Røvere med pistoler og knive hærger i stigende grad danske butikker

Tidligere var det primært banker, der blev udsat for voldsomme røverier begået af hætteklædte og pistolbevæbnede røvere, men efter at bankerne har fået indført omfattende sikkerhedsforanstaltninger, har røverne i stigende grad rettet deres opmærksomhed mod især små og mellemstore supermarkeder.

 

Sidste år var det især Netto og Fakta, det gik ud over.

 

Således oplevede Netto en stigning i antallet af røverier på intet mindre end 55 procent fra 40 røverier i 2012 til 62 røverier sidste år.

 

For Faktas vedkommende lå stigningen på 35 procent fra 29 røverier i 2012 til 39 røverier sidste år. (Søndagsavisen).

 

Et par eksempler inden for den sidste uges tid er meget betegnende for udviklingen, som ser ud til at fortsætte i år.

 

Røveri mod en Netto i Odense mandag aften

Lige før lukkertid klokken 22 mandag aften den 24. marts blev der begået røveri mod Netto, Blækhatten, Odense, oplyser Fyns Politi.

 

Røveren var pistolbevæbnet, og med trusler om at skyde fik han udlevet et pengebeløb fra kassen.

 

Der er tale om en mand med lys hud. Han er vurderet til at være mellem 18 og 30 år gammel, mellem 180 og 185 centimeter høj og almindelig af bygning.

 

Under røveriet var han iført lysegrå hættetrøje, beige bukser med spænde på bagen. Han havde hvide plastikposer trukket ud over skoene og par sorte handsker. Han havde en sort pistol i højre hånd.

 

Se foto fra Fyns Politi, som anmoder offentligheden om hjælp til at identificere manden og kan kontaktes på 1-1-4.

Læs også
Han ligner en almindelig kunde på vej ind i Rema 1000 – men lige om lidt trækker han en kniv

 

Pistol og kniv mod Kvickly i Værløse

I fredags den 28. marts gik det ved lukketid klokken 20 ud over Kvickly i bymidten i Værløse.

 

To mænd i mørke trøjer og bevæbnet med en pistol og en kniv slog til mod to kasser og kiosken, hvor de ifølge Nordsjællands Politi fik udleveret et ukendt pengebeløb.

 

Efter røveriet stak mændene af gennemhovedindgangen og forsvandt på cykler. Nordsjællands Politi har ikke noget brugbart signalement af mændene, men håber at få via forretningens videoovervågning. (Lokalavisen.dk)

 

I det hele taget har Værløse været hårdt ramt af væbnede røverier. Onsdag aften den 5. februar i år begik en pistolbevæbnet mand røveri mod 7-Eleven butikken på Værløse Station.

 

Ligeledes 1. juledag sidste år blev den samme butik udsat for et væbnet røveri, hvor personalet blev truet med en pistol (Furesø Avis)

 

Læs også
Video: Talte dansk med accent, da han truede ekspedient med kniv – slap afsted med et noget usædvanligt udbytte

Røverbande hærgede Nordsjælland med pistol og knive

I Nordsjælland var en række dagligvarebutikker i januar sidste år og i efteråret 2012 hærget af en røverbande, der var bevæbnet med pistol og knive.

 

Banden, der bestod af to røvere, er mistænkt for at stå bag i alt fem røverier. Det seneste blev begået mod Skævinge Brugs den 11. januar, hvor røverne brød ind i butikken, efter at de havde set en kvindelig medarbejder slå alarmen fra.

 

De bagbandt hende med strips og tapede hendes ben sammen. Da hun imidlertid ikke havde nøgle til pengeskabet, slap røverne væk med kun 200 kroner, som de stjal i hendes pung.

 

Satte køkkenkniv på struben af kvindelig medarbejder

Forinden røveriet mod Skævinge Brugs, var SuperBrugsen i Ølsted den 13. december 2012 blevet udsat for et lignende røveri, hvor i alt fire medarbejdere kort før åbningstid var blevet overrumplet af røverne og blevet bagbundet med strips og havde fået benene tapet sammen med gaffatape.

 

Røverne tømte her pengeskabet for tusindvis af kroner og en stor mængde klippekort.

 

Læs også
Hjemmehjælper i fredelige Holte: Sparket i hovedet og røvet af tre ‘brune’ mænd

Forinden var Dagli’Brugsen i Græse Bakkeby den 16. oktober blevet røvet efter samme metode, og ligeledes den 20. september blev samme metode anvendt under et røveri mod SuperBrugsen i Ullerød.

 

Her satte den ene af røverne en stor køkkenkniv på struben af en kvindelig medarbejder og tvang hende til at åbne pengeskabet, som gav røverne et udbytte på 100.000 kroner.

 

 Så vidt Den Korte Avis erfarer er røverierne endnu ikke opklaret. Nordsjællands Politi efterlyste dengang en sort BMW, der især var kendetegnet ved nogle specielle fælge, hvor det inderste af fælgen ligger dybere end selve fælgkanten. (TV2 Nyhederne / Den Korte Avis)

 

Pistol- og knivbevæbnede røvere kom ikke langt

Det er dog ikke altid, at røverne slipper bort med deres bytte, og politiet efterfølgende er nødt til at offentliggøre videooptagelser og bede offentligheden om hjælp.

 

Således gik det den 24. januar sidste år helt galt for to pistol- og knivbevæbnede røvere, da slog til mod Dagli’Brugsen på Lyngvej i Vig, Odsherred.

 

Et vidne havde bemærket, at to maskerede mænd løbe ind i forretningen, og da han efterfølgende hørte noget råben om røveri inde fra forretningen, alarmerede han politiet.

Læs også
Libaneser var indlagt på sygehus i Aalborg – her sneg han sig ind til en anden patient og begik vanvittigt røveri

 

Da røverne kort efter kom løbende ud, og i en fart satte sig ind i en bil, noterede vidnet bilmærke nummerplade og kunne desuden oplyse politiet om, at røverne var flygtet ad Lyngvej.

 

Midt- og Vestsjællands Politi sendte flere patruljevogne, som hurtigt fik kontakt med flugtbilen klokken cirka 15:35. Det var blot 22 minutter efter, at politiet klokken 15:13 havde modtaget alarmen.

 

De to røvere, en 22-årig mand fra Roskilde og en 36-årig mand fra København, overgav sig uden dramatik. I bilen fandt politiet både pistolen og kniven samt forretningens kassebeholdning, som røverne havde truet personalet til at udlevere.

 

Antallet af samtlige anmeldte røverier steg i 2013

Antallet af samtlige anmeldte røverier i hele landet steg ifølge Rigspolitiet fra 2.967 i 2012 til i alt 3.192 sidste år.

 

Den ubestridt største stigning i antallet af røverier er sket i Københavns Politikreds, hvor antallet af anmeldelser steg fra 1,209 i 2012 til 1.385 sidste år. Der er her tale om en stigning på 12,7 procent.

 

Læs også
Mand fra Libanon begik et helt vanvittigt røveri – i forvejen var han såmænd udvist af Danmark for anden kriminalitet

Københavns Vestegn oplevede politiet en tilsvarende stigning i antallet af anmeldte røverier fra 287 i 2012 til 327 sidste år. Det svarer til en stigning på 12,2 procent.

 

Også fynboerne oplevede i 2013 en stigning i røverierne. Her noterede Fyns Politi en stigning antallet fra 219 i 2012 til 243 sidste år. Altså en stigning på i alt 9,9 procent

 

To politikredse med markant fald i røverier

I de øvrige politikredse er udsvingene generelt små og ubetydelige, idet to kredse dog skiller sig ud med et markant fald i antallet af anmeldte røverier i 2013.

 

Således kunne Nordjyllands Politi, der også dækker Vendsyssel, sidste år notere et fald på 17,2 procent i antallet af anmeldte røverier fra 128 i 2012 til i alt 106 sidste år.

 

Tilsvarende kunne Sydøstjyllands Politi registrere et fald på 12,4 procent fra 145 anmeldte røverier i 2012 til i alt 127 sidste år.

 

For de øvrige politikredse vest for Storebælt gælder, at Østjyllands Politi havde en svag stigning i anmeldte røverier fra 281 i 2012 til i alt 286 sidste år. Længere vest på kunne Midt- og Vestjyllands Politi ligeledes notere en svag stigning fra 103 anmeldte røverier i 2012 til 106 sidste år.

 

Det samme gælder for Syd- og Sønderjyllands Politi, hvor der i 2012 blev registreret 99 røverianmeldelser stigende til 101 sidste år.

 

Svagt fald i nogle politikredse øst for Storebælt

Også i et par af politikredsene øst for Storebælt var der et fald i antallet af røverier, men dog ikke i tilnærmelsesvis samme grad som i de to jyske politikredse inklusive Vendsyssel.

 

Således kunne Sydsjællands og Lollands-Falsters Politi rapportere et fald i anmeldte røverier fra 151 i 2012 til i alt 146 sidste år. Ligeledes var der i det midtsjællandske område et svagt fald i røverierne. Her noterede Midt- og Verstsjællands Politi, at der i 2012 blev anmeldt 145 røverier mod 143 sidste år.

 

Hos Nordsjællands Politi var situationen uændret 217 – 217 for både 2012 og 2013. På solskinsøen Bornholm med omkring 44.000 indbyggere skulle Bornholms Politi i 2012 opklare fire røverier og fem året efter i 2013.

 

Så mange røverier blev nogenlunde opklaret på landsplan

I øvrigt lykkedes det for Bornholms Politi at opklare tre af røverier i 2012, medens det til gengæld kneb lidt med de fem røverier i 2013, hvoraf kun de to ved årsskiftet var blevet opklaret.

 

På landsplan blev 828 af de i alt 2.967 anmeldte røverier i 2012 opklaret således at forstå, at der var faldet en afgørelse, men da der sagtens kan have været flere om samme røveri, som hver har fået en dom i den samme røverisag, er antallet nødvendigvis ikke ensbetydende med antal opklarede røverier.

 

Det samme forbehold gælder for 2013, hvor der faldt afgørelser i 792 af de i alt 3.192 røverier, der blev anmeldt i 2013.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…