Netto havde så mange tyverier, at butikken måtte lukke, selv om den havde ansat vagter – nu åbner en ny butik, der prøver at gå nye veje for at undgå asocial adfærd

Foto: Privat

Netto i boligområdet Bispehaven i det vestlige Aarhus blev lukket i sommer.  Butikken, der ligger midt i det indvandrertætte boligområde var udsat for for en usædvanlig grov og asocial adfærd fra nogle af områdets store drenge og unge mænd.

 

De gik jævnligt ind i butikken og tog åbenlyst varer ned fra hyderne og gik uden at betale. Persolanet blev truet og der blev lavet hærværk.

 

Netto forsøgte sig med låste døre i åbningstiden, vagter og andet.

 

Men bølgen af asocial og voldelig adfærd var så massiv, at butikken til sidste lukkede.

 

Men nu åbner butikken igen.

 

Det er supermarkedskæden Kiwi som åbner en filial på Ryhavevej, der hvor Netto havde butik.

 

Og nu bliver det uden tyverier, hærværk og trusler. Det lover Biwar H. Mosa, der er Kiwis distriktschef.

 

Han er overhovedet ikke bekymret for, hvordan det skal komme til at gå. Han tror, at butikken kan drives så der ikke er tyverier og trusler. Og at det kan lade sig gøre uden vagter. Han mener man kan undgå problemerne ved at gå en helt anden vej.

 

Biwar H. Mosa fortæller TV2 Østjylland om sine planer for butikken:

 

De skal skabe en god kontakt til de lokale beboere og dermed sikre at der ikke igen kommer tyverier og hærværk.

 

Læs også
Syrer dræber mand med sværd på åben gade – Tyskland i chok over drabsbølge med indvandrere som gerningsmænd

Økonomisk støtte til områdets foreninger

Biwar Mosa vil tilsyneladende gerne forkæle de lokale beboere, han foreslår for eksempel, at sponsere frokoster i forbindelse med kulturelle højtider.

 

”Vi vil gerne samarbejde med folk i lokalområdet, det kan for eksempel være sponsorater til klubberne i forbindelse med julefrokoster eller lignende. Det er ikke helt fastlagt endnu, men det ser vi på, der er som sådan ikke nogen grænser.” (TV2oj)

 

Bispehavens ældreklub eller beboerhuset Trivselshuset vil sikkert være glade for en sponsoreret julefrokost. Men det er jo ikke dem, der laver hærværk og tyverier. De behøver ikke sponsorater for opføre sig ordentligt, når der handles ind i de lokale butikker.

 

Måske butikschefen tænker på en ramadan-middag for bydelens indvandrerbøller og deres mindre brødre.

 

Lokale ansatte

Biwar Mosa tror også på, at det er vigtigt, at butikkens ansatte har lokalkendskab. Ifølge Biwar Mosa har ansatte, som selv kommer fra lokalområdet, større forståelse for, at alle skal behandles på samme måde.

 

Læs også
Chok i Holland: Mange politifolk med indvandrerbaggrund er stærkt involveret i kriminel aktivitet

”Jeg er i gang med at ansætte personale til butikken, og her ansætter jeg også nogle lokale, der kommer fra nærområdet og kender det. Jeg leder efter en butikschef, som har forståelse for, at der kommer forskellige typer kunder, og at alle skal behandles med samme respekt,” siger han.

 

Vagter er noget bras

Biwar Mosa har selv tidligere haft ansvaret for Netto butikken som butikschef og dengang havde han ingen problemer. Det er 4-5 år siden.

 

Siden Biwar Mosa arbejdede i Netto er det gået støt ned af bakke for butikken, som altså til sidst måtte give op.

 

Der var trusler mod personalet, der blev lavet hærværk og grupper af unge skred fra butikken med hele indkøbsvogne fyldt med varer, uden at betale.

 

Man forsøgte sig så med vagter, butiksdetektiver og en direkte linje til politiet, men det hjalp heller ikke.

 

Faktisk blev det meget værre, fordi de unge indvandrere som hænger ud ved butikken følte sig provokeret af vagternes tilstedeværelse, mener Biwar Mosa.

Læs også
En gruppe ’unge’ terroriserer friluftsbad, men det skjules, hvem disse ’unge’ er – så pludselig kommer der en afsløring  

 

”Noget af det første, jeg gjorde, da jeg startede som butikschef i sin tid, det var at fjerne de vagter, Netto havde sat på. Jeg er selv indvandrer, og jeg ved, hvor ubehageligt det kan være at føle sig overvåget. Man føler, man bliver betragtet som tyveknægt uden at være det,” siger distriktschefen til TV2 Østjylland.

 

Distriktschefen satser altså på, at tillid, lokalt ansatte og samarbejde med lokale foreninger vil forebygge tyveri, trusler mm.

 

Man må håbe distriktschefen ikke bliver skuffet, og at de gode intentioner vil brede sig som ringe i vandet. Men måske fordi alle de andre butiksejere i Hasle Butikscenter har indvandrerbaggrund vil det komme til at gå bedre for den nye Kiwi og især hvis Biwar Mosa finder en butikschef som også har indvandrerbaggrund.

 

Det bliver interessant at følge butikken og adfærden hos dem, der kommer i butikken.

 

Butikscentrets halal-slagter.

Læs også
Muslimer kræver nye pasregler – muslimske kvinder må ikke vise deres ører

 

Østjysk Bolig som ejer Bispehaven er for øjeblikket i gang med at planlægge en helgardering af bebyggelsen. Den går bla. ud på, at alle lejemål skal have ståldøre som ikke kan sparkes ind. Opgangene er i forvejen forsynet med dørtelefoner, men det er altså ikke nok.

 

Et andet projekt går ud på, at åbne området op. Ifølge Boligselskabet er der stadig lukkede områder hvor folk kan stå og fifle med deres lyssky gøremål.

 

Bispehaven er fortrinsvis beboet af mennesker med anden etnisk baggrund end dansk, og oftest med oprindelse i et ikke-vestligt land. Området er sammen med Gellerup og Toveshøj et af de områder som trækker mest på politiets ressourcer.

 

Samtidigt har de tre boligområder i årevis haft karakter af parallelsamfund, med klan- og stammenormer som bærende værdier. Gellerup og Toveshøj er desuden stærkt influeret af religiøse normer dikteret af områdets forskellige muslimske trossamfund.

 

Det er fx moskéen på Grimhøjvej, som står for en særdeles bogstavtro fortolkning af islam, men også områdets andet store bedehus Fredens moske i bazar vest kan være med. Moskéen talsmand Radwan Mansour udtale forleden, at fordi Danmark ikke er et islamisk land bør vores love være grundlagt på en blanding af Koranen og Grundloven, altså ikke på Koranen alnene.

 

Radwan Mansour er iøvrigt tilknyttet den lokale muslimske friskole Lykkeskolen, som i flere år har praktiseret, at sende skolens drenge på studietur til Mekka, pigerne måtte pænt blive hjemme.

Læs også
Røde partier sætter Mette Frederiksen under stort pres for at give indvandrerne flere penge til velfærd på bekostning af danskerne

 

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…