Nye tal afslører, at mange unge kriminelle allerede var kriminelle, da de var under 15 år

Colourbox

Politiet kendte i forvejen hver tredje af de 15- og 16-årige, der i 2013 blev sigtet for at bryde straffeloven.

 

Det viser tal fra Rigspolitiet i et svar fra Justitsministeriet til Venstres retsordfører, Karsten Lauritzen.

 

Karsten Lauritzen mener derfor, at der er behov for at sænke den kriminelle lavalder og oprette en ungdomsdomstol.

 

På denne måde vil der være mulighed for at sætte ind langt tidlige end i dag, hvor der er stor forskel på konsekvenserne for en lovovertræder under 15 år.

 

”Der er stor forskel på, hvordan kommunerne reagerer på disse problemer. I nogle tilfælde sker der kun det, at der kommer en indberetning, hvis mindreårige begår kriminalitet”, siger Karsten Lauritzen til Den Korte Avis.

 

Han mener, at en ungdomsdomstol kunne have stor betydning. Den ville lære unge, at deres handlinger har konsekvenser.

 

“Et tyveri ville kunne give en bøde, vold et behandlingsforløb og lignende. Der kommer en ensartethed for de unge, som har brug for konsekvenser,” siger Karsten Lauritzen.

 

Udviklingen i ungdomskriminalitet

Karsten Lauritzen mener ikke, at det generelle fald i ungdomskriminalitet burde give anledning til at lade problemet ligge. Noget kunne tyde på at han har ret, for hvis politiet har sigtet hver tredje 15-16 årige, mens de var mellem 10-14 år, så betyder det jo, at et stort flertal af de 10-14 årige vil fortsætte den kriminelle løbebane.

 

Noget kunne tyde på at han har ret, for hvis politiet kender til hver tredje 15-16 årige på kant med loven så betyder det jo, at stort set alle sigtede mellem 10-14 år er fortsat med kriminalitet.

 

Ifølge Justitsministeriet opgørelse fra 2012 er der mistænkt eller sigtet 179 børn mellem 10-14 år, hvilket er knap en tredjedel af de sigtede 15-17 årige.

Læs også
Der kører skræmmekampagne mod at sænke den kriminelle lavalder, men man skal ikke tro på den

 

http://www.justitsministeriet.dk/sites/default/files/media/Arbejdsomraader/Forskning/Forskningsrapporter/2013/unge-%202012.pdf

 

 

 

Fagfolk er uenige

Michael Hviid Jacobsen, sociolog og kriminalitetsforsker ved Aalborg Universitet, mener dog, at det nuværende system kan og burde kunne håndtere ungdomskriminaliteten, uden at der skal oprettes en særdomstol. (Berlingske)

 

Derimod mener pædagog og tidligere leder af en ungdomsinstitution, Troels Gamst, at en ungdomsdolstol vil være et god reskab til at lære børn og unge, at deres handlinger har konsekvenser. Det skriver han i et indlæg i dagens avis.

 

Læs også
Børn ned til 12 år skal kunne straffes for deres kriminalitet

En meningsmåling foretaget af A&B Analyse for Altinget viste i sidste uge, at 67,6 procent af danskerne mener, at den kriminelle lavalder bør sættes ned til 14 år. 28,5 procent svarede nej, mens 3,9 procent svarede »ved ikke«.

 

Hver tredje sigtet 15-årig i 2013 blev også sigtet, da personen var mindreårig og under den kriminelle lavalder. Ifølge Venstre bekræfter tallene behovet for en ungdomsdomstol.

http://justitsministeriet.dk/sites/default/files/media/Arbejdsomraader/Forskning/Forskningsrapporter/2014/B%C3%B8rn%20og%20unge%202013.pdf

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…