Vi sælger vores gamle ting som aldrig før – her får du gode råd til, hvordan du får mest ud af det

Mange milliarder kroner skifter hvert år hænder ved køb og salg af gamle ting og sager – enten på on-line-auktioner eller på de store salgssider på internettet som f.eks. dba.dk (Den Blå Avis).

 

 

Vurderingen kan svinge

Et stigende antal danskere får i disse år foretaget en vurdering af deres gamle ting hos et af de eksisterende, store auktionshuse såsom Lauritz.com, Bruun-Rasmussen m.fl. Og det er her, man skal være opmærksom på eventuelle faldgruber.

 

Det er nemlig meget individuelt, hvilken vurdering, der gives for den samme ting. Afhængigt af, hvilket auktionshus, man vælger – men også afhængigt af, hvilken person, man møder bag skranken i auktionshuset.

 

Det kan være meget tilfældigt, hvilken nu-og-her-vurdering, man får for sine ting. Samme ting kan sågar også blive vurderet vidt forskelligt ad flere omgange. Der er eksempler på, at den samme ting – som har været gennem flere forskellige hænder i samme auktionshus – ender med en meget afvigende vurdering på mellem 50-60 procent.

 

Set i lyset af, at det ofte er ganske almindelige mennesker, uden forstand på værdien af gamle ting, der indleverer deres arvegods o.lign., kan sådanne oplevelser koste dyrt. Det kan betyde at man mister penge, fordi man får mindre, end hvad man ellers kunne have opnået, for det man sælger.

 

 

Salæret

Udover et tab af penge ved et egentlig salg, er det heller ikke helt ligegyldigt, når man ser på de salærer og – honorarer, de enkelte auktionshuse tager for et salg på f.eks. en af deres net-auktioner. Startgebyret er nemlig det samme uanset vurderingen.

 

Endelig skal man ikke give op, hvis ét auktionshus afslår auktion af en ting – et andet auktionshus kan meget vel vurdere dette anderledes. Alternativt kan man også få en vurdering af sine ting i en af de mange antikvitets- og/eller genbrugsforretninger. De tilbyder ofte også en vurdering via internettet. Og det koster som regel ikke noget!

 

Læs også
Danskerne panter som aldrig før

 

Man får en vurdering og så sælger man selv

Der er altså ret høje omkostninger ved at sætte en ting på auktion i de etablerede auktionshuse – og der er usikkerhed om udfaldet af et salg på en net-auktion. Derfor bliver det da også mere og mere almindeligt at få foretaget en vurdering i et af de etablerede auktionshuse – for derefter selv at sætte sine ting til salg på nettet. Det kan for eksempel være dba.dk, Qxl.dk, guloggratis osv.

 

Her er køber og sælger i direkte kontakt med hinanden – og der er intet gebyr! Alene dba (den Blå Avis) har de sidste par år oplevet en mangedobling af antal indrykkede annoncer fra hr. og fru Danmark .

 

Også Facebook er blevet en stor markedsplads for køb og salg – mange private har oprettet deciderede ’grupper’, hvor alle kan lægge sine ting ind og sælge dem der. Der er således adskillige alternativer til auktionshusenes auktioner.

 

 

Vi sælger og køber brugt som aldrig før

Læs også
Vi skrotter brugbar elektronik for mange millioner

Genbrugsbølgen, som er baggrunden for, at vi finder alskens ting og sager frem fra gemmerne og sælger dem, er i dag en stor trend i Danmark. Det er blevet ’in’ at sælge ud af arvesølvet.

 

Finanskrisen startede hele genbrugsbølgen. Ting skulle omsættes til kontanter. Men også aflivningen af køb-og-smid-væk-kulturen spiller ind.

 

Endelig er der blandt de unge en heftig retro-bølge i gang, som skubber på salget af genbrugsting fra 50’erne, 60’erne og nu til dels 70’erne. Specielt møbler af teak og palisander er et hit blandt de unge – ligesom små marmor- og små kobberting er på vej ind hos de unge.

 

Der er ikke tegn i sol og måne på, at genbrugsbølgen har nået land endnu. Historien og sjælen i de gamle ting falder i tråd med tidens andre tendenser om nærhed og særlige oplevelser. Man skal bare se sig grundigt for, hvis man vælger at sælge ud af sine gamle ting. Hvad enten det er i et etableret auktionshus eller ad egen vej på internettet.

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…