Moskeer i Aarhus, som ikke vil tage afstand fra Islamisk Stat, står bag ny stormoské

Forbundet af Islamiske Foreninger (FIF) i Aarhus er gået sammen om at bygge en ny stor-moske.

 

Forbundet består af 12 islamiske foreninger, hvoraf flere bekender sig til en streng ortodoks og bogstavtro fortolkning af islams lære.

 

Det er for eksempel Grimhøjvej-moskeen og Fredens Moske i Bazar Vest. De har begge vakt opsigt, fordi de ikke vil lægge afstand til Islamisk Stat.

 

I Grimhøjvej-moskeen har en stor del af de unge muslimske mænd, som er rejst til Syrien, haft deres gang. Det er 22 ud af 27 ifølge Østjyllands Politi. Desuden huser moskeen en ungdomsforening, der er på PET´s liste over radikaliserede grupper i Danmark.

 

De bliver ikke afvist

Umiddelbart skulle man tro, at sådanne moskeer ville blive afvist fra at deltage i moske-projektet.

 

Man ville måske forvente, at et flertal af forbundets medlemmer ville stemme de ultra konservative moskeer ude af samarbejdet om en stormoské.

 

Men nej, sådan er det ikke.

 

Formand for Forbundet af Islamiske Foreninger, Sami Saidana, har tidligere forklaret:

 

”For byens skyld er det en god ide, at de holder forbindelsen med forbundet, at de ikke bliver skubbet hen i et hjørne, hvor vi risikerer endnu mere ekstremisme og radikalisering.” (TV2oj)

 

Formanden giver indtryk af, at forbundet er den store, som tager den lille i favnen. I virkeligheden er magtforholdet et helt andet.

Læs også
Han blev ansat som sikkerhedsvagt i supermarked – så sprang han ud som frådende islamist

 

Dertil kommer at flere andre moskeer i sammenslutningen heller ikke har villet tage afstand fra Islamisk Stat. Det fremgik af en rundringning, som TV2 Østjylland foretog til moskeerne.

 

Ros i stedet for ris

Et flertal i Byrådet i Aarhus er positive og parate til at godkende byggeriet af en stormoské.

 

Man er altså indstillet på at give grønt lys til et nyt stormoske-byggeri, hvis brugere til dels består af radikale moskeer. Moskeer, der ikke vil tage afstand fra Islamisk Stat, og som på andre måder har markeret sig med radikale holdninger og med støtte til en ungdomsgruppe, som er i PET´s søgelys.

 

Man kunne forvente, at der blev trukket en grænse for kræfter, der er imod danske værdier og kultur. Men i stedet for hører man røster, som fokuserer på, ja ligefrem skamrose, at 12 foreninger kan finde ud af at arbejde sammen – om en stormoske.

 

”Det har skabt genlyd verden over,” siger Lene Kühle, der er lektor i religionsvidenskab ved Aarhus Universitet:

 

Læs også
BBC: Kilde siger, at den efterlyste tyrker fra Utrecht har været terrorist for Islamisk Stat

”Når jeg har snakket om dette projekt med udenlandske forskere, er de helt forbløffede over det. De siger, at det er helt vildt usædvanligt, at der kommer sådan et initiativ fra nogle muslimer, der ikke er fra én organisation. At man prøver at samle en masse foreninger, er unikt og stort tænkt. ” (JP Aarhus)

 

Adskillige meningsdannere vil gerne have offentligheden til at tro, at 12 islamiske foreningers samarbejde om et fælles moske-projekt er et udtryk for god integration.

 

Det er noget sludder, derimod er en stormoske i Aarhus Vest med til at underbygge et parallelsamfund, hvor strid og bod oftest afgøres efter egne regler og normer.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…