Konkurrenten har stjålet tekster fra min hjemmeside

Xerox

 Advokat Søren Vasegaard Andreasen besvarer spørgsmål om lov og ret. Har du et spørgsmål, du ønsker besvaret, kan du sende det til [email protected]. Udvalgte spørgsmål vil i anonymiseret form blive besvaret her i avisen.

 

Spørgsmål:

Jeg har som en del af min hobbyvirksomhed en hjemmeside, hvorfra jeg sælger bl.a. tøj og smykker. Jeg har brugt rigtig lang tid på at skabe min hjemmeside med design, billeder og tekster.

 

Forleden opdagede jeg tilfældigt, at en nystartet konkurrent har kopieret mine tekster på sin egen hjemmeside. Man har ændret et par ord her og der, og også byttet rundt på en sætning eller to, men ellers er teksterne helt ens.

 

Må de det? Og hvis nej, hvordan får jeg det stoppet?

 

Svar:

Man må ikke kopiere andres tekster, billeder, tegninger eller andet ophavsretligt beskyttet materiale. Det følger af ophavsretsloven.

 

Kopiering må kun finde sted indenfor de grænser som fastsættes af citatretten. Her må man såfremt visse betingelser er opfyldt citere dele af en andens tekst, såfremt det tjener et gyldigt formål, og såfremt man husker at oplyse, hvorfra man har citeret. Citatretten kan imidlertid ikke bruges i forbindelse med reklamer eller markedsføring, sådan som det er tilfældet her.

 

Der er ingen faste grænser for, hvornår man statuerer, at der er tale om kopiering eller plagiat af andres tekster. På baggrund af de eksempler du har sendt mig, vurderer jeg, at der er tale om en så detaljeret og præcis kopiering, at der er tale om ulovlig kopiering.

 

Det første, du bør gøre, er at sikre dig bevis for kopieringen. Tag et skærmprint af din konkurrents hjemmeside og din egen. Dernæst bør du skrive til din konkurrent, at du har konstateret, at vedkommende har kopieret dine tekster, og at teksterne straks skal fjernes.

 

Derudover kan du kræve kompensation for den ulovlige kopiering i form af vederlag, godtgørelse og erstatning. Da kopieringen er sket til kommercielt brug er udgangspunktet, at du har krav på en samlet kompensation svarende til tre gange det beløb, som du ville have fået i vederlag, såfremt din konkurrent havde bestilt dig til at skrive teksten. Størrelsen af vederlaget afhænger til dels af, hvor meget tekst der er tale om.

 

Læs også
Fascinerende facts, du med garanti ikke kender

Selv om din konkurrent betaler dit krav, så medfører det ikke, at din konkurrent kan blive ved med at bruge dine tekster.

 

Hvis din konkurrent på trods af dit brev ikke vil slette teksten, så er eneste skridt at indlede en retssag mod vedkommende. Du bør kontakte en advokat for rådgivning, men såfremt du finder, at det bliver for dyrt med advokatbistand, har du også mulighed for selv at indlevere en stævning til den byret, hvor din konkurrent hører til. I så fald kan du læse mere om proceduren på http://www.domstol.dk/selvbetjening/blanketter/staevningogsvarskrift/Pages/default.aspx.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…