Karen Hækkerup vil give statsborgerskab til hjemvendte Syrien-krigere

Den britiske regering nu er begyndt at fratage Syrien-frivillige deres britiske statsborgerskab, når de vender tilbage fra Syrien. Men i Danmark har regeringsflertallet med justitsminister Karen Hækkerup (S) i spidsen besluttet at gå den modsatte vej.

 

De vil tværtimod belønne tilbagevendte Syrien-krigere med et dansk statsborgerskab, hvis de ikke i forvejen har ét.

 

Det betyder, at reglerne skal ændres således, at udlændinge født i Danmark ikke længere skal tjekkes af PET for terrormistanke, inden de får dansk statsborgerskab.

 

Det sker samtidig med, at PET i stigende grad advarer om, at hjemvendte Syrien-krigere udgør en potentiel terrorrisiko, efter at de i Syrien er blevet dybt radikaliserede og forråede som følge af at have kæmpet sammen berygtede og brutale terrororganisationer som ISIS og Al-Nusra Fronten.

 

Karen Hækkerup: Det vil fremme deres følelse af at være dansk

Flere af dem, der rejser fra Danmark for at deltage i den blodige borgerkrig i Syrien på islamisk side, er født og opvokset her i landet. Men det er ikke dem alle, der har dansk statsborgerskab.

 

Det mener justitsminister Karen Hækkerup ikke er noget problem. Tværtimod vil det ifølge Karen Hækkerup gavne integrationen, at PET ikke længere skal sikkerhedsgodkende danskfødte ansøgere til dansk statsborgerskab.

 

”For det første er det vigtigt at sige, at børn, der er født og opvokset i Danmark, er danske. De får nu mulighed for at få dansk statsborgerskab, og det, tror jeg, er enormt fremmende for deres følelse af at være dansk og for integrationen i det hele taget,” siger Karen Hækkerup til Politiken, som  i går bragte historien om, at regeringen vil slække på PET-kontrollen af folk, der ansøger om dansk statsborgerskab..

 

Og hun tilføjede: ”For det andet: hvor mange terrorister er det lige, vi ser, der er født og opvokset i Danmark?”

 

Dansk Folkeparti: Ministeren må tilbage til virkeligheden

Hos Dansk Folkeparti er indfødsretsordfører Christian Langballe målløs over Karen Hækkerups udmeldinger.

 

Læs også
Gennem de sidste ti år har Folketinget uddelt over 50.000 statsborgerskaber – det kan forandre Danmark for altid

”Ministeren må tilbage til virkeligheden. Hun lever jo på en helt anden planet, hvis hun i ramme alvor mener, at alle udlændinge født i Danmark automatisk skal have tildelt statsborgerskab, selvom de har kæmpet sammen med terrorister og ifølge PET går rundt som løsgående misiler,” siger Christian Langballe til Den Korte Avis og fortsætter:

 

”Det er jo det glade vanvid det her, og vi vil protestere alt det, vi kan,” siger Christian Langballe og forklarer:

 

”Så snart Folketinget åbner efter sommerferien vil vi have ministeren i samråd for at spørge hende, om hun overhovedet har læst PET’s alarmerende advarsler om den terrorrisiko, hjemvendte syrienkrigere udgør, eller om hun blot har tænkt sig at ignorere dem og uddele statsborgerskaber til højre og venstre.”

 

En noget rystet Christian Langballe understreger over for Den Korte Avis, at efter et eventuelt regeringsskifte, vil reglerne blive rullet tilbage, således at PET som hidtil skal sikkerhedsgodkende ansøgere til dansk statsborgerskab.

 

Også Venstre og Konservative tager afstand

Heller ikke hos Venstre og De Konservative er der tilslutning til justitsminister Karen Hækkerups ændring af indfødsretsreglerne således, at alle født i Danmark berettiget til statsborgerskab, hvis de enten har taget folkeskolens afsluttende eksamen med et gennemsnit på minimum 02 eller er fyldt 18 år, skriver Politiken.

 

Medens SF og Enhedslisten støtter regeringens ændringer med bortfald af PET-godkendelsen af nye statsborgere, siger Venstres indfødsretsordfører, Jan E. Jørgensen, til Politiken:

Læs også
Østrig vil afvise statsborgere, der har kæmpet for IS – herhjemme har Lars Løkke sagt, at det er umuligt

 

”Det er desværre ikke nogen garanti for, at man ikke har antidemokratiske tilbøjeligheder, at man er født i Danmark,” og han bakkes i avisen op af De Konservatives indfødsretsordfører, Tom Behnke, som heller ikke mener, at man kan være sikker på, at unge ikke har været involveret i terror, blot fordi de er født i Danmark.

 

”Der kan være ganske unge, som på en eller anden måde er involveret,” siger Tom Behnke til Politiken.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…