Syriske asylansøgere brokker sig: Danmark opfylder ikke vores forventninger

Kaos ved Sandholmlejren (foto: Privat)

Blandt de syriske asylansøgere, der ifølge Politiken for de flestes vedkommende har betalt op imod 8.000 euro, eller 59.548 kroner ifølge valutakursen i går, for at komme til Danmark, er der efterhånden stigende utilfredshed med de forhold, de bliver budt.

 

En af dem er Baraa Jehad, der i øjeblikket er indkvarteret i det nedlagte hospital i Helsingør, og som nu er et af Røde Kors’ modtagelsescentre.

 

”Havde jeg vidst det her, var jeg ikke flygtet”

Han fortæller til Politiken, at han er meget utilfreds med regeringens planer om at give syriske asylansøgere en foreløbig ét års opholdstilladelse uden mulighed for den familiesammenføring.

 

”Hvis jeg kendte til de her regler, før jeg rejste fra Libanon, var jeg blevet dernede. Hvis den her regel om ét års ophold bliver til virkelighed, vil jeg hellere tage tilbage og leve med min familie,” siger han til Politiken.

 

Baraa Jehad er personlig forfulgt på grund af race, tro eller politisk overbevisning, hvilket er den normale definition på en flygtning, der kan gøre krav på asyl og dermed opholdstilladelse.

 

Ifølge Politiken drev Baraa Jehad et supermarked i nærheden af Syriens hovedstad Damaskus, men da det under et bombeangreb blev jævnet med jorden, besluttede han at søge asyl og Danmark, og derefter hente resten af familien herop, så snart han havde fået opholdstilladelse.

 

Han er i asylcentret sammen med en nevø, og planen var, at han og nevøen efter at have fået opholdstilladelse, skulle familiesammenføres med dels hans kone og tre børn og nevøens forældre.

 

Syriske asylansøgere truer nu med at boykotte Danmark

Det er vurderingen, at det i de asylproducerende lande er almindeligt kendt, at Danmark automatisk giver tilladelse til familiesammenføring, så snart en asylansøger har fået opholdstilladelse.

 

Af samme grund kommer det helt bag på de syrere, som nu ankommer, at de regler nu ser ud til at blive ændret således, at de skal vente et år, inden at de kan få resten af familien til Danmark.

 

Læs også
Tyskerne er blevet mere kritiske over for asylansøgere – de stoler ikke på dem

Det giver sure miner hos de syriske asylansøgere, som Politiken har talt med i Helsingør, og de truer nu med at fravælge Danmark.

 

”Hvis de vedtager den regel, kommer flygtningene ikke her. Så tager folk til Sverige, Tyskland eller Holland i stedet for,” siger Nour Amin, som er fra Damaskus.

 

”Mange er allerede taget af sted,” siger flere af dem til Politiken.

 

Det er dog ikke alle, der taber modet

Hvorvidt de syriske asylansøgere i Helsingør er blevet vildledt af de menneskesmuglere, de har betalt i dyre domme for at komme til Danmark med løfte om senere at få familien med her op til en tilværelse, hvor alt bliver betalt af kommunen, skal være usagt.

 

Under alle omstændigheder gør regeringens plan om et-årige opholdstilladelser uden familiesammenføringer ikke det helt store indtryk på Milanos hovedbanegård, der helt åbenlyst er Europas menneskesmuglercentral for de syrere, der vil til især Danmark og Sverige.

 

Som vi tidlige har skrevet her i avisen, er der daglige menneskesmuglerafgange med syrere til blandt andet Danmark, hvor de bliver læsset af ved Kolding banegård, Københavns Hovedbanegård og i nærheden af Center Sandholm.

Læs også
Stramninger var hårdt påkrævet: På blot fire år har asylansøgere kostet samfundet over tretten milliarder kroner

 

Da regeringen luftede sine planer om et-årige opholdstilladelser for syriske asylansøgere, var Jyllands-Postens medarbejder Orla Borg på Milanos hovedbanegård, og han rapporterede blandt andet, at det fløj rundt på banegården som breaking news, at Danmark fremover kun vil give syriske flygtninge et-årige opholdstilladelser.

 

”Det fik straks interessen for at rejse til Danmark til at dale,” skriver Orla Borg, ”Men nu snakker flygtningene (asylansøgerne, red.) om den seneste udvikling i sagen, nemlig at reglen måske først kommer til at gælde om nogle måneder, for den skal først vedtages i det danske parlament.”

 

Så nu siger syrerne ifølge Orla Borg, at nu gælder det blot om at slippe ind i Danmark, inden den et-årige opholdstilladelse træder i kraft.

 

Regeringen: Syrerne får deres familiesammenføring

Formålet med at give et-årige opholdstilladelser er ifølge regeringen, at man herefter vil vurdere, om forholdene i Syrien i løbet af det næste års tid er så stabile og fredelige, at man kan sende asylansøgerne tilbage, hvor de kom fra.

 

At regeringen ikke selv tror på det, fremgik tydeligt af Folketingets åbningsdebat torsdag den 9. oktober, hvor den radikale ordfører, Camilla Hersom, gang på gang, understregede, at ændringen indebærer, at de syriske asylansøgere nu har vished for, at de efter et års forløb kan få familiesammenføring.

 

Læs også
Ny debat eksploderer: Asylansøgere kan lyve, som det passer dem, uden at blive straffet

Dansk Folkeparti: Det er ikke vidtgående nok

Til gengæld mener Dansk Folkepartis udlændinge- og integrationsordfører, Martin Henriksen, at regeringens udspil vil have en positiv effekt i retning af, at Danmark bliver mindre attraktiv for syriske asylansøgere, selvom han mener, at det ikke er vidtgående nok.

 

”Jeg tror ikke, at regeringens forslag vil løse flygtningeproblemet. Det er simpelthen ikke vidtgående nok. Derfor opfordrer vi også regeringen til at indkalde til forhandlinger, så vi kan få en aftale på plads, der rækker videre,” siger Martin Henriksen til Den Korte Avis og fortsætter:

 

”Jeg tror dog, at regeringens forslag kan få en vis effekt, fordi det alt andet lige vil blive mindre attraktivt at søge til Danmark. Problemet er blot, at regeringen ikke er enig internt, og det skaber en uklarhed, som kan gøre effekten mindre, end den eller ville have været,” understreger Martin Henriksen.

 

Danskerne vil have flygtningelejre i nærområderne

I foråret anslog regeringen, at Danmark i år vil modtager omkring 7.500 asylansøgninger. Det antal er i løbet af året med jævne mellemrum blevet opjusteret, og er nu foreløbig endt på 20.000.

 

Den nuværende tilstrømning, som er langt større end på noget tidspunkt under Nyrup-regeringerne, har fået Dansk Folkeparti til endnu engang at lufte sin kongstanke om, at Danmark bør oprette og drive flygtningelejre i nærområderne.

 

Læs også
Asylansøger anholdt for voldtægt af 16-årig pige – antallet af asylansøgere dømt for voldtægt er steget markant gennem de sidste fem år

Ifølge en meningsmåling, som Wilke har foretaget for Jyllands-Posten, mener 60 procent af befolkningen, at det er en god ide, at Danmark opretter og driver flygtningelejre i krigsflygtningenes nærområder. Kun godt 22 procent er imod.

 

I samme meningsmåling mener 68 procent af danskerne, at det er en god ide at stramme reglerne for opholdstilladelser og dermed familiesammenføringer, medens kun 18 procent er imod.

 

Flygtningeindustrien protesterer

I flygtningeindustrien vækker Dansk Folkepartis forslag og befolkningens tilslutning samt de øvrige borgerlige partiers mere eller mindre helhjertede opbakning til forslaget ikke just begejstring.

 

I Dansk Flygtningehjælp ærgrer generalsekretær Andreas Kamm ifølge Ritzau sig således over befolkningens tilslutning til de dele af meningsmålingen, som handler om danskdrevne flygtninge lejre i nærområderne.

 

”Lejrene vil ikke kunne blive til noget. Jeg synes, at de politikere, der foreslår dette, gør sig skyldige i falskspilleri over for befolkningen.”

 

Falskspilleri eller ej. Ifølge fagbladet Dansk Politi, der udgives af Politiforbundet, kommer en stor del af de syrere, der søger asyl i Danmark, ikke fra Syrien, men dukker op med falske dokumenter, som deres menneskesmuglere har forsynet dem med.

Læs også
For første gang nogensinde: Antallet af familiesammenførte er nu højere end antallet af opholdstilladelser – og Venligboerne hjælper ivrigt til

 

Hvis regeringens prognose på 20.000 asylansøgere i år kommer til at holde stik, vil det ifølge Kristian Thulesen Dahl (DF) komme til at koste det danske samfund omkring 4,1 milliarder kroner alene i asylomkostninger.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…