Ny måling viser, hvor meget danskerne sparer op i en tid, hvor der er et positivt syn på økonomien

Colourbox

Trods de positive vinde over dansk økonomi og at de fleste danskere ser lyst på fremtiden, har danskerne stadig fokus på at holde lidt igen, når det kommer til forbrug.

 

Fire ud af ti (41%) danskere sparer mere op end tidligere, og når der skal spares på den korte bane er det især nyt tøj, take-away måltiderne og de dyre madvarer, der bliver skåret fra. For selvom langt de fleste danskere (66%) vurderer, at Danmark ikke er i recession i øjeblikket, så er der stadig fokus på finanserne.

 

Det viser en ny undersøgelse af forbrugertillid, som analysefirmaet Nielsen har gennemført. Undersøgelsen er foretaget blandt 30 000 personer i 60 lande verden over, som har svaret på spørgsmål om deres forbrugsvaner. I Danmark har 500 personer deltaget i undersøgelsen.

 

Når de faste udgifter er dækket i de danske husholdninger, bruger hver anden (48%) overskuddet til at spare op, mens fire ud af ti (37%) bruger pengene på ferie, og tre ud af 10 (33%) bruger pengene på nyt tøj.

 

Men når overskuddet svinder, og der skal skæres ind til benet, er det bl.a. først og fremmest det nye tøj, der spares væk. Således siger hver anden (47%) af dem, der er nødt til at spare, at de bruger færre penge på tøj, mens fire ud af 10 (44%) dropper take-away måltiderne, og 38% skifter til billigere dagligvarer.

 

Men selvom ferier ofte er en dyr fornøjelse, er det kun hver fjerde (24%), der rører ved dét budget for at spare penge.

 

Top 5 – her vil dansker spare:

Indkøb af nyt tøj: 47%

Take-away måltider: 44%

Købe billigere madvarer: 38%

Oplevelser ude af huset: 35%

Brug af gas og elektricitet: 35%

 

Rapporten viser også, at det samlede forbrugertillidsindeks for tredje kvartal var 109. Et lille fald i forhold til forrige kvartal, hvor vi var helt oppe på indeks 112. Indeks 109 er dog stadig et meget højt niveau set over de sidste 7 år og set i forhold til det øvrige Europa.

Læs også
Donald Trumps nye skattelettelser er godt nyt for verdensøkonomien

 

 

Rasmus Sarauw-Nielsen, Senior Client Executive hos Nielsen, udtaler:

 

“Når vi ser på udviklingen over en årrække, udvikler forbrugertilliden sig i en positiv retning, og det samme gør forbruget ifølge Danmarks Statistik, hvor der især i 3. kvartal var en tiltagende vækst inden for detailhandlen ift. året før. Vi ser et spirende opsving, men det er for tidligt at konkludere, om det bliver vedvarende”.

 

Nielsen gennemfører hvert kvartal denne globale undersøgelse, som giver indblik i forbrugsvaner og forbrugernes tillid til arbejdsmarkedet og økonomien. Undersøgelsen giver et samlet indeks over forbrugernes tillid, Consumer Confidence Index. Et indeks over 100 giver udtryk for, at forbrugerne ser optimistisk på fremtiden, mens et indekstal under 100 indikerer, at forbrugerne er mere eller mindre pessimistiske.

 

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…