Natugle – en lydløs jæger

For nogle dage siden da jeg en sen aften stod i terrassedøren og nød en stjerneklar himmel, kunne jeg hører en ugle tude i det fjerne. Lidt efter svarende en anden ugle tæt på. Det var natugler. Vi gik efter den der tudede tættest på og fandt den i lygtens skær ikke langt fra vores hus. “Det er stadig tidligt, men helt klart territoriekald” mente Aage.

 

Tuder

Natugler tuder hele året, men fra sidst i januar og frem til marts/april intentiveres dens kald. Det er hannen der på denne måde markerere over for andre hanner, at her er hans territorium. Her i landet er det konstateret at Natuglers territorium er på ca 30 ha., som den værner nidkært over. Der er findes historier om at Natugle og Skovhornugle, der har lappet over hinandens territorium, er kommet i direkte kamp mod hinanden.

 

Altid på rov

De yngler gerne i åben parklignede ydreskov, hvor de har et godt overblik når de om natten sidder på en gren eller lignede og holder udkig efter byttedyr. En sjov detalje er at Natugle overraskende kan finde på at æde regnorme og insekter – den tager også fugle,små krybdyr og padder – langt de fleste måltider består dog af smågnavere som mark- og skovmus.

 

Camouflage

Natuglen er godt camoufleret og svær at få øje på. Det er den mest almindelige ugle i Danmark, dette betyder dog ikke at den findes i et stort antal. Det er den ugle, man har den bedste chance for at se i dagtimerne, da den ofte sidder på en gren tæt ved stammen i nærheden af sit ynglehul. Men som sagt er den svær at få øje på,  så det er en fordel, at kende til et sted, hvor den har sit redehul. Natuglen er ikke sky, så har man fundet den, kan den studeres, uden at det forstyrre Natuglen sønderligt.

 

Bløde fjer

Natuglens fjerdragt kan varriere fra gråbrun til rødbrun. Man taler om at den findes i 2 faser. Den gråbrune er den  mest udbredte i Danmark. Han og hun ligner hinanden. Dragten som består af ekstrem bløde fjer er fint stribet. De mørke fremadrettede øjne er omkransede af lysegrå stive fjer, som beskytter det lysfølsomme øje. Dens hørelse er eminent. Næbbet er grumt og grågult.

 

 

Natuglekasser

Natugleparret yngler i huller gerne i udhulede træer eller i menneske skabte natuglekasser, som bør sættes i 6-8 metershøjde. Antallet af æg er afhængig af føde underlaget i det område, hvor de yngler og kan variere mellem 2-7 æg. I Danmark er det almindeligt med 3-4 æg. Når Natuglen har unger er de meget beskyttende, så – som det er ved alle fugle der yngler-  er det en god idé at holde behørig afstand til redekassen/redehullet.

 

Hannen jager

Læs også
Gribskov Kommune kaldes Nordsjællands perle – få en guide her

De første uger af ungernes levetid blir hunnen hos dem hele tiden for at sørge for at made dem og holde dem varme. Imens sørger hannen for at fodre hende. Senere bringer begge forældre bytte til ungerne. Når de er næsten flyvefærdige (omkring 40 dage) begynder ungerne at forlade reden for at sidde uden for redehullet. Det er et sjovt skue, skulle man være så heldig at se dem der. En nat for nogle år siden, hørte Aage og jeg typiske kald fra Natugle unger, et rytmisk “siii siiii” og gik efter lyden. Vi fandt 3 unger som var ude på sjov i natten. De hoppede rundt på grenene og forsøgte at flyve. De var helt sikkert ude på billade og “alene hjemme”.

 

 

 

 


Hos Stormsvalen.com Naturbutik har vi flere forskellige redekasser til Natugle se udvalg her : http://www.stormsvalen.com/collections/fuglekasser/falke-og-ugler og kan guide dig med gode råd og vejledning i de spørgsmål du måtte have til opsætning af redekasser og fodring af havens fugle.

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…