EU-spil kan gøre Thorning til vinder og Danmark til taber

Både de danske og de europæiske medier summer i øjeblikket af rygter om fordelingen af topposterne i EU.

 

I de danske medier drejer langt det meste sig om en eventuel post til Helle Thorning-Schmidt. Men også store europæiske medier nævner hende jævnligt.

 

Det er, fordi hun vitterlig står med en reel chance for at få en af de poster, som indgår i den store kabale.

 

Danmark har en naturlig interesse i, at danskere placeres på internationale topposter. Det kan i et vist omfang øge dansk prestige og indflydelse i verden.

 

Men det samlede EU-spil, som kan bære Thorning frem til en post, er bestemt ikke i Danmarks interesse. Det trækker nemlig EU i en retning, som de færreste danskere bryder sig om.

 

Dette EU-spil kan gøre Thorning til vinder og Danmark til taber.

 

EU-præsident

Helle Thorning forbindes specielt med posten som EU-formand, eller som det hedder i Bruxelles-sprog: EU-præsident.

 

Det lyder finere, end det er. Der er ikke tale om at være præsident for hele EU. EU-præsidenten leder først og fremmest arbejdet i Det Europæiske Råd, dvs. forsamlingen af stats- og regeringschefer – også omtalt som topmøderne.

 

Det er ikke EU-præsidenten, der fortæller landenes ledere, hvad de skal mene. Det er landenes ledere, der fortæller EU-præsidenten, hvad han eller hun skal gøre.

 

Men selvfølgelig er det en vigtig post at forberede beslutningerne i EU’s tungest vejende organ og stå for at føre dem ud i livet. Posten indebærer også en central rolle i kontakten med resten af verden.

Læs også
EU-Domstolen foretager grov diskrimination mod Israel – kræver speciel mærkning af israelske varer fra besatte områder

 

Formand for Kommissionen

Der er en rivalisering mellem EU-præsidenten og formanden for EU-Kommissionen om, hvem der betyder mest. Men der er ingen tvivl om, at formanden for Kommissionen har de største magtbeføjelser.

 

Derfor har spillet om topposterne først og fremmest drejet sig om at finde ud af, hvem der skal lede Kommissionen.

 

Når Thorning er på tale som EU-præsident skyldes det i høj grad, at hendes baggrund passer godt ind som supplement til den person, som tegner til at blive formand for EU-Kommissionen.

 

Det drejer sig om den konservative Jean-Claude Juncker fra Luxembourg.

 

Juncker står for alt det, vælgerne gav en lussing

Juncker er bestemt ikke en mand, der flugter med danske holdninger til EU. Danskerne vil begrænse EU’s magt. En udnævnelse af Juncker vil betyde det stik modsatte.

Læs også
Erdogan vil ødelægge kurderne – EU og FN er magtesløse

 

Han går ind for at svække nationalstaterne og skabe Europas Forenede Stater. Han er dybt forankret i EU-apparatet, som i stort omfang har manglet og mangler jordforbindelse til befolkningerne.

 

Han repræsenterer kort sagt alt det, som fik en syngende lussing fra vælgerne ved det nylige valg til Europa-Parlamentet.

 

En meningsmåling fra tænketanken Open Europe viser, at mindre end hver tiende konservative vælger i Europa støtter ham som ny formand for Kommissionen. (Jyllands-Posten)

 

Alligevel er EU-lederne på vej til at give ham posten. De prøver så på forskellig vis at hegne ham ind.

 

De vil give ham strammere rammer for, hvilke udspil han skal komme med. Og de vil tilsyneladende på topmødet torsdag-fredag vedtage en erklæring med fine ord om, at EU kun skal varetage de opgaver, som er nødvendige.

 

Den slags retorik er hørt før, men EU’s magt er fortsat med at vokse uhæmmet på bekostning af nationalstaterne. Intet tyder på, at Juncker er manden, der vil bremse denne udvikling – tværtimod.

Læs også
Tjek udløbsdatoen på dit EU-sygesikringskort inden sommerferien

 

Thorning støtter EU-centralisten Juncker

Thorning har selv været med til at styrke sine chancer for at få posten som EU-præsident. Det har hun gjort ved sammen med sine socialdemokratiske partifæller at støtte den konservative Juncker som formand for Kommissionen.

 

Dermed er der lagt op til en overenskomst mellem de to store partigrupper i EU – den konservative og den socialdemokratiske – om fordelingen af posterne.

 

De konservative får posten som Kommissionens formand, socialdemokraterne får posten som EU-præsident. Da Juncker er en mand af den gamle skole fra EU’s kerneland, vil det være nærliggende at supplere ham med en yngre kvinde fra et nordisk land – som Thorning.

 

Kan blive et kæmpe skridt i retning af føderalisme

Et valg af Juncker vil ikke bare være et valg af en EU-centralist. Det vil også styrke Europa-Parlamentet.

 

Europa-Parlamentet har krævet afgørende indflydelse, hvem der får posten som formand for Kommissionen. Og det får de, hvis det bliver Juncker. Han er nemlig parlamentets kandidat.

Læs også
Hvad betaler Danmark til EU,  ansatte i EU og vanvittig regel-tsunami fra EU

 

Hvis han bliver udnævnt nu, vil Parlamentet gøre alt for, at det danner præcedens for kommende valg. Sådan at Europa-Parlamentet i høj grad afgør, hvem der i fremtiden bliver formænd for Kommissionen. Det vil være et kæmpe skridt i retning af føderalisme – altså en EU-stat.

 

Denne udvikling vil yderligere blive forstærket, hvis Thorning bliver EU-præsident. Så får Kommissionen (og Parlamentet) en tung dreng i spidsen, mens de nationale lederes repræsentant bliver den langt mere ubeskrevne Thorning.

 

Topmøde med mulighed for drama

Storbritannien kæmper desperat for at undgå Juncker. Så der er stadig mulighed for stort drama og uforudsigelige ting.

 

Juncker er dog storfavorit til at få posten – måske allerede på topmødet her torsdag-fredag.

 

Det kan gøre Thorning til vinder, men Danmark til taber.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…