Læger må sige farvel til gaver og dyre middage

colourbox

Er du læge, er det fremover slut med at modtage gaver fra industrien.

 

Der skal være totalt vandtætte skotter mellem læger og industri, og for at komme potentielle habilitetsproblemer til livs strammer Lægemiddelindustriforeningen (Lif) nu reglerne for samarbejdet med sundhedspersoner.

 

Det skriver Politiken i dag onsdag.

 

Der har jævnligt været debat om de gaver, som læger bliver tilbudt af virksomheder, der producerer lægemidler. Det har skabt usikkerhed om lægernes habilitet, når de vælger medicin.

 

Men nu stopper industrien selv for gaver over en vis størrelse.

 

“Vi har i en årrække haft en række selvjustitsregler, men den kritik, som har været rejst over for lægemiddelindustrien om habiliteten, har gjort, at vi nu også stopper med at give små gaver som eksempelvis kuglepenne.

 

De eksisterende regler har givet pressen og lægerne anledning til at miskreditere os”, siger koncernchef i Lif, Ida Sofie Jensen.

 

De nye regler beskrives sådan her i Politiken:

 

En frokost må løbe op i 400 kroner inklusiv drikkevarer, mens maksimumbeløbet for en middag er 700 kroner.

 

Det vil fortsat være tilladt at udlevere lægeudstyr og informationsmateriale til en værdi af mindre end 300 kroner.

 

Både talsmanden for foreningen Læger uden Sponsor, børne- og ungdomspsykiater Thorsten Schumann, og Lægeforeningens formand, Mads Koch Hansen, hilser de nye regler velkommen.

Læs også
Syrisk mand ville have en lægeerklæring – da lægen sagde nej, blev han slået ned

“Det spiller ikke nogen rolle for læger, om de får små gaver, men når man kan beklikke lægernes habilitet, er vi nødt til at have den slags regler. Vi skal være fuldstændig skarpe og kunne tåle fuld åbenhed. Tvivl kan vi ikke leve med”, siger Mads Koch Hansen til Politiken.

 

Reglerne i Danmark er i forvejen ret stramme og blandt de mest strikse i verden.

 

En industri, der overtræder reglerne, kan blive indbragt for Etisk Nævn for Lægemiddelindustrien og for en bøde.

 

Sundhedsminister Astrid Krag (SF) er også positiv. Hun har selv fremlagt en handlingsplan, der 3. behandles af Folketinget 20 februar. Her er der krav om større åbenhed på flere områder.

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…