Julemærket er en tradition og en del af danskernes jul. Og når årets Julemærket kommer på gaden, ved man, at højtiden er på vej.
Julemærket er et velgørenhedsmærke og overskuddet går til udsatte børn på Julemærkehjem.
En af dem er 12-årige Josephine. Hun kom på Julemærkehjemmet i Hobro, fordi hun ville have hjælp til at tabe sig og få et bedre selvværd. Hun er glad for at have fået chancen for at komme på Julemærkehjem. Hun har lært meget om kost og motion og hviler nu mere i sig selv. Hun er blevet en gladere pige, fortæller hendes mor. (Julemærket.dk)
Se Josephine vise rundt på et Julemærkehjem her.
Vigtig indsamling
Men det er ikke alle, der får denne mulighed.
400 udsatte børn står i øjeblikket på venteliste til at komme på Julemærkehjem, og ventetiden kan være op til 13 måneder. (Julemærket.dk)
Før i tiden kunne Julemærkehjemmene nemlig drives for de indtægter, der stammede fra salg af Julemærket. Men i dag dækker salget af Julemærket under halvdelen af omkostninger for de fire Julemærkehjem i Hobro, Kollund, Skælskør og Ølsted.
”Salget af Julemærket er fortsat den største indsamling til Julemærkehjemmene, og vi har hårdt brug for hver en krone. Hjemmene drives næsten alene for indsamlede midler, vi modtager kun 6 % i offentligt tilskud. Lige nu har vi 400 børn på venteliste, så vi håber, at rigtig mange husker det lille velgørenhedsmærke i den travle juletid. Det er måske bare et lille Julemærke, men det har stor betydning for udsatte børn i Danmark,” forklarer Julemærkefondens direktør Søren Ravn Jensen. (Julemærket.dk)
Årets Julemærke
I år udkommer Julemærket for 111. gang. Det er Julemærkefonden, der sender Julemærket på gaden.
Det er kunstneren Jakob Kühnel, der står bag illustrationerne i år. Han er en rutineret firmærketegner. Han har i årenes løb tegnet 27 frimærker for Post Danmark.
Temaet for året Julemærke er klassisk jul med et moderne tvist. Det er juletræ, julebuk, hjerter og nisser, men også snemænd, kagemænd og børn, der kælker.
Julemærket 2014. Foto: Julemærkefonden
Hjælp, der nytter
Det var postekspedient Einar Holbøll, der opfandt velgørenhedsmærket i 1904. Fra 1912 begyndte overskuddet at gå til de danske Julemærkehjem. Siden da har flere end 70.000 børn fået hjælp.
Hvert år får 750 børn i alderen 6-14 år hjælp til at håndtere deres problemer. De har ondt i livet, problemer med overvægt, mobning, social isolation og lavt selvværd. Opholdet på Julemærkehjemmet varer 10 uger og bliver for mange et ophold for livet. (Julemærket.dk)
Årets julemærke kan købes hos Post Danmark, SuperBest, Kop & Kande, Bog & Idé, Bilka, Eurospar, Spar, Min Købmand, Land & Fritid og på www.julemaerket.dk. Du kan også købe et elektronisk julemærke til dine mails på www.e-julemaerket.dk.