Thornings vilde flugt i EU-sagen kan ende helt galt

Helle Thorning flygtede i går fra regeringens hidtidige standpunkt i sagen om børnecheck til EU-borgere.

 

Indtil nu har Thorning slået fast, at regeringen ikke kunne gøre noget – EU-reglerne er klare, og de skal overholdes.

 

Det blev suppleret med en sprogbrug fra skatteminister Morten Østergaard, der gav indtryk af, at i hvert fald den radikale del af regeringen syntes, at disse EU-regler er gode og fornuftige.

 

Denne linje gav Thorning store problemer. Hun fik ballade med sit eget bagland, og vælgerne brød sig bestemt ikke om, hvad de hørte.

 

Så i går tog hun over hals og hoved flugten fra denne linje. Men hun bestræbte sig på, at camouflere dette tilbagetog som en offensiv:

 

Ganske vist vil regeringen ikke tage kampen om børnechecken, men den vil nu aktivt forsvare de danske regler for dagpenge over for EU.

 

Faren for Thorning er imidlertid, at denne strategi kun gør ondt værre for regeringen. Den vilde flugt fra regeringens hidtidige linje kan ende helt galt.

 

Juridisk opgør

Når det gælder dagpengene, har Danmark et optjeningskrav for EU-borgere, der går på, at man skal have arbejdet 296 timer i Danmark inden for de seneste tre måneder for at få udbetalt dagpenge. På gårsdagens pressemøde meddelte Thorning, at regeringen vil slås for dette princip.

 

Hun sagde samtidig, at Danmark vil støtte Finland, der i øjeblikket har en konflikt med EU om deres dagpengeregler, som kan minde lidt om de danske.

 

Ifølge Thorning mener regeringens jurister, at Danmark har mulighed for at vinde den juridiske kamp med EU om dagpengereglerne. I modsætning til børnechecken, hvor regeringen vurderer, at der ikke er noget at gøre.

Læs også
EU-Domstolen foretager grov diskrimination mod Israel – kræver speciel mærkning af israelske varer fra besatte områder

 

Hun pegede på, at problemet med dagpengene er væsentligt større end problemet med børnechecken. Og det har hun ret i.

 

Det ville derfor være en betydelig sejr for regeringen, hvis den kunne holde stand i det juridiske opgør med EU-Kommissionen, når det gælder dagpengene.

 

Problemet er bare, at det efter al sandsynlighed ikke kan lade sig gøre.

 

Skudt ned

Flere danske EU-eksperter har allerede været ude at sige, at Danmark næppe har en chance for at vinde det juridiske slagsmål. Samtidig fastholder EU-Kommissionen, at den har en god sag i forhold til Finland. (Berlingske)

 

Ifølge EU-retten kan Danmark godt kræve en optjeningsperiode til dagpenge her i landet. Men vi kan ikke kræve, at de 296 timers optjening skal finde sted i Danmark. Det kan lige så godt være i Polen eller Rumænien.

 

Læs også
Erdogan vil ødelægge kurderne – EU og FN er magtesløse

Vil vinde tid

Ingen ved, hvorfor regeringen mener at have en god juridisk sag. Thorning kom ikke nærmere ind på det i går. Og meget tyder på, at hun vil prøve at undgå emnet.

 

Thorning har nemlig brug for at vinde tid. Hendes offensiv omkring dagpengene skal først og fremmest holde, indtil valget til Europa-Parlamentet og folkeafstemningen om patentdomstolen er overstået den 25. maj.

 

Hvis Thorning og Socialdemokraterne intet havde at tilbyde vælgerne frem mod 25. maj, kunne der vanke alvorlige smæk for partiet ved valget. I værste fald kunne et tilsyneladende sikkert ja til patentdomstolen også ryge i grøften.

 

Derfor er det frem mod 25. maj vigtigt for Thorning at have det positive budskab om forsvaret for dagpengene. Og det er vigtigt for hende, at der ikke bliver rodet for meget op i, om den sag nu er så god, som hun påstår.

 

Men hendes satsning kan slå fejl, og så er hun virkelig i knibe.

 

Værre end ingenting

Læs også
Tjek udløbsdatoen på dit EU-sygesikringskort inden sommerferien

Der kan blive boret i, hvilke juridiske argumenter regeringen (Beskæftigelsesministeriet) egentlig har. Hvis den opfattelse breder sig, at Thorning har givet et falsk indtryk af Danmarks juridiske muligheder, kan hele manøvren blive værre end ingenting.

 

Så går regeringen ind til 25. maj uden troværdighed. Det kan også ramme den hårdt i de daglige indenrigspolitiske kampe.

 

De borgerlige partier, der i forvejen angriber regeringen på børnechecken, vil selvfølgelig også kræve, at den åbenbarer sine juridiske våben i forhold til dagpengene.

 

Politiske initiativer

Hvis juraen virker vakkelvorn, vil de blå slå hårdt på, at regeringen gør for lidt på det politiske plan. De vil kræve, at regeringen tager initiativer over for EU-Kommissionen og over for andre lande for at finde konkrete, pragmatiske løsninger på problemerne.

 

Det er netop manglen på politisk initiativ, der har været de borgerlige angrebsmål i forbindelse med børnechecken. Og det samme vil ske i forhold til dagpengene.

 

Thorning kom i går med en bemærkning, der kun ansporer de blå til yderligere angreb fra den side. Hun sagde, at hvis problemerne med børnechecken virkelig blev en økonomisk belastning, ville regeringen tage det op med EU.kommissionen.

Læs også
Hvad betaler Danmark til EU,  ansatte i EU og vanvittig regel-tsunami fra EU

 

Den borgerlige reaktion kom prompte: Thorning mener altså, at der godt kan blive tale om politiske initiativer. Hvorfor tager hun så ikke et politisk initiativ med det samme?

 

Får bare skabt mere opmærksomhed om problemerne

Thorning tager en stor chance, fordi hun er meget presset.

 

Hun risikerer, at hendes juridiske sag omkring dagpengene falder til jorden allerede inden 25. maj. Og hun får samtidig skabt enorm opmærksomhed omkring problemet med dagpengene, der ellers har været lidt overset på grund af balladen om børnechecken.

 

Hendes vilde flugt kan ende helt galt.

 

Sidste nyt

Venstre går frem med 2,9 procentpoint til nu 27,2 procent, og Dansk Folkeparti fortsætter fremgangen til en ny rekord på 24,1 procent af stemmerne, mens de to regeringspartier S og R tilsammen kan mønstre 24,2 procent af vælgerne.

Læs også
Europa forsøger at legitimere Irans regime

 

Det viser en vælgermåling, som YouGov har foretaget for metroxpress.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…