Aarhus – “julens hyggeligste hovedstad”

Julen igennem byder Aarhus på masser af klassiske og anderledes oplevelser for hele familien. Foto: Ole Hartman

For 30 år siden tryllebandt Tv-succesen ”Jul i den Gamle By”, der foregik samme sted, for første gang danskerne og spredte nostalgi bag skærmene i landets julepyntede stuer. I dag er Aarhus stadig garant for klassisk decemberhygge, men byder også på juleknas til tidens tand.

 

Her har du guiden til julens hyggeligste hovedstad.

 

Den 13. november breder Aarhus sit funklende juletæppe ud over Strøgets folketrafik, når en halv million led-pærer i tætte guirlander tændes på tværs af bygningernes tage. Stjernetæppet kommer blandt andet til at lyse ned over juleparaden, der samme dag marcherer gennem byens centrum og markerer julens komme. Får man ved samme lejlighed lyst til at tage hul på juleindkøbene, holder byens butikker åbent til klokken 21.

 

Ellers er der masser af andre muligheder for juleshopping i byens forskellige kvarterer. Aarhus er kåret som Nordens bedste shoppingby, og i julen er der kredset ekstra om handleoplevelsen i de stemningsfyldte stræder.

 

På Strøget breder mainstream-moden sig på hver side af folkemængden, og skal julegaven have en mere særegen karakter, er Latinerkvarteret ved Domkirken god at gå på jagt i. De brostensbelagte gader huser designershops, specialforretninger, brugskunst og kræsne fødevarebutikker.

 

Når sulten eller de trætte ben melder sig, er Vestergadekvarteret også et besøg værd. Her ligger hyggelige caféer side om side med modeshops, genbrugsbutikker og fine gallerier.

 

I Den Gamle By kan julestemningen nærmest skæres i skiver. Tykke granguirlander, mekaniske nisser og levende lys i lygter – overalt er der dækket og pyntet, som man gjorde det fra 1600-tallet og helt op til midten af 1970’erne. Duften af honningkager, nybagte klejner og tørrede nelliker fylder gaderne og kærtegner næsen på de handlende.

 

Markedsboderne og de historiske butikker sælger ’svunden tid’ og inspirerer til anderledes juleindkøb – blandt andet legetøj, bøger, Madam Blå, flotte plakater, lækre chokolader og hjemmelavet snaps. Og i Handelsgartneriet Bernstorff sælges julens blomster, æbler og nødder, krydderurter og pynt.

 

Fra den 14. november til den 3. januar byder Den Gamle By desuden på Peters Jul i Købmandsgården, julemarked og ikke mindst Julehuset, hvor man selv vælger sin vej rundt i julens historier. Alt efter om man tror på nisser og elsker julen eller er mere ”lunken”, følges forskellige spor rundt i labyrinten. Undervejs er der oplevelser for både børn og voksne med nisseloft, julegaver i gamle dage, kæmpe juletræ, legezone med dufte-bar og klatrevæg.

 

River man et par dage ud af kalenderen og tager på juleshopping og julemarkeder i den jyske hovedstad, kan man samtidig benytte lejligheden til at besøge ARoS og særudstillingen ’Monet – Lost in Translation’. Udstillingen er en kunstnerisk tour-de-force – forbi skovene i Fontainebleau, vilde blomstermarker og høstakke i solskin over strandene ved Atlanterhavet til Monets have i Giverny. På rejsen bliver det tydeligt, hvordan impressionismens landskabsmaleri fødte en ny æra i kunsten. Udstillingen præsenterer et udvalg af de største franske impressionister i ca. 50 tankevækkende værker, hvoraf de 20 er af Monet.

 

Læs også
Ny stormoské med minaret i Aarhus – nu kan der lyde bønnekald med “Allahu akbar” over byen, advarer DF

December-programmet i Musikhuset på Thomas Jensens Allé bugner af julekoncerter. Husets gæster kan eksempelvis komme i julestemning med canadiske Bruce Guthro, der 6. december gør stop i Aarhus under sin X-mas-Tour. Er man mere til danske stemmer byder juleprogrammet både på Stig Rossen, Nøddeknækkeren, De Nattergale og Ivan Pedersen-trio.

 

Læs mere HER . Julesiden findes også på tysk  og på engelsk

 

Om Visit Aarhus

VisitAarhus er Aarhus’ officielle turistorganisation, der har til formål at medvirke til at udvikle turismen i Aarhus og at markedsføre Aarhus som ferie- og rejsemål. VisitAarhus er en erhvervsdrivende fond, hvis mission er at bidrage til, at turismen i Aarhus skaber resultater for byen, regionen og hele Danmark ved at positionere og udvikle Aarhus som en passioneret viden- og oplevelsesby med kvalitetsoplevelser for borgere, virksomheder og gæster. Turismen i Aarhus har oplevet en flot vækst i de seneste år. De kommercielle overnatninger er således steget med over 32 procent i perioden fra 2010 til 2014. Turister spenderer godt 3 milliarder kroner årligt på overnatninger og oplevelser i Aarhus, heraf står erhvervsturismen for 1,97 milliarder kr. af forbruget.

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…