsving og penge på kontoen. På den anden side lader det til, at det oplysende arbejde rundt i landet kan være ved at bære frugt,” siger Sunny Cagara, der dog har opdaget en ny trend i gadebilledet: Tricktyve på cykel.
“Selvom vi er på vagt, er der desværre en tendens til, at tricktyvene bliver mere og mere udspekulerede. Den seneste udvikling er tricktyve, der opererer på cykler i storbyområder. De byder medcyklister på slik eller nødder for at aflede opmærksomheden, så det bliver nemmere at stjæle håndtasken op fra cykelkurven eller pungen fra jakkelommen.”
Sunny Cagara understreger, at der ikke findes statistik eller videoer af omfanget, men at truslen især er udtalt i sommermånederne på mere varme dage.
“Jeg har selv set det fra min bil i de københavnske gader og hørt andre i min omgangskreds fortælle lignende historier. Typisk sker det, når det er varmt i luften, og folk er lidt mere afslappede. Pungen eller jakken lægger man måske i cykelkurven, og de kan blive et hurtigt bytte i et pakket trafikkryds, hvor man holder for rødt,” siger Sunny Cagara.
En god idé er altid at være på vagt over for udenlandske folk, der taler gebrokkent engelsk og kører tæt op ad én på cykel. Det kan dog også være en god idé at lyne jakken, så telefonen eller pungen ikke forsvinder så nemt, eller måske købe en cykelkurv med aflåseligt låg. Væn dig under alle omstændigheder til altid at holde øje med genstandene i cykelkurven.
I alt 283 tricktyverier på gadeplan blev anmeldt til politiet i første kvartal 2015. Der er tale om en særskilt kategori inden for kriminalitet, som har eksisteret siden fjerde kvartal 2013.
34-årige Sunny Cagara arbejder som professionel tryllekunstner ved siden af jobbet som rådgiver og foredragsholder inden for tricktyveri for bl.a. FN og politiet. Han er opvokset i Brøndby og bor i Valby. Du kan læse om Sunnys MAGI-regel, der skal minimere tricktyveri i Danmark, på sidenhttp://www.tricktyveri.dk