Sådan kan du let forbedre dine præstationer

Foto: Colourbox

 

Står du foran en svær opgave på arbejdet, skal du til eksamen eller vil du bare præstere ekstra godt? Så er her et let trick:

 

Se på billeder af nuttede dyreunger

 

Japansk forskning har nemlig vist, at man bliver mere omhyggelig og opmærksom, når man har set på noget nuttet. Det skriver forskerne fra Hiroshima Universitet i en videnskabelig artikel i tidsskriftet Plos One.

 

Nuttede ting er populære, fordi de skaber positive følelser. De japanske forskere ville derfor undersøge, om det at se på nuttede ting havde effekt på udførelsen af en konkret arbejdsopgave. Man gennemførte derfor flere eksperimenter.

 

Omsorgs-forsøg

Det første eksperiment handlede om finmotorik. 48 forsøgspersoner skulle hver især gennemføre en konstrueret operation, hvor 14 små organer skulle fjernes med pincet fra en pap-mand.

 

Derefter fik en gruppe vist syv billeder af kattekillinger og hundehvalpe, og en anden fik vist billeder af tilsvarende voksne dyr. Derefter gennemførte hele gruppen operations-øvelsen igen.

 

Da man  sammenlignede resultatet havde dem, der havde set på søde dyreunger, forbedret deres præstationer med 44 procent. Den anden gruppe med voksne dyrebilleder havde kun forbedret sig med 12 procent.

 

Forklaringen på den forbedrede præstation var ifølge forskerne, at de nuttede billeder øgede motivationen for socialt engagement, og operationen simulerede netop hjælp og pleje af en person. (videnskab.dk)

 

Tal-forsøg

Det næste forsøg involverede 48 nye forsøgspersoner, som nu skulle se,  hvor mange gange et specielt tal optrådte i en talrække. Herefter blev gruppen inddelt og vist tre forskellige slags billeder.

Læs også
Ny forskning i kræft hos ældre giver håb

 

Dem, der så billeder af nuttede dyreunger, forbedrede deres præstationer med 16 procent.

 

Dem, der så billeder af voksne dyr, klarede sig kun 1,5 procent bedre.

 

En tredje gruppe fik nu vist billeder af lækker mad. Her var der ingen statistiske forbedringer at spore.

 

Forskerne forklarede effekten med, at nuttede dyrebørn skaber positive følelser, og det skærper vores fokus. (videnskab.dk)

 

Nuttetheds-faktor

Resultaterne af den japanske forskning viste, at forsøgspersonerne forbedrede deres præstationer i løsningen af konkrete opgaver efter at have set billeder af søde dyreunger. Nuttede dyrebilleder skaber positive følelser, og derigennem skærpede forsøgspersonernes deres fokus og løste opgaverne mere omhyggeligt.

 

Læs også
Ny viden om hvordan kræftceller bliver modstandsdygtige

”Opdagelsen kan føre til, at vi i fremtiden bruger nuttede dyr og genstande som en følelses-katalysator, der kan gøre os ekstra omhyggelige i særlige situationer – såsom når vi kører i bil eller arbejder på kontoret,” konkluderer lektor ved Laboratoriet for Kognitiv Psykologi, Hiroshi Nittono på undersøgelsen. (videnskab.dk)

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…