Her forlader Siv og de andre deres elskede forsamlingshus – de skal væk for at gøre plads til asylansøgere

SVT

Stemningen var trykket, da en lille flok pensionister lagde sidste hånd på rømningen af kulturhuset ”Folkets Hus” i Munkedal.

 

Flere har haft deres gang i huset siden de var barn, så de kan fortælle, om et levende sted som har betydet meget for lokalsamfundet.

 

Der er blevet danset, sunget, konfirmeret, diskuteret og råbt hurra for unge og gamle fødselarer. Men nu er det slut. Folkets Hus skal bruges til asylansøgere evt. flygtninge.

 

”Det her er folkets hus i Munkedal, her har vi været siden man var en lille pige. Her har vi set film, her har vi danset og holdt familiefester og her har været alle mulige foreninger gennem årene. Her er hele mit liv … det gør mig virkelig ked af det,” siger Siv Göransson.

 

Der mangler 20.000 boliger

Sverige er i voldsom bekneb for boliger til de mange mennesker som strømmer til Sverige. Ifølge det svenske Migrationverket bliver der akut behov for 20.000 lejemål. I jagten på boliger til at huse de mange fremmede er det svenskerne som bliver ofre.

 

Svenskerne må vige for de fremmede som har 1. prioritet. Borgerne i Munkedal har fået at vide at kommunen ikke kan købe ejendommen, men den vil gerne være behjælpelig med at finde andre lokaler.

 

Desværre er der ikke noget andet lokale for øjeblikket. Kommunen kan godt forstå, at borgerne føler sig svigtede, men de kan ikke rigtigt stille noget op.

 

Svenskerne sættes ud, når asylansøgerne skal ind

I Munkedal er det lokalsamfundets mødested som lukkes ned, men der er desværre også andre kedelige sager. Der er fx udlejningspekulanter som opsiger de svenske lejere, fordi de kan tjene meget bedre på at indkvartere asylansøgere.

 

Det har man netop set i Torsby i Värmland hvor de svenske lejere blev opsagt på stribe. Bebyggelsen havde fået ny ejer og han havde store planer for sin investering. Så i stedet for de 11 eksisterende lejemål skulle bebyggelsen nu huse over 10 gange så mange mennesker, nemlig 144 asylansøgere.

 

Læs også
Radikale muslimer lever blandt os – men de hader vores værdier og kalder os ‘hvide svin’

Man må håbe, at lejerne i Värmland har fundet andre hjem og at borgerne i Munkedal hurtigt kommer sig over tabet af fællesskabets samlingsted.

 

Folkets Hus har haft omkring 400 brugere, og lokalerne kan tage op til 120 mennesker ad gangen.

 

Kilde: Avpixlat og Bohuslaningen.

 

Her link til indslag på Sveriges TV, via Avpixlat.

 

http://avpixlat.info/2015/05/27/foreningar-kastas-ut-ur-folkets-hus-i-munkedal-ska-bli-asylboende/#more-147485

 

 

Læs også
Likvideringen af 31-årig kvindelig læge i Malmø: Hun fik det dræbende skud, da hun lå på jorden – en medgerningsmand er anholdt
Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…