Kroppens pH-værdi er afgørende for din sundhed

Foto: Colourbox

Hvis kroppens syre-base-forhold er i ubalance, så er der grobund for usunde organismer, der kan give vævs- og organskader og belast immunssystemet, som igen kan være årsagen til en lang række alvorlige sygdomme som knogleskørhed, ledsmerter, muskelsmerter, immundefekter, nyre- og blæreproblemer, for tidlig aldring, hjerte- og karproblemer etc.

 

Derfor er det vigtigt at være opmærksom på, at din krop ikke har overvægt af sure, cellulære kropsvæsker. Det kan du finde ud af ved at kigge på din krops pH-værdi.

 

70 procent af kroppen består af væsker. Eksperter foreslår derfor at man pH-måler vandindholdet i kroppen, men den måling tager ikke højde for pH’en i mavesækken, som har et helt anderledes pH-niveau.

 

Hvad afgør kroppens pH-værdi?

Der er mange ting, som kan påvirke pH-værdien af din krop, men en af de vigtigste faktorer er mad.

 

Alle fødevarer har en sur eller basisk værdi – baseret på den effekt, maden har på din krop. Derfor; jo mere din kost består af sure fødevarer, jo mere sandsynligt er det, at dit kropsmiljø er for surt og vice versa.

 

En pH på 7 er helt neutral. Den sundeste pH, vores krop kan have, er svagt basisk. Det er optimalt, hvis vores krop har en pH-værdi på 7,365. Dette tal vil svinge hele dagen, men det normale interval er mellem 6 og 7,5.

 

Ifølge ernæringseksperter har de fleste af os dog for sure kroppe på grund af vores dårlige valg af fødevarer.

 

Fødevarer, der har en høj syreværdi og derfor er usunde for vores kroppe omfatter rødt kød, ost, mejeriprodukter, raffinerede kulhydrat fødevarer (dvs. brød, ris, pasta), nødder, sukker, og stort set alle forarbejdede fødevarer.

 

I den modsatte grøft findes de fleste former for frugt og grøntsager, der er basiske og derfor sundere for vores krop end de syreholdige.

 

Automatisk tilpasning

Læs også
Der er forskel på rig og fattig, når det gælder kræft

Kroppen har indbyggede mekanismer, som vil sørge for at holde pH-værdien neutral inden for et lille område omkring 7.

 

Det betyder, at hvis du spiser meget sure fødevarer, så reagerer kroppen ved at tappe vigtige mineraler som fx kalcium, natrium, kalium og magnesium fra dine knogler og vitale organer – for på den måde at neutralisere og kompensere for syren.
Hvis du på lang sigt spiser meget sure fødevarer, uden samtidig at få tilstrækkeligt med basiske fødevarer (dvs. frugt og grøntsager), kan det føre til alvorlige helbredsproblemer som knogleskørhed, ledsmerter, muskelsmerter, immundefekt, nyre- og blæreproblemer, for tidlig aldring samt hjerte- og karproblemer mv.

 

En større undersøgelse gav solide beviser for sundhedsproblemer i forbindelse med store syre-base-ubalancer:

 

En nylig syv-årig undersøgelse af 9.000 kvinder udført på University of California, San Francisco viste, at dem, der kronisk havde for meget syre i kroppen havde større risiko for knogletab end dem, der havde normale pH-niveauer.

 

Forskerne, som udførte dette eksperiment, tror, at mange af de hoftebrud, der er udbredt blandt midaldrende kvinder, er forbundet med en høj surhedsgrad forårsaget af en kost rig på animalske fødevarer, men lav på grøntsager. Dette er fordi kroppen låner kalcium fra knoglerne for at genskabe balance i pH-værdierne. (American Journal of Clinical Nutrition)

 

Gå efter en let basisk pH-værdi

Det er ikke så kompliceret, at skabe balance i de sure og basiske fødevarer:

 

Læs også
Sundhedsstyrelsen anbefaler ikke veganerkost til småbørn, men det er forældrebestyrelsen der bestemmer om børnehaven ‘går vegansk’

Protein er surt og frugter og grøntsager er basiske, så hvis du spiser passende mængder af begge dele, skulle du ikke have problemer med at skabe balance i dine pH-niveauer. Og du behøver ikke at bekymre sig om (sunde) fedtstoffer, da de hovedsageligt er neutrale.

 

Problemer opstår, når du spiser kornprodukter (dvs. brød, ris og pasta), forarbejdede fødevarer og mejeriprodukter især ost.

 

Syre- og base-ubalance er ikke den eneste negative effekt som korn- og mejeriprodukter har på dit helbred. De er en af de største syndere i forhold til tarminflammation, hvilket kan føre til utæt mavetarmsyndrom – kendt for at forårsage mange alvorlige sundhedsproblemer.

 

Sådan får du en god syre-base-balance

Her er en hurtig opsummering, der beskriver, hvordan man opnår og vedligeholder den ideelle “syre-base-balance i kroppen for den optimale sundhed:

 

1. Eliminer/minimer kornprodukter, forarbejdede fødevarer og mejeriprodukter, så du kan reducere dit syreholdige fødevareindtag. Disse fødevarer irriterer også din tarm – så bring det til et minimum, hvis det er muligt.

 

2. Spis/drik store mængder af grøntsager, især den mørkegrønne slags. Hvedegræsjuice er en rigtig god base, da det indeholder store mængder af klorofyl.

Læs også
Kvinder sætter fokus på cannabis som medicin

 

3. Frugter er fyldt med næringsstoffer, men nogle af dem kan være høje i sukker, så frugt skal spises i moderate mængder. Jeg vil anbefale bær, da de er relativt lave i sukker og pakket med gode næringsstoffer.

 

4. Det er vigtigt at spise protein, selvom det er surt af natur. Gør det derfor til en vane: at hver gang du spiser protein, så spis grøntsager samtidig.

 

5. Fedt er neutralt, så du behøver ikke at bekymre dig om det, i forhold til om det påvirker din syre- basebalance. Men hold dig til at indtage de sunde fedtstoffer med højt indhold af omega-3 fedtsyrer.
Hvis du gerne vil blive klogere på din egen krops pH, så kan du købe pH strips, der kan måle værdien på www.simplexhealth.co.uk.

 

Når du kender din kropslige pH, kan du styre og regulere det gennem de fødevarer, du spiser og drikker.

 

PRAL-listen

Her er en liste over almindelige fødevarer, der er blevet analyseret og har fået en sur eller basisk værdi. PRAL står for Potential Renal Acid Load – og frit oversat til dansk betyder det: Potentiel syrebelastning af nyrerne.

 

En negativ PRAL-score betyder, at fødevaren grundlæggende er basisk (og derfor sund), en positiv PRAL-score betyder, at fødevaren er sur (derfor usund) og en PRAL-score på nul betyder, at fødevaren er neutral og rimelig sund.

Læs også
Holdningskorrigerende tøj har til hensigt at afhjælpe smerter i ryggen

 

KØD:

* Kylling (8,7)

* Magert oksekød (7,8)

* Kalkun (9,9)

* Magert svinekød (7,9)

* Pålæg (10.2)

* Hot Dog (6,7)

* Salami (11,6)

 

FISK:

* Torsk (7.1)

Læs også
Fitnesscenteret er for alle

* Sild (7,0)

* Kuller (6,8)

* Ørred (10,8)

 

MÆLK, mejeri & æg:

* Hele æg (8.2)

* Æggehvide (1.1)

* Æggeblomme (23,4)

* Hård ost (19,2)

* Gouda ost (18,6)

* Cheddar ost (26,4)

* Hytteost (8,7)

* Creme fraiche (1.2)

* Sødmælk (0,7)

* Almindelig yoghurt (sødmælk) (1.5)

 

GRØNTSAGER:

* Asparges (-0,4)

* Broccoli (-1.2)

* Spinat (-14,0)

* Blomkål (-4.0)

* Gulerødder (-4,9)

* Tomater (-3,1)

* Zucchini (-2,6)

* Salat (-2.5)

* Peberfrugt (-1,4)

* Løg (-1.5)

 

FRUGTER:

* Æbler (-2,2)

* Abrikoser (-4,8)

* Bananer (-5,5)

* Kirsebær (-3,6)

* Kiwi (-4.1)

* Appelsiner (-2,7)

* Ferskner (-2,4)

* Pærer (-2,9)

* Ananas (-2,7)

* Jordbær (-2,2)

* Vandmelon (-1,9)

 

NØDDER:

* Hasselnødder (-2,8)

* Jordnødder (8.3)

* Valnødder (6,8)

 

KORN:

* Hvidt brød (3,7)

* Rugbrød (4.1)

* Hvedebrød (1,8)

* Havre (10,7)

* Hvedemel (8,2)

* Rugmel (5,9)

* Brun ris (10,8)

* Hvide ris (1.7)

* Spaghetti (6,5)

* Spaghetti af fuldkorn (7.3)

 

* Denne tabel er fra Remer og Manz undersøgelsen og PRAL. Hver score/værdi er baseret på 100 g af fødevaren.

 

Britt Cordi, PhD., er stifter af LiveWheatgrass-Hvedegræs. Europas eneste producent af udendørsdyrket, økologisk Hvedegræs Juice

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…