Politiet forsvinder fra lokalsamfundene – det kan øge utrygheden

google-map / politi

Karsten Larsson er betjent i den lille by Hals i Nordjylland. Det har han været i en del år. Men nu er det slut.  Stillingen i Hals er nedlagt og Karsten Larsson skal arbejde i Aalborg. (TV2)

 

Karsten Larsson er langt fra den eneste.

 

Det lokale politi forsvinder mange steder

Politireformen fra 2007 har betydet centralisering. Antallet af landbetjente er halveret fra 116 i 2008 til 57 i år. (Jyllands-Posten 29.11.14)

 

Sådan er det over det meste af landet.

 

Den 21. november meddelte politiet på Sydsjælland, at nærpolitistationen i Præstø lukker. Det samme er allerede sket i Fakse, Næstved, Dronninglund og Guldborgsund. (TV2Øst)

 

Samme udvikling er det på Midt- og Vestsjælland.

 

I Sydjylland i Esbjerg er nærpolitiet også nedlagt i to af byens tre ghetto-områder (TV2 Syd).

 

I de forskellige dele af landet har politiet stort set samme begrundelse. Der er for få borgere, som bruger det lokale politi, og pengene er bedre givet ud på en forebyggende indsats. Flere steder får de støtte fra lokale politikere og desuden er der få utilfredse borgere.

 

Bekymring for trygheden

Men i andre områder er flere borgere og politikere er bekymrede for fremtiden. Det frygter, at det bliver mere utrygt i lokalområderne – især i ghettoerne med bøller og asocial adfærd.

 

Læs også
Man spurgte unge, hvilket politisk emne de anser for vigtigst – svaret bør vække opsigt

”Det er en ærgerlig udvikling i forhold til den lokale tilstedeværelse af politiet. Landbetjentene løser mange opgaver ude lokalt og har et rigtig godt overblik over, hvad der sker i lokalsamfundene,” siger borgmester i Aalborg Kommune, Thomas Kastrup-Larsen (S), som frygter, at de små bysamfund i fremtiden vil blive overset. (Jyllands-Posten 29.11.14)

 

Ifølge avisen er borgmestrene i nabokommunerne Vesthimmerland og Brønderslev enige. Den skriver også, at borgmesteren i Lejre Mette Touborg (SF) begræder udviklingen.

 

Vurderingen af politireformen

Politireformen ser ud til at have haft en positiv effekt på samarbejdet mellem de forskellige politikredse. Det betyder blandt andet, at indsatsen mod den organiserede kriminalitet er blevet forbedret. Det siger Kriminolog Lars Holmberg, der har været med til at evaluerer politireformen der trådte i kraft i 2007.

 

Men han peger også på at borgernes oplevelse af politiets tilknytning til lokalområdet er blevet dårligere end før reformen. I 2006 mente tre ud af fire adspurgte, at politiet havde kendskab til lokale forhold, i 2010 var det to ud af tre. I 2006 mente hver fjerde, at politiet havde kontakt med lokale borgere, i 2010 var det hver femte. (Information 31.01.12)

 

Og borgernes opfattelse af politiets lokale patruljering, samt politiets opgaveløsning i lokalområdet er også på et lavere niveau end før reformen, med andre ord, i stedet for det der var hensigten, at skabe øget tryghed for borgerne, opleves det nu at politiet er kommet endnu længere væk, ikke blot geografisk, men også mentalt. (Information 31.01.12)

 

Utrygge borgere

Læs også
Video: Hun skulle med toget og opdagede, at hun var omgivet af arabiske mænd – Tyskland har forandret sig, og kvinderne er blevet bange

Prisen for en mere effektiv indsats mod den organiserede kriminalitet, kan altså være øget utryghed blandt borgerne.

 

Den Korte Avis skrev for tre måneder siden om buschaufførernes problemer i visse af Esbjergs bydele.

 

Dengang fortalte tillidsmanden for Arrivas chauffører Haydar Ali Akdogan, at der blev kastet sten mod busserne, og at chaufførerne blev chikanet og truet på livet. Situationen var så slem at chaufførerne havde nedlagt arbejdet.

 

Og, Camilla Zachariasen, der er beboer i et af områderne, siger nu:

 

”Jeg kunne godt tænke mig de(politiet) var her lidt mere, så jeg kunne være tryg ved at gå ud om aftenen. Jeg er slet ikke tryg ved at gå herude om aftenen når det er mørkt, overhovedet ikke.” (TVSyd 03.12.14)

 

En anden beboer chauffør Peter Sørensen er enig ”Ja mere politi vil være godt, det vil jeg altid sige.” (TVSyd 03.12.14)

 

Læs også
Han er nabo til et asylcenter, og nu har han fået nok: Min kæreste tør ikke længere gå alene i området

Områdets butikker mærker også de nye tider

Men det er ikke kun bus chauffører og beboerne der mærker til problemerne.

 

Netop nu er det kommet frem, at nogle af områdets butikker også har måtte tage nye forholdsregler.

 

Det har blandt andet betydet, at Fakta i Hedelundgårdparken, tidligere Kvaglundparken, nu har ansat en vagt, fordi flere af de ansatte har følt sig utrygge, efter grupper af unge mennesker er kommet ind i butikken og opført sig truende. Desværre har bestyreren været nød til at ansætte endnu en vagt, fordi der er blevet kastet med sten efter den første vagts bil. (TVSyd 03.12.14)

 

Ifølge TVSyd´s journalist har der også været problemer på en nærliggende tankstation, hvor kunderne ikke har turdet komme ind i butikken fordi grupper af unge har været forsamlet udenfor. Men bestyreren får at vide at politiet ikke kan gøre noget, så længe de unge ikke har gjort noget kriminelt.

 

Tidligere nærpolitibetjent i Esbjerg Flemming Jørgensen vurderer, at det alt for lidt med kun to betjente til flere belastede områder. (TV2Syd)

 

Forskellige behov

Læs også
Asylansøger slog ansat i butik med en knytnæve i hovedet – asylcenter giver nye tider for lokalsamfund

Det kan altså se ud til at der er forskellige behov for politi. En omlægning kan betyde effektivisering. Hals skal nok ikke regne med at få sin landbetjent tilbage.

 

Mens andre steder som socialt belastede ghetto områder er situationen en anden.

 

Flere politikere med Knud Løkke Rasmussen fra Fredensborg Kommune, der har det belastede boligområde  Egedalsvænge, har efterlyst mere effektivt politi i det lokale område.

 

Og på landsplan vil De Konservative nu også tilbage til mere nærpoliti i ghettoområderne. Det var en vigtig del af det forslag partiet for nylig lagde frem til bekæmpelse af kriminalitet.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…