Et særligt integrationsproblem: Grov vold i trafikken

Mange mennesker kender det: Man ser nogen smide affald ud af bilen og bliver vred. Det er også almindeligt at tilkendegive, at det ikke er acceptabelt. Og normalt er det dem, der har smidt affaldet, som bliver flove, når andre ser det. Denne skyldfølelse er med til at sikre fælles normer for god opførsel.

 

Men det er ved at ændre sig. En helt anden adfærd har for alvor holdt sit indtog i trafikken. Og de, der forsøger at gå i rette med den, lever livet farligt.

 

Det oplevede en bilist i Aarhus. (JP.dk, avisen.dk og bt.dk)

 

Dyttede og rystede på hovedet

Omkring midnat natten til fredag så en 36-årig bilist på motorvejen ved Aarhus fire unge mænd smider affald ud af vinduet i en bil. Det var affald fra et take-away måltid, der landede lige foran hans bil.

 

Bilisten blev irriteret, kørte op på siden af dem og dyttede. Han rystede også på hovedet for at tilkendegive, at deres adfærd ikke var acceptabel. Men det gav absolut ikke de unge mennesker skyldfølelse.  Tværtimod gik de helt amok.

 

”Han ser, at de smider noget affald ud af deres bil og dytter derfor ad dem. Men det skulle han altså ikke have gjort”, siger vagtchef Thomas Hinge, Østjyllands Politi, til Ritzau.

 

Da bilisten havde dyttet ad de unge, forfulgte de ham med 120 kilometer i timen på motorvejen, og de forsøgte at presse ham af vejbanen. Det var en dødsensfarlig situation.

 

Den dybt chokerede bilist forsøgte at slippe fra overfaldsmændene ved at køre af motorvejen.

 

Men de indhentede ham. Og så blev det igen meget farligt. Ved et vejkryds i Aarhus sprang en af de unge ud af bilen med et baseball-bat, som han brugte til at smadre en rude på den forfulgte bilists bil.

 

Det lykkedes manden at ringe til politiet, som rådede ham til at køre mod politigården i Aarhus. Her endte den vanvittige jagt, og de fire mænd blev alle anholdt.

Læs også
’Sydlandsk mand’ gjorde seksuelle tilnærmelser til kvinde på gaden – da hun afviste ham, fik det uhyggelige konsekvenser

 

De sigtes blandt andet for at bringe andres liv og førlighed i fare.

 

Mændene, der er mellem 17 og 20 år, er alle kendt af politiet i forvejen. De er alle fra ”det vestlige Aarhus” – almindeligvis et kodeord for, at de har indvandrerbaggrund. I det vestlige Aarhus ligger de store indvandrertætte bebyggelser som Gellerup og Bispehaven.

 

Mændene er foreløbig sigtet for overtrædelse af naturfredningsloven, men Østjyllands Politi kan ikke udelukke flere sigtelser.

 

De blev løsladt efter afhøring.

 

Kort lunte

Det er ikke et ukendt fænomen, at nogle reagerer stærkt på kritik. Og meget stærkt på kritik fra andre trafikanter. Men de fire unge mænds voldsomme adfærd er hinsides de reaktioner og konflikter, man ellers kommer ud for i trafikken.

 

Læs også
Dansk Folkeparti ikke velkomne i området – partimedlemmer truet med tæsk og køller, da de ville hænge valgplakater op

Tærsklen for at reagere er meget lav. Og reaktionerne er utroligt voldsomme.

 

I Aarhus og især i den vestlige del af byen har der været tiltagende problemer med vanvittig og hensynsløs kørsel og voldelig adfærd.

 

Busserne og også ramt af volden

Men også andre dele af trafikken er ramt. Det oplever de gule busser især på linje 3A, der kører igennem det vestlige Aarhus. Busserne er specielt blevet angrebet ved Bispehaven.

 

Der bliver kastet store sten mod busserne. Det er så voldsomt, at busserne siden slutningen af december har haft ruten lagt om og er kørt uden om dette område.

 

Chaufførerne er bange. Med god grund. En af dem fik en sten i hovedet. En anden blev ramt af glassplinter.

 

Vold i hele området

Læs også
Indvandrer slog, sparkede og truede 15-årig pige – så forsøgte han at lyve sig fra det i retten

Volden rammer ikke kun busser og bilister.

 

En beboer, der har grebet tyve på fersk gerning bliver truet af unge mænd med kamphunde. De fleste tør ikke sige noget af frygt for repressalier. (TV2 oj)

 

Mennesker, der går tur med deres hun, oplever, at hunden bliver udsat for vold. Men de er også for bange til at udtale sig på TV, fortæller journalisten.

 

En mor fortæller, at det flyder med uhumske ting omkring børnenes daginstitution. Der er blandt andet fundet det euforiserende stof, Khat, som mange somaliske mænd tygger.

 

Ordet “utryghed” går hele tiden igen. Og mange danskere er flyttet eller er på vej væk. (TV2 oj)

 

Det lokale bibliotek har fået ruderne knuste. Det samme er gentagne gange sket for den lokale Fakta. Her er det især den store glasdør, det går ud over. (TV2 oj)

 

Læs også
Video: To arabere stak mand ned på togstation, fordi han var kristen – så hånede de ham og hans religion

Parallelsamfund i ghettoerne 

Volden fungerer som et redskab til at tage kontrol over et område. Det er vejen til at skabe et parallelsamfund, hvor danske myndigheder har svært ved at fungere, og hvor danske love og regler ikke respekteres. Sharia-domstole dukker op i disse ghettoområder.

 

De unge mænd i Bispehaven siger det også selv lige ud: De hærger, fordi de vil have ´kontrol´ med området. (JP Aarhus)

 

Samfundet svigter

Når disse problemer fortsætter og ofte vokser, er det, fordi samfundet svigter. Det er et samfundsansvar at få stoppet store børn og unge, der tillader sig at angribe samfundets institutioner. Det kan man ikke overlade til chaufførerne og busselskabet.

 

Men opgaven med disse unge er meget svær. De er ikke tilgængelige for pædagogik, der forklarer dem, at de ikke må smide sten mod busser. Lige så lidt som man kan forklare unge mennesker, der med 120 km i timen prøver at presse en bilist af motorvejen, at det sørme er farligt. Her er integration et meget, meget fjernt begreb.

 

I dag kører linje 3A igen sin normale rute. Men hvor længe.

 

Læs også
Mange unge indvandrere i København sætter religiøse love over demokratiet – men det søger man at skjule
Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…