Islamisk Stats propaganda er dræbende effektiv

YouTube

I søndags offentliggjorde Islamisk Stat en propagandavideo på 55 minutter. Den var lavet som et dokumentarprogram med en amerikansk fortæller.

 

Videoen er professionelt særdeles dygtigt lavet. Hyldesten til Islamisk Stats brutale gerninger og aggressionerne over for de vantro fjender bliver banket igennem med stor slagkraft. Billeder, lyd og klipning gør brug af alle den moderne videoproduktions avancerede virkemidler.

 

Islamisk Stat har i det hele taget været i stand til at udnytte de ny muligheder, der ligger i at lægge videoer og andre budskaber ud på de sociale medier.

 

Og de har formået at skabe stor opmærksomhed omkring det, de udsender. Det gør de ikke mindst ved at udpensle den bestialske vold, som de anvender: Halshugninger, korsfæstelser, henrettelse ved nakkeskud, børn, der er døde i bombeangreb.

 

Det skaber omtale. Og omtalen giver indtryk af magt og betydningsfuldhed. Det tiltrækker en del fortrinsvis unge muslimer, hvoraf nogle bliver så grebet, at de melder sig som hellige krigere.

 

Islamisk Stats propaganda er dræbende effektiv. Også i bogstavelig forstand: Den gør unge muslimer til bestialske dræbere for den islamistiske sag.

 

Overvejelser om indgreb

Flere europæiske regeringer overvejer nu at bremse Islamisk Stats propagandaaktivitet på de sociale medier.

 

Den britiske regering har allerede fået mulighed for hurtigt at kunne fjerne den type videoer og budskaber på de sociale medier. I Frankrig går regeringen efter at finde en vej til med kort varsel at kunne lukke islamistiske hjemmesider.

 

Hollands regering overvejer redskaber til at gribe ind overfor propagandaen. Man vil drøfte dette med store selskaber som Google, Facebook og Twitter.

 

Samtidig har hollænderne skabt et initiativ, som de kalder European Joint Initiative on the Internet and Counterterrorism. Et initiativ, som også den danske regering overvejer at tilslutte sig. (Jyllands-Posten)

Læs også
Video: Hunden vil sidde ned, så hvorfor ikke sætte sig på en dejlig blød baby …

 

Grund til skepsis

Det er fuldt forståeligt, at europæiske lande gør sig sådanne overvejelser. Vi er i en form for krig med Islamisk Stat, og i en sådan situation giver man ikke bare fjenden fri adgang til udsende propaganda, hvis det for alvor kan skade kampen mod den fanatiske terrorisme.

 

Men der er grund til at være skeptisk over for, hvor langt man kommer med at standse den type propaganda på nettet.

 

For det første kan man i den bedste mening komme til at begrænse ytringsfriheden mere, end godt er. Vores samfund har jo også en interesse i, at vi alle kan følge med i Islamisk Stats modbydelige ugerninger. Vi skal vide, hvem vi har med at gøre.

 

For det andet er der grund til at tro, at Islamisk Stat vil finde andre veje til at få deres propaganda ud, hvis kanalerne hos nogle af de store selskaber bliver lukket. Man har allerede taget mere alternative kanaler i brug.

 

Der kan så udvikle sig et giftigt, lukket miljø på nettet, hvor Islamisk Stat kan trække unge muslimer ind i et slags hemmeligt broderskab, der gør organisationen endnu mere tillokkende.

 

Læs også
Video: Hvalpen skal møde sin far for første gang – og så kommer overraskelsen

Så måske skal man gribe ind i visse tilfælde. Men det duer ikke som en generel strategi, at man prøver at forhindre adgang til Islamisk Stat afskyelige propaganda.

 

Indholdet i budskaberne er afgørende

Dertil noget helt afgørende:

 

Det er en illusion at tro, at det bare er smarte billeder med en masse skrækeffekter, der trækker muslimer til Islamisk Stat.

 

Det er først og fremmest indholdet i Islamisk Stats budskaber, der tiltrækker.

 

Vi ved fra undersøgelser, at muslimer er temmelig fremmedfjendske i forhold til vesterlændinge – langt mere end det omvendte.

 

Vesten bliver anklaget for at være hovedårsagen til den muslimske verdens dårligdomme. De europæiske samfund bliver også anklaget for at være hovedansvarlig for, at mange med muslimsk baggrund har svært ved at integrere sig.

Læs også
Video: Hunden risikerer sit eget liv for at redde sine hvalpe ud i live

 

Denne fremmedfjendtlighed og offer-tankegang bliver kraftigt forstærket af de politisk korrekte europæere, der hele tiden pisker sig selv med skorpioner.

 

Vi ved også, at de fleste muslimske lande er præget af en voldskultur. Konflikter løses i betydeligt omfang med vold.

 

Fællesskabet

Offer-tankegangen, fremmedfjendtligheden og voldkulturen giver hos frustrerede muslimer i Vesten et stort behov for at opleve muslimer som magtfulde.

 

For folk, der er modtagelige for Islamisk Stat, er organisationens bestialske behandling af de vantro det stærkest tænkelige udtryk for muslimers magt. De gør simpelt hen med fanger og civilbefolkning, hvad der passer dem – ikke, hvad Vesten siger, at man bør.

 

Endelig ved vi, at mange muslimer har en udpræget oplevelse af fællesskab med andre muslimer i verden. Islamisk Stat tilbyder nu en meget stærk, selvbevidst og frygtet udgave af dette fællesskab.

 

Læs også
Den vrisne kat skubber fjernbetjeningen på gulvet – da ejeren råber stop, ryger den næste ting ned …Først skubber Video: Katten gør som det passer den, selv om ejeren protesterer højlydt

Se denne video

Islamisk Stat vil også kunne appellere til nogle muslimers frustrationer, aggressioner, magtdrømme og længsel efter fællesskab, selv hvis det skulle lykkes at få lukket nogle af de mest barbariske videoer ned.

 

Det viser den lille IS-video på bare et minut, som vi bringer her. Den er også superdygtigt lavet. Den er også meget effektiv som propaganda- og rekrutterings-instrument. Men den er uden de brutale scener med nedslagtninger.

 

Det er ikke selve udpenslingen af brutaliteten, der er det mest afgørende for Islamisk Stats gennemslagskraft – selv om det forhøjer opmærksomheden. Det vigtigste for organisationen er at tale til de frustrationer, aggressioner og forhåbninger, som nogle muslimer går rundt med.

 

Her har de politisk korrekte kredse i Europa gjort opgaven alt for let for dem ved ikke at give dem noget stærkt modspil i kampen om værdierne.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…