Sommerstævne om kultur og historie – Jeppe Aakjær kan stadig samle folk

Jeppe Aakjær kan stadig samle folk. Der var søndag et rekord stort fremmøde i år til Jenlefesten i Salling. Aakjær ramte en åre i kampen for lighed, som er respekteret rundt i verden. Det var formand for SF, Pia Olsen Dyhr og kirke‐ og kulturminister Bertel Haarder enige om, da de talte ved årets Jenlefest.
Invitationen til Jenle har givet partiforkvinde for SF, Pia Olsen Dyhr ekstra læsning i sommerferien. Hun kendte kun til sangen om Jens Vejmand, fortalte hun fra talerstolen foran Nanna og Jeppe Aakjærs Kunstnerhjem, Jenle i Salling.

 

”Det har været en ære og en udfordring. Nu har jeg læst hans bog ”Vredens børn, ” og når man er rød som jeg, så forstår man. Det er jo lykkes ham den gang at sætte fokus på, at de sociale problemer, man så i storbyen – var gældende i hele landet, ”siger Pia Olsen Dyhr, som var noget duperet over, at Jeppe Aakjær var med i kampen for kvindernes valgret og til at få ændret tyendeloven. Hun har selv søgt tilbage i sin egen historie og kunne fortælle, at der er flere generationer af rengøringskoner bag hende, og at hun selv er en mønsterbryder, som fik mulighed for en uddannelse på universitet.

 

 

”Velfærdsstaten førte ikke bare til at nogle blev sikret, det blev også en trampolin til at det blev muligt at springe op og hoppe, så rengøringsdamens datter kunne blive minister. Det har været en kamp for et mere lige samfund, som Jeppe Aakjær har kæmpet for, siger formanden for SF, som mener, at der stadig er noget at kæmpe for.

 

”Trampolinens fjedre skal strammes op ind i mellem. Vi hopper ikke så højt i øjeblikket. Nu er der modkamp, hvor nogle mener, at det er usejt at få en uddannelse. Det skal være sejt at bryde mønsteret,” siger Pia Olsen Dyhr, som talte til de over 1000 mennesker, som er mødt op med campingstole, madkurve med lutter ører i solen med udsigt til den blinkende Limfjord.

 

Hjemlængslen kommer med alderen

Det er netop den Limfjord, med hul i begge ender, som kirke ‐ og kulturminister Bertel Haarder mener er grunden til, at så mange nye tanker kom netop herfra dengang, hvor der blev så meget trafik på grund af handel.

 

 

”Det er jo her både andels ‐ og højskoletankerne kommer fra, som alt sammen var med til at gøre bevægelse folkelig,” siger Bertel Haarder, som i mange konkrete eksempler fra Aakjærs tekster viser sin viden om forfatteren, som han har fået ind med modermælken, som han har givet videre til sin børn og børnebørn.

 

 

”I hele Aakjærs digtning ser jeg en gennemsyring af både en udlængsel og en hjemlængsel, som vi mennesker er spændt ud i mellem. Det er store følelser, som han vidste at folk på gulvet også havde – at det ikke kun var det snakkende folks følelser, som han bragte videre, siger Bertel Haarder, som talte på Jenle for anden gang. Han er som minister meget optaget af alle de nordiske fælleskaber, som dukker op i disse år. En interesse som Aakjær også havde.

 

 

”Der er i disse år en stor interesse for det nordiske ‐ både inden for kunst og kultur. Udefra ser det ens ud, og det skal vi dyrke og holde fast i,” siger Bertel Haarder, som er på vej til Norge. ”Den nordiske samfunds‐ og økonomiske model blevet verdensberømt, da der var krise. Der blev det bemærket ude i verden, at det var de nordiske lande, som sejlede igennem og klarede sig. Vi bliver betragtet som en supermodel for fremtiden derude, siger den nye minister.

Læs også
Modig frihedskæmper: Ella von Cappeln lokkede SS-officer med røde roser – og skød ham

 

Efter 100 år er meget glemt
Formanden for Aakjærselskabet, Henning Linderoth mener, at talerne ramte de to ting, som er helt central for Jeppe Aakjær.
”Det er demokratiet, som vokser nedefra, som er speciel for det nordiske, som Bertel Haarder pointerede, siger formanden. Han understregede selv i sin tale, at det var noget overraskende i forbindelse med fejringen af 100 året for tyendes og vinders stemmeret, at der var så meget fokus på folketinget, og hvad der var sket i hovedstaden dengang.

 

”Det var jo de tyendes og kvinders egen hårde kamp for respekt og retfærdighed i baglandet , som førte til forandringen, siger Henning Linderoth.

 

Aakjærselskabet

Danmarks største litterære selskab med ca. 2000 mdl. – og blandt Europas største.

 Formand, Henning Linderoth

Jenle: Mindestuer, Museum, Boghandel, Forlag, Kulturture osv.

Jenle, Jenlevej 6,Jebjerg/Breum 7870 Roslev. tlf. 97578900/24260025

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…