De franske socialister prøver at lave en alliance, der kan spænde ben for Front National

PARIS: Søndag var der valg til regionerne i Frankrig. Et valg, der forandrede Frankrig.

 

Mandagens franske aviser og nyhedsudsendelser på TV udkom med et nyt Frankrigskort i mørke farver med kun to eller tre røde indslag.

 

De regioner, hvor det indvandringskritiske og EU-skeptiske parti Front National vandt første runde, blev markeret med en dyster variation af farven grå. Centrum-Højre koalitionen Les Republicains fik blå kulør på de regioner, hvor de fik flertal.

 

Og så var der kun levnet plads til to røde plamager med socialistisk flertal. Nemlig Bretagne med hovedbyen Rennes og Aquitaine-Limousin-Poitou-Charentes med hovedbyen Bordeaux.

 

Samt et rødt Korsika, hvor en socialistisk gruppe deler magten med øens separatister.

 

Meget forskelligt fra det Frankrigskort, som de afgående regionalråd tegnede sig for. Det var helt i rødt bortset fra en smal blå bræmme, som markerede det konservative flertal i Alsace.

 

De aviser, som ikke satte det nye Frankrigskort på forsiden, skrev i stedet som Le Figaro med dommedagsbogstaver LE CHOC. Med lidt mindre typer fik Le Parisien plads til at skrive “Le FN aux portes du pouvoir”. ( Front National foran magtens porte).

 

Kæmpe nederlag til socialisterne

 

Valgets store taber blev det socialistiske regeringsparti.

 

Alt hvad præsident Francois Hollande havde fået genskabt af tabt prestige som urokkelig forgrundsfigur i kampen mod de islamistiske terrorister og som vært for klimakonferencen blev sat over styr. Hollande tog en Falcon-jet til byen Tulle for at lade sig fotografere, mens han stemte i sin opstillingskreds, og siden så franskmændene intet til deres præsident i løbet af søndagen.

 

Læs også
Racisme mod franskmænd – de kalder os “hvide svin”

Premierminister Manuel Valls tog mod sædvane heller ikke ordet i løbet af søndagen for at kommentere valgets udfald.

 

Det blev overladt til socialistpartiets generalsekretær Christophe Cambadelis, som til gengæld ikke savnede svulstige ord og programerklæringer.

 

For at svække Front National mest muligt vil Socialistpartiet støtte de borgerlige, der hvor de ikke selv havde chance for at vinde.

 

Han erklærede, at partiet trak sine kandidater tilbage i de regioner, hvor Front National og Les Republicains havde vundet de to førende positioner. Derved ville han bygge ”en republikansk barrikade” mod det yderste højre.

 

Han præsenterede sig som intet mindre end frihedskæmper. Helt i stil med at han tidligere havde betegnet Marine Le Pen som en genoplivning af Vichy, byen hvor den forsmædelige samarbejdsregering holdt til under den tyske besættelse.

 

Formålet med barrikaden er at få socialistiske vælgere til at overvinde deres private politiske overbevisning og stemme på en centrum-højre kandidat, så hverken Marine Le Pen, hendes næstformand Florian Philippot eller hendes niece Marion Maréchal-Le Pen får det fornødne flertal for at vinde anden valgrunde på søndag.

 

Læs også
”De kalder os hvide svin”

Manøvren kan føre til, at Front National kun bevarer tre af de seks regioner, som de vandt i første runde.

 

Men manøvren er ikke skudsikker. I Alsace-Lorraine-Champagne-Ardenne har den socialistiske kandidat Jean-Pierre Massenet således på forhånd meddelt, at han ikke agter at begå harakiri og undlade at forsvare sin usikre tredieplads. Han er ikke alene.

 

Som formand for Les Republicains har den tidligere præsident Nicolas Sarkozy formanet sine tropper til ikke at opgive nogen som helst bastioner. Han sætter sin lid til, at mange sofavælgere, især blandt de unge, vil føle, at der står så meget på spil, at de vil møde op i valglokalerne på søndag.

 

En anstrengt lykønskning

 

En pudsig følge af Front Nationals valgsejr er, at partiets stifter Jean-Marie Le Pen, som har nægtet at træde tilbage som æresmedlem, har overvundet sig selv til at gratulere sin datter Marine og barnebarnet Marion med deres overvældende valgsejre. Selv partiets næstformand Florian Phillipot, som den stædige partistifter har et særdeles køligt forhold til, har fået en slags anerkendelse.

 

–         Jeg har anbefalet at stemme på alle partiets kandidater, så det må også gælde ham, siger Jean-Marie Le Pen. Og det er nok strategisk klogt, da Phillipot har god udsigt til at vinde også anden runde på søndag i Alsace.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…