To betjente med maskinpistoler beskyttede en jødisk butik – men det var ikke nok

Foto: Privat

Borgerne på Østerbro blev i marts måned mødt af et usædvanligt syn. Foran den jødiske slagter stod der to betjente bevæbnet med maskinpistoler. Det beskrev Den Korte Avis som de første.

 

Det var efter terrorangrebene i Paris og i København, at denne dramatiske beskyttelse af politi med maskinpistoler var kommet i stand. Den øgede politibeskyttelse skal desuden ses i sammenhæng med den seneste trusselsvurdering fra Politiets Efterretningstjeneste.

 

Men to betjente med maskinpistoler var ikke nok til at beskytte den jødiske butik. De står der nemlig kun i åbningstiden. Om natten er der frit spil. Og det blev udnyttet natten til den niende april.

 

På 75-års dagen for den tyske besættelse af Danmark blev den jødiske slagter så udsat for hærværk af ukendte gerningsmænd.

 

Jødesvin

Klokken 3.30 opdagede en politipatrulje, at der var smidt sten mod en af butikkens ruder, som var smadret. På muren ved forretningen var der skrevet ”jødesvin” med spraymaling. Politiet er stadig i gang med at efterforske angrebet (BT).

 

Den daglige leder af den jødiske slagterforretning siger: ”Jeg kan ikke sige, at jeg er overrasket. Jeg er bare ærgerlig over, at den slags sker i et frit land som Danmark. Det er, som om nogle ekstremister vil markere, at ligegyldig hvor meget man gør for at beskytte os, skal de nok finde en måde at ramme os på” (Berlingske).

 

Islamister?

Om hærværket mod slagteren er islamistisk inspireret, er endnu uvist, men jødiske mål har ifølge Politiets Efterretningstjenestes en vigtig symbolsk karakter.

 

Tjenestens øverste chef Jens Madsen udtalte således i forbindelse med den seneste trusselsvurdering, at Center for Terroranalyse under PET ”fremhæver den særlige trussel, der er mod symbolmål, såsom jødiske mål og personer, institutioner og begivenheder, der opfattes som krænkende for islam”.

 

Regeringen anmodede efter kritik om manglende handling fra blandt andet Mosaisk Trossamfund Folketingets finansudvalg om en bevilling på 20 millioner kroner til sikring af primært jødiske bygninger og 80 millioner til en forhøjet politiindsats mod terror. Men der er nu tvivl om, hvornår bevillingen kommer igennem Folketinget.

 

Læs også
 Det er politiets fornemste opgave at beskytte truede personer – ikke at lukke munden på dem
Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…