Jeg cyklede til stranden ved Aarhus og mødte to helt forskellige verdener på min vej

Lørdag var vejret utrolig smukt. Men da det var den 6. september, var det ikke til at vide, om det var årets sidste sensommerdag. Derfor smed mange, hvad de havde i hænderne og pakkede madkurven til en dag i det fri. Det gjorde jeg også selv.

 

Jeg tog min cykel og kørte ud til stranden lidt nord for Aarhus, hvor jeg nu bor.

 

Der var ikke så mange strandgæster ved den populære strand. Det var også sidste dag i ”Aarhus Festuge”.

 

Men normalt er her nærmest overfyldt. Mange elsker at være på tætpakkede strande, hvor man kan studere homo sapiens, stort set som Vorherre har skabt ham og hende.

 

Jeg satte mig i sandet og kom til at reflektere over skiftende tider for strandmoden i Danmark.

 

Fra topløs til tildækket

Da jeg var ung var det usædvanligt at se piger og kvinder, som ikke var topløse.

 

Men i dag er der ikke mange, som soler babserne i fuld offentlighed på en strand. Og der er endda mange som slet ikke soler noget som helst.

 

Nogle af dem er de troende muslimske kvinder. Det er sjældent, man overhovedet ser dem på stranden. Og gør man, vil man erfare, at selvom man befinder sig på en strand i bagende sol, så går man ikke på kompromis med de islamiske regler for kvinders påklædning. Kvinder skal skjule hår og hud, undtaget er som regel ansigtet og hænderne.

 

Sådan var det også i lørdags ved Bellevue strand i Risskov lidt nord for Aarhus, hvor man blandt andet kunne se en ung muslimsk kvinde og hendes ´anstandsdame´ en ældre kvinde nyde dagen i området bag stranden. Stakkels unge kvinde tænkte jeg, mens jeg betragtede hendes lillesøster, som endnu havde bare arme og frit hår. Om få år vil hun også være ligeså tilknappet som hendes søster og den gamle kone.

 

Jeg tænkte på, at for blot få årtier siden, ville ingen have forestillet sig, at man skulle komme til at se stærkt tilhyllede kvinder på en dansk strand. Kvinder som foretrækker at svede tran under lag på lag tøj, i stedet for at slappe af og falde ind i det miljø, de nu engang befinder sig i.

Læs også
Muslimer kræver nye pasregler – muslimske kvinder må ikke vise deres ører

 

Jeg må sige det gør mig trist at se på denne udvikling, og man er virkelig nødt til at tvinge sig selv til at tænke på noget andet.

 

Fra spraglet tørklæde til sort i sort

Desværre er det en stakket frist, for uanset hvor man befinder sig i det danske samfund, vil man efterhånden møde de tilhyllede kvinder og dermed konstant blive mindet om de forandringer, som sker i vores samfund.

 

Fra at være ´blot ´tilhyllede kvinder i klare, skrappe farver, og ofte med tørklædet bundet moderne om hoveder, så man for eksempel kunne se kvindernes hals, er utroligt mange muslimske kvinder gået over til en mere ortodoks beklædning, i form af sort på sort og hvor ikke ét hår stikker udenfor.

 

Man kan naturligvis se muslimske kvinder uden tørklæde, og andre hvor tørklædet har farver på.

 

Men et er sikkert, i den store indvandrerbebyggelse, Gellerup, kan man møde flere og flere som ser ud, som om de lige er ankommet fra det mørkeste Iran, hvor alle kvinder er pålagt at gå i sort.

 

Læs også
Fupjournalistik: Politiken fortier muslimers rolle i de alvorlige uroligheder på Nørrebro

Da jeg havde været på stranden skulle jeg et ærinde i City Vest. Her så jeg på denne skønne sensommerdag med høj sol og varme mindst ti kvinder klædt helt i sort.

 

Store forandringer i Gellerup på bare tre år

For tre år siden arbejdede jeg som pædagog i området. Dengang  var der faktisk langt mellem dem, som ligner kvinder fra de mest ortodokse islamiske samfund, som for eksempel Iran og Saudi Arabien.

 

Jeg tænkte på, hvordan det hele mon kommer til at se ud om andre tre år?

 

Den Korte Avis

Den Korte Avis

Læs også
Morten var ved stranden med sine børn: ‘Fem muslimer’ omringede ham og truede med kniv: “Tror du bare, du kan gå her”

Den Korte Avis

Den Korte Avis

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…