Udenlandske røvere går med stor brutalitet efter svage ældre

En kvinde på 75 år stod med sin rollator ved hæveautomaten. Bag hende stod tre udlændinge og lurede koden af. Kvinden fornemmede, at nogen fulgte efter hende, og gik så hurtigt, hun kunne med sin rollator. Men da hun kom hjem, stod de der allerede og ventede på hende. De overfaldt kvinden, som begyndte at skrige og sparke. Men det lykkedes dem alligevel at stjæle hendes kreditkort og de penge, hun lige havde hævet.

 

Lidt senere samme dag gik det ud over en mand på 90 år, som også gik med rollator. Her slap de væk i en grøn Mercedes. Men manden nåede at skrive registreringsnummeret ned. Og tre af gerningsmændene, der havde udenlandsk baggrund, blev senere fanget.(Hela Hälsingland)

 

Disse to overfald skete i Sverige. Men det kunne ligeså godt være sket i Danmark eller Norge.

 

 

I alle tre lande er billedet det samme. I alle tre lande siger politiet det samme: Røvere med udenlandsk baggrund går bevidst efter svage, ældre mennesker.

 

Sverige

De to overfald skete i de svenske byer Gävle og Hudiksvall. Nogle dage før var noget tilsvarende sket i en anden by, Surahammar. Her gik det ud over en kvinde på 90 år, som også gik med rollator. Hendes taske blev revet fra hende, og hun væltede omkuld. Ude af stand til at rejse sig lå hun på jorden og skreg. Hendes arm var kommet til skade, så hun i en ambulance blev kørt på hospitalet. I dette tilfælde blev overfaldet begået af en gruppe ”unge”.

 

Der er mistanke om, at røverne med udenlandsk baggrund har sat overfaldene på svage ældre mennesker med rollator i system.

 

”Det er nemt at overfalde ældre mennesker. Hvis man ikke kan aflæse pinkoden, så kan man stjæle deres pung eller tegnebog, hvor de ofte gemmer koden”, siger Sune Nordh fra politiet. (Hallsta / Sura)

 

Norge

I Norge blev en kvinde på 85 år overfaldet i sit eget hjem. Den vold, hun blev udsat for, var så brutal, at den kunne have ført til døden eller betydelig legemsbeskadigelse. Mens kvinden lå bevidstløs, blev hendes vielsesring, en ring, der havde tilhørt hendes bedstemor, og hendes armbåndur flået af hende.

 

Gerningmændene var en rumænsk bande. Deres ’speciale’ var at begå røverier mod ældre mennesker. Røverierne var ofte meget grove. Flere gange var det kun tilfældigheder, der gjorde, at ofret ikke døde. Røverierne var sat så meget i sytem, at der blev begået et røveri stort set hver dag, og som regel mod ældre ofte i deres eget hjem.

Læs også
Likvideringen af 31-årig kvindelig læge i Malmø: Hun fik det dræbende skud, da hun lå på jorden – en medgerningsmand er anholdt

 

De gamle mennesker blev ofte slået og sparket. Det ældste offer var 92 år.

 

Rumænerne var kommet til Norge, fordi de havde hørt, at her var det lige så nemt at ”begå røverier mod ældre, som det var at øse dollars op fra en bakke”. (Aftenposten).

 

De blev senere pågrebet og fik flere års fængsel.

 

Det var i 2011. Men siden er det kun blevet værre.

 

I november sidste år advarede politiet mod en bølge af røverier i Oslo.

 

Og i sidste uge kunne man læse denne overskrift i Aftenposten: ”Politiet advarer mod kyniske røverier af ældre”. Det var Janne Strømme fra politiet, der advarede mod meget udspekulerede og professionelle røvere. De har udenlandsk baggrund, men taler norsk. Som regel ringer de først til offeret, der stort set altid er ældre enlige kvinder. De bliver derefter opsøgt og bestjålet.

Læs også
Sverige asyl-amok: Har alene i år uddelt langt over tredive tusinde statsborgerskaber og modtaget et hav af asylansøgere

 

Danmark

I Danmark siger politiet også, at udenlandske kriminelle går efter de svage som nemme ofre.

 

En betjent fortalte sidste sommer til TV2′s program Station2, at han er meget træt af gruppen af østeuropæiske kriminelle. De narrer godtroende mennesker, der tror, at de vil dem det godt, og så vil de dem det skidt.

 

Han havde svært ved at klare, at de går direkte efter ”svage mennesker”, sagde han. Og det har ikke ændret sig.

 

I marts måned har der været flere eksempler:

 

To asylansøgere overfaldt en kvinde på 92 år, da hun kom hjem til sit hus i Holte.

 

Læs også
Efter drab og eksplosioner: Kriminaliteten fra Malmø er ved at brede sig til Danmark, lyder det fra svensk politichef

En kvinde på 76 år blev bestjålet på det plejecenter, hvor hun var sengeliggende. Tyven var en mand af mellemøstligt udseende.

 

En anden mand med mellemøstligt udseende opsøgte en kvinde  på 86 år i hendes hjem og stjal fra hende.

 

Et signalement blev offentliggjort af en østeuropæisk mand, som havde begået et ualmindeligt groft røveri mod en kvinde på 71 år. Han fulgte efter hende til hendes gadedør. Her væltede han hende omkuld og stjal hendes taske med de penge hun netop havde hævet. (Den Korte Avis 17.3)

 

Tillidssamfundet smuldrer

Danmark, Norge og Sverige har det til fælles, at de er samfund med en høj grad af tillid. Det er samfund, der traditionelt har været præget af lav kriminalitet og høj tryghed. Det har gjort dem til meget velfungerende samfund. Alle tre lande har også en høj grad af velfærd, som også forudsætter en oplevelse af fællesskab og tillid.

 

Det er denne afgørende tillid, der nu begynder at smuldre.

 

Mennesker fra helt andre kulturer føler ofte ikke et fællesskab med det land, de nu befinder sig i. De kommer typisk fra lande, hvor der er meget lav tillid mellem mennesker, store sociale forskelle og høj kriminalitet.

Læs også
Nordmand dræbte sin lillesøster og forsøgte at dræbe muslimer i moské – politiet taler om terror

 

Disse røverier er meget alvorlige overgreb mod ofrene. Samtidig er de en trussel mod en grundlæggende kvalitet ved vores samfund. Af begge grunde bør kampen mod dem intensiveres.

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…