Dagpenge og asylkaos kan forværre Danmarks største økonomiske problem og gøre os til et fattigere land

Foto: Folketinget / Anders Hviid

Dagpengekommissionen fremlægger i dag, mandag, sine forslag til ændringer i dagpengesystemet.

 

Thorning-regeringens politiske formål med at nedsætte kommissionen var at få sat en stopper for den endeløse debat om, hvor mange der mistede dagpengene. En debat, der især sled socialdemokraterne op.

 

Meget tyder på, at det rent faktisk lykkes kommissionen at få landet et resultat, som er politisk brugbart.

 

Til gengæld er der en fare for, at alle anstrengelserne vil bidrage til at gøre Danmark til et fattigere land.

 

Den udvikling kan blive forstærket, hvis den kaotiske asylsituation i Europa for alvor rammer Danmark.

 

Kommissionen har løst sin politiske opgave

Vi har gennem årene haft et hav af kommissioner, der barslede med et hav af rapporter, som så blev arkiveret lodret af politikerne.

 

Men med dagpengekommissionens udspil ser det ud til at blive anderledes. Et politisk flertal vil kunne samles om noget, som ligger tæt på kommissionens udspil.

 

Alle de tre store partier vil være med: Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti og Venstre. Og alle de tre store partier ønsker at få de to andre store partier med (at Venstre som regeringsparti skal med, giver jo sig selv). Andre borgerlige partier og De Radikale kan tænkes at komme til.

 

Så dagpengekommissionen har på fineste vis løst sin bundne politiske opgave: at lave et forslag, der kunne fungere i det praktiske liv.

 

Men det er ikke det samme som at sige, at forslaget gør Danmark så stærkt, som det kan blive. For det gør det ikke.

Læs også
Video fra Sverige: Muslimske piger tvinges til at gå ind bagerst i bussen, drengene skal have de forreste pladser

 

Det politiske flertal

Danmarks største økonomisk problem er, at vi har for få mennesker i beskæftigelse og for mange på offentlig forsørgelse.

 

Det sætter snævre grænser for, hvor meget vækst og velstand, vi kan få. Gradvis kommer vi til at sakke agterud i forhold til lande, som er mere dynamiske.

 

Den oprindelige dagpengereform fra den tidligere VK-regering, som hele den politiske ballade har drejet sig om, var et betydeligt bidrag til at skabe mere vækst og beskæftigelse.

 

Men Danmark har brug for at komme længere med at bringe mennesker fra offentlig forsørgelse til beskæftigelse. Og det kommer vi efter al sandsynlighed ikke med den kommende aftale om dagpengene.

 

Mindre tilskyndelse til arbejde

Det skal man ikke bebrejde kommissionen. Et politisk flertal vil det sådan (Venstre er kun nødtvungent med).

Læs også
SIDSTE NYT: Den formodede gerningsmand til terrorangreb på seks franske soldater er blevet skudt i sin mørke BMW og anholdt

 

Kommissionens eget forslag bevarer vel nogenlunde status quo for, hvor mange der står klar til beskæftigelse. Men det betyder altså, at stadig flere lande løber forbi os.

 

Og politikerne vil med stor sikkerhed nå et resultat, der direkte reducerer antallet, som er klar til at tage et job. Det kan for eksempel ske ved at indføre færre såkaldte karensdage, end kommissionen foreslår.

 

Det vil give mindre tilskyndelse til arbejde. Dermed risikerer Danmark at blive fattigere i forhold til andre lande.

 

Den kaotiske asylsituation

Dette sker på et tidspunkt, hvor der er grund til at frygte, at den kaotiske asylsituation i Europa vil komme til at ramme Danmark stadig hårdere. Efterhånden som situationen i vores nabolande Tyskland og Sverige kommer mere og mere ud af kontrol, vil flere sikkert søge mod Danmark.

 

Dette er først og fremmest et kæmpe problem, fordi det kan undergrave det danske samfunds stabilitet, sammenhængskraft og værdigrundlag.

 

Læs også
Skandale: 50 familier i indvandrerghettoen Tingbjerg modtager hver for 600.000 kroner i sociale ydelser om året

Men det er også et håndfast økonomisk problem, hvis politikerne ikke formår at sætte hælene i.

 

Visse erhvervsledere ved ikke, hvad de taler om

Visse erhvervsledere kommer med offentlige udtalelser, hvor de leger med tanken om, at asylstrømmen måske ligefrem kan gavne dansk økonomi ved at bringe mere arbejdskraft til landet. De aner ikke, hvad de taler om.

 

Langt de fleste af asylansøgerne er elendigt rustede til det danske arbejdsmarked. En meget begrænset del er veluddannede. En anden del vil kunne bestride en række ufaglærte job. Men en stor del vil havne på offentlig forsørgelse og blive der gennem længere tid.

 

Altså en alvorlig belastning for dansk økonomi. De løst talende erhvervsledere kunne med fordel lytte til en fremtrædende økonom i Tyskland, hvor man har kniven på struben.

 

Økonom: Indvandring må begrænses

Det drejer sig om Clemens Fuest, der er leder af Mannheimer Zentrum für Europäische Wirtschaftsforschung.

 

Læs også
Et aktuelt eksempel demonstrerer, hvordan de etablerede medier producerer falske nyheder på stribe

Fuest siger, at nogle flygtninge ganske rigtigt kan give et tilskud til økonomien. Men samlet set er der brug for at begrænse indvandringen og styre den efter nogle klare målsætninger for arbejdskraftens kvalitet. Hans konklusion lyder:

 

”En politik, der skaber ukontrolleret indvandring, ville hurtigt overbelaste vores land.” (Die Welt)

 

Danmark har ikke brug for flere mennesker på offentlig forsørgelse. Vi har tværtimod brug for flere mennesker i beskæftigelse. Hvis vi ikke forstår at sikre det, bliver vi fattigere i forhold til andre.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…