Bander hærger, folk chikaneres, personalet lærer selvforsvar – velkommen i svømmehallen!

En tur i svømmehallen hører normalt til en af hverdagens hyggestunder. Men sådan er det ikke længere i det store svømmebad Aq-va-kul  i Malmø.

 

Her er volden nu så udbredt, at personalet får undervisning i selvforsvar.

 

En del af volden opstår, fordi der er flere og flere besøgende, der vil svømme med alt tøjet på. Det er et problem, der også er kendt i danske svømmehaller, fordi mange muslimer ikke vil tage tøjet af, når der er andre, der kan se dem.

 

Problemerne et særligt omfattende i Malmø, hvor andelen af indbyggere med baggrund i ikke-vestlige, ofte muslimske lande nu er over 20 procent. Det sætter sit præg på svømmehallen.

 

Nogle af de mange besøgende med indvandrerbaggrund kommer i konflikt med det svenske samfunds normer til stor gene for de andre gæster – Men også for personalet, hvoraf en del selv har indvandrerbaggrund. Det fremgår af det indslag fra TV, som vi bringer i bunden af artiklen.

 

Ungdomsbande

Sidste sommer blev situationen kraftigt forværret.

 

Der havde gennem længere tid været sammenstød og hærværk. Men så gik det helt galt på grund af en ungdomsbande, der truede personalet og andre besøgende. De smed ting i vandet og ødelagde en stor lampe i loftet, så der var glasskår overalt i svømmebassinet.

 

De unge mænd blev bortvist, men blev ved med at komme tilbage. På trods af, at der kom politi, måtte svømmebadet til sidste lukke.

 

Bassinet blev tømt for vand og det tog fire dage at få deres renset for glasskår, derefter tog det andre fire dage at få vandet varmet op. Alt sammen en dyr indsats, som skatteyderne måtte betale.

 

Hærdebrede vagter kan ikke være alene

Læs også
’Sydlandsk mand’ gjorde seksuelle tilnærmelser til kvinde på gaden – da hun afviste ham, fik det uhyggelige konsekvenser

 

I løbet af efteråret blev der ansat vagter i svømmebadet. De kom fra det store vagtselskab G4S.

 

Men det stod hurtig klart, at de professionelle vagter ikke kunne arbejde alene. Chefen for G4S besluttede, at de ikke måtte gribe ind, når de var alene, og at de i en række tilfælde altid skulle være flere sammen. (Sydsvenska 22.10.2013)

 

”Trusler om vold både mod os og mod personalet forekommer ofte. Personalet oplever et stort pres, utryghed og utilstrækkelighed, når de er alene”, sagde chefen for G4S (Sydsvenska)

 

Seksuelle krænkelser mod pige på 8 år

Der blev ved med at være alvorlige problemer.

 

I december måned blev en mand anholdt for seksuelle tilnærmelser til en pige på bare 8 år. Manden tog på pigen i svømmebassinet. (Sydsvenska)

 

Læs også
Syrer dræber mand med sværd på åben gade – Tyskland i chok over drabsbølge med indvandrere som gerningsmænd

Mandens nationalitet eller baggrund blev ikke oplyst. Men politiet oplyste, at han ikke havde fast adresse i Sverige, og at han blev tilbageholdt, fordi politiet ikke ville risikere, at han flygtede ud af landet. (Avpixlat)

 

Mishandling af mand får konsekvenser

I januar måned blev en mand på 60 år mishandlet. Han bad en ung mand om at tale et ordentligt sprog. Det gjorde den unge mand meget aggressiv. Han slog den anden mand i ansigtet med flere knytnæveslag.

 

Nationaliteten blev ikke oplyst, men den mishandlede mand sagde, at han netop var flygtet fra den slags, og så gentager det sig her. (Sydsvenska)

 

Efter denne vold blev det besluttet at personalet skal uddannes i selvforsvar og krisehåndtering. Det fremgår af et indslag i svensk tv, som kan ses her.

 

I indslaget fortæller nogle af de ansatte om de mange tilfælde af hærværk, asocial adfærd, chikane og vold. De siger også, at mørketallet er stort. Det betyder, at mange ting ikke bliver anmeldt. ”Vi mangler beviserne,” siger en af de ansatte til TV.

 

Et af de store stridspunkter er påklædning i svømmehallen. Mange vil bade med tøj på. Og der er nu sat skilte op: ”Det er forbudt at bade med undertøj eller anden påklædning i bomuld”.

Læs også
Chok i Holland: Mange politifolk med indvandrerbaggrund er stærkt involveret i kriminel aktivitet

Samme problem i Danmark

I flere danske svømmehaller har der været de samme problemer, men indtil videre i mindre omfang.

 

I Helsingør svømmehal har en gruppe unge mænd med arabisk baggrund terroriseret de andre gæster og personalet. Kvinder er blevet beluret. Tre gange er svømmehallen blevet lukket fordi der er fundet afføring i vandet. I disse tilfælde ved man dog ikke, hvem gerningsmændene var. (Den Korte Avis 11.2.2014)

 

Det er ikke, fordi de ikke ved det

Lederen af svømmehallen har velmenende forsøgt at forklare det med, at de ikke forstår danske regler og normer.

 

Som om der skulle være noget besvær med at forstå, at der er nogle regler i svømmehallen, som alle gæster må rette sig efter.

 

Problemer som disse handler ikke om forståelsesbesvær. Selvfølgelig kender man reglerne. Men man er ligeglad med dem, og man er ligeglad med de andre gæster, som det går ud over, når reglerne ikke holdes.

Læs også
En gruppe ’unge’ terroriserer friluftsbad, men det skjules, hvem disse ’unge’ er – så pludselig kommer der en afsløring  

 

Det er måske også et spørgsmål om at sende signalet: ”Vi er de stærkeste. Det er os der bestemmer. I kan ikke gøre os noget.”

 

Sammenhængskraften smuldrer

I de store samfundsdebatter tales der ofte om samfundets sammenhængskraft. Hvad betyder det?

 

Ja, for at bringe det helt ned på jorden: Det betyder blandt andet, at man kan være tryg og forventningsfuld, når man skal en tur i svømmehal, og at man kan føle sig tryg, når man sender sine børn af sted. Uden risiko for at blive beluret, chikaneret eller overfaldet.

Den tryghed får man, når der er fælles normer og tillid mellem mennesker. Det binder samfundet sammen. Men når nogle mennesker konsekvent render rundt i svømmehaller og nægter at tage hensyn til andre eller ligefrem terroriserer dem, så viser det et samfund, der har ondt i sammenhængskraften.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…