USA’s befolkning ændrer sig hastigt – nu er hvide børn under fire år i mindretal

Mange blot lidt oppe i alderen er nok vant til at tænke på USA som landet med stor økonomisk ulighed, men også som landet, hvor meget er muligt, hvis man arbejder tilstrækkelig hårdt.

 

Tillige er USA måske stadig for mange det største ”europæiske” land uden for Europa med langt hovedparten af amerikanerne af europæisk afstamning og med godt ti procent sorte amerikanere. Dertil mindre grupper af indfødte amerikanere/indianere tilsat små grupper af asiater og latinamerikanere.

 

Sådan er det mildt sagt ikke længere.

 

Siden 1965 har USA modtaget millioner af indvandrere, legalt som illegalt, fra især Mexico og det øvrige Latinamerika, men generelt fra hele kloden. I 1965 udgjorde hvide amerikanere 83-84 procent af befolkningen, de sorte ti procent, hispanics (den officielle betegnelse for latinamerikanere) højst fire procent og de sidste par procent fra Asien og de indfødte amerikanere.

 

I dag hedder tallene – uden de formentlig mindst 15 millioner illegale – højst 63 procent hvide amerikanere, mindst 17 procent hispanics, ca. 13 procent sorte og fem procent med rødder i Asien. Hvide er allerede i mindretal blandt børn under fire år, og i år 2042 anslås det, at hvide vil være blevet et mindretal i hele befolkningen. Hispanics vil til den tid udgøre ca. 25 procent af befolkningen, stadig uden de illegale.

 

Demografi og økonomi

Alt dette ville betyde mindre, hvis det ikke spillede nogen økonomisk rolle, hvor mennesker kommer fra, og hvis de i øvrigt kom godt ud af det med hinanden. Ulykkeligvis er forskellene mellem de forskellige fire hovedgrupper, hvide, sorte, hispanics og asiater, dramatiske.

 

Asiatiske amerikanere klarer sig i gennemsnit fremragende, bedst af alle, hvis man ser bort fra de amerikanske jøder, der normalt tælles sammen med de øvrige hvide amerikanere.

 

Den hastigt voksende gruppe af hispanics klarer sig imidlertid forfærdende dårligt i gennemsnit på uddannelserne og på arbejdsmarkedet. Der findes rollemodeller, der gør det glimrende, men disse kan slet ikke udjævne det svælg, der eksisterer mellem især hispanics og hvide.

 

Et enkelt eksempel kan tjene til illustration. Hvert år tager millioner af håbefulde unge amerikanere enten den såkaldte ACT-test eller SAT-testen for at vise, at de er klar til at begynde på universitetet. Disse tests er de bedste redskaber til at forudsige, hvordan de studerende vil klare sig til eksamen og efterfølgende på arbejdsmarkedet.

 

Resultatet for 2013 er forstemmende læsning. Kun fem procent af sorte amerikanere er klar inden for de fire hovedområder læsning, matematik, engelsk og naturvidenskab. 14 procent af hispanics kan sige det samme. For de hvide ligger tallet på 33 procent, mens det for asiater er imponerende 43 procent. Disse forskelle har ikke ændret sig i årtier, uanset de amerikanske grundskoler får to en halv gange flere inflationsrensede dollars pr. elev sammenlignet med året 1970.

Læs også
USA støtter Israel mod EU

 

Klassesamfund truer

Hvis de forskellige grupper var stabile, ville dette betyde mindre, men de er alt andet end det, som vi har set. USA går med hastige skridt mod et stadig mere opsplittet samfund, hvor asiater og hvide i det store og hele vil klare sig godt, mens sorte og hispanics alt for ofte vil ende på bunden af samfundet i en ny underklasse.

 

På denne dystre baggrund er det ubegribeligt, at vicepræsident Joe Biden for få dage siden udtalte, at USA har brug for ”betydelige indtag” af indvandrere for at styrke økonomien. I samme anledning kaldte Joe Biden Tyskland for xenofobisk, fremmedfjendsk, og han tilføjede, at USA var den ”eneste ikke-xenofobiske nation i verden, der er en udviklet økonomi”.

 

Joe Bidens ønske om mange flere indvandrere vil med den største sandsynlighed ikke styrke den amerikanske økonomi, men gøre det modsatte. Det vil svække økonomien og sammenhængskraften, fordi en stedse større del af befolkningen vil klare sig dårligt. Adskillelsen af de forskellige grupper allerede i dag taler sit tydelige sprog. Hvide bor for sig, ofte med asiater iblandt, mens sorte og hispanics enten bor hver for sig eller i blandede bydele, hvor spændingerne alene på grund af den relative fattigdom er mærkbare.

 

USA er på helt gal kurs og har været det længe. Joe Biden vil kun gøre det værre.

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…