Sjusket håndskrift og glemsomhed koster menneskeliv på sygehuse

Arkiv

Små fejl kan have store konsekvenser på et sygehus. Det viser en undersøgelse på to britiske sygehuse meget eftertrykkeligt.

 

Den tyder på, at omkring 37.000 menneskeliv kan reddes på de britiske sygehuse, hvis man erstatter håndskrevne informationer med iPhones og iPads! Fordi man på den måde kan skære drastisk ned på de små fejl i hverdagen.

 

Typiske fejl

På to sygehuse i henholdsvis Portsmouth og Coventry havde man mistanke om, at der i de daglige rutiner skete svigt, som undertiden fik fatale konsekvenser. Det drejede sig typisk om sygeplejerskernes målinger af sådan noget som blodtryk, hjerterytme og ilt.

 

Fejltagelser og misforståelser kunne for eksempel opstå på grund af en sjusket håndskrift. Der kunne også være tale om, at man ikke fik alle tal med, når man noterede på et skema. Eller om, at der gik for lang tid mellem kontrolmålinger, fordi man glemte dem – så man ikke i tide opdagede en forværring i patientens tilstand.

 

Disse farer lurede især på de ældre og mere skrøbelige patienter.

 

Stort fald i dødsraten

Derfor besluttede man allerede i 2005 og 2007 at udstyre sygeplejerskerne på de to sygehuse med iPhones eller iPads, som havde en særlig app (dvs. mekanisme).

 

Denne app tager imod aflæsningerne af patienten, husker sygeplejerskerne på, hvornår den næste kontrol skal foretages, og sammenholder resultaterne. En advarsel lyser op på skærmen, hvis patienten har fået det værre, og om nødvendigt får sygeplejersken besked om at tilkalde en læge.

 

En undersøgelse efter års erfaringer med app’en har vist, at antallet af dødsfald på sygehuset er sænket betragteligt på begge sygehuse. Til sammen er 750 færre døde under behandling, dvs. at dødsraten er faldet med 15 procent.

 

Man kan ikke længere dø af en håndskrift

Det kan der naturligvis også være andre forklaringer på. Men de læger, der har været ansvarlige for projektet, vurderer, at brugen af de elektroniske hjælpemidler har en stor andel i forbedringen.

Læs også
En læsers oplevelse: Sygehuslæger sjusker med samtaler og kommunikation med kræftpatienter

 

De har regnet sig frem til, at hvis dødsraten kunne sænkes lige så meget på alle britiske sygehuse, ville 37.000 menneskeliv kunne reddes.

 

Tallet er selvfølgelig behæftet med usikkerhed. Men noget tyder på, at man kan opnå ganske store effekter ved at reducere mængden af fejl med elektronisk hjælp.

 

Så patienter ikke længere kan dø af en håndskrift.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…