Den amerikanske økonomi og virksomhederne klarer sig bedre end forventet

De amerikanske virksomheder har i regnskaberne for første kvartal løftet både omsætning og indtjening, og for første gang i tre år melder virksomhederne om flere opjusteringer end nedjusteringer. Dermed er der basis for yderligere stigninger på aktiemarkedet.

 

Tre fjerdedele af de store amerikanske virksomheder har nu aflagt regnskab for første kvartal, og virksomhederne har formået at løfte både omsætning og indtjening. En gennemgang af regnskaberne viser, at indtjenings- og omsætningsvæksten er bredt funderet i de forskellige sektorer med forsynings- og medicinalvirksomhederne helt i front.

 

Analytikernes forventninger til regnskabssæsonen er blevet nedjusteret flere gange på grund af den hårde amerikanske vinter, hvilket fik et flertal af analytikerne til at forudse et marginalt fald på bundlinjen. Den bekymring er dog blevet gjort til skamme, da virksomhederne trods vintervejret har formået at løfte indtjeningen og dermed slå analytikernes forventninger med 6 pct. På toplinjen ligger regnskaberne nogenlunde på det niveau, analytikerne havde forventet.

Optimismen på højeste niveau i tre år

Det er godt nyt for investorerne, at de amerikanske virksomheder trods den hårde (og i investorkredse meget omtalte) vinter har formået at overraske positivt. Men med investorøjne er det mindst lige så interessant, at et flertal af virksomhederne nu opjusterer forventningerne til fremtiden.

 

Det er første gang i tre år, at der er flere opjusteringer end nedjusteringer hos de amerikanske virksomheder, og dermed ser den onde nedjusteringsspiral ud til at være brudt. Det er positivt for virksomhedernes fremtidige indtjening og investeringslyst.

 

De positive forventninger til virksomhedernes investeringslyst underbygges af den netop offentliggjorte kvartalsrapport om udviklingen på lånemarkedet i USA. De viser, at virksomhederne efterspørger flere lån, og at bankerne fortsætter med at lempe kreditkravene.

Nøgletal er i forårshumør

Og det er ikke kun virksomhederne på den anden side af Atlanten, der har det godt.

 

Opsvinget i den amerikanske økonomi ser nu også ud til at have bidt sig fast. De seneste økonomiske nøgletal er pæne og bekræfter dermed forventningen om, at de seneste måneders støj i nøgletallene primært har været et resultat af det hårde vintervejr, og at opsvinget reelt har bidt sig fast.

 

Fredagens jobrapport viste en fremgang i beskæftigelsen på 288.000 i april måned, og denne uges tal for erhvervstilliden og servicesektoren bøg også på pæne overraskelser.

 

De amerikanske aktier handles fortsat til en kurs, der ligger på ca. 15 gange indtjeningen, hvilket er lidt over det historiske gennemsnit. Men mens aktierne sidste år blev markant dyrere henover året, ser de i 2014 ud til at have holdt sig på et niveau, hvor indtjeningen kan følge med.

 

Det understøtter vores vurdering af, at der skal yderligere stigninger i indtjeningen til, hvis aktiekurserne skal op. Det er der da også gode muligheder for, hvis væksten som ventet tager til de kommende måneder, og vi mener derfor, at der er basis for yderligere stigninger på det amerikanske aktiemarked.

 

Læs også
To fronter og to femtekolonner – det amerikanske valg

Henrik Drusebjerg, Seniorstrateg, Nordea

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…