Politiet raser: Københavns Lufthavn vil de næste tre år være pivåben for illegal indvandring

Colourbox
Folk checkar in på Arlanda

På grund af mandskabsmangel hos politiet i Københavns Lufthavn er lufthavnen ifølge politifolkene i dag en åben ladeport for illegal indvandring, menneskesmuglere og udenlandske kriminelle i det hele taget.

 

Regeringen har hidtil hårdnakket nægtet at bevilge penge til øget politibemanding. I stedet har Socialdemokratiet foreslået elektronisk paskontrol som løsningen på de akutte mandskabsproblemer, men nu fastslår en rapport ifølge fagbladet Dansk Politi, at elektronisk paskontrol tidligst vil virke om tre år.

 

Socialdemokratiet: Det er ikke vores bord

Så sent som i juni måned i år slog politiet i Københavns Lufthavn endnu engang alarm over den katastrofale mandskabsmangel og dermed manglende kontrol med illegal indvandring, men det påvirker ikke den socialdemokratiske retsordfører, Trine Bramsen.

 

”Jeg vil ikke forholde mig til spørgsmålet om ressourcer, det er rigspolitiets ansvar, og det regner jeg med, at de har styr på,” siger hun til Dansk Politi, åbenbart helt uvidende om forholdene i lufthavnen, og fortsætter med henvisning til den elektroniske paskontrol:

 

”Der er ingen tvivl om, at når man starter nye initiativer op, vil det kræve en indkøringsfase. Det ændrer ikke ved regeringens holdning, at det er vejen frem, og vi skal have den elektroniske paskontrol op at køre så hurtigt som muligt.”

 

Aner ikke, hvem der kommer ind i landet.

Ifølge Dansk Politi hører Københavns Lufthavn i dag til de dårligst bemandede lufthavne i Vesteuropa, og det efterlader et stort tomt hul, som en massiv tilstrømning af illegale rejsende i øjeblikket benytter sig af.

 

”På grund af manglende ressourcer lever vi ikke op til Schengen-reglerne på den ydre grænse. På de indre grænser, hvor der ikke er paskontrol, har vi intet overblik over, hvem der kommer ind i landet,” forklarer Carsten Holk, der er tillidsmand for de politiansatte i Københavns Lufthavn, og fortsætter:

 

”Ledelsen er blevet råbt op. Retspolitikkerne er blevet råbt op. Alle forsøger at kigge den anden vej. Det flugter elendigt med alle de andre tiltag omkring terrorsikkerhed, illegale og bekæmpelse af menneskesmugling,” siger Carsten Holk til Dansk Politi og tilføjer, at ingen overblik over noget som helst.

 

Ifølge politifolkene i lufthavnen drejer det sig især om folk fra Somalia, Eritrea, Syrien og Irak, som uhindret passerer gennem ankomsthallen og derefter forsvinder ude i samfundet. Ingen aner, hvor de bliver af.

 

Læs også
 Det er politiets fornemste opgave at beskytte truede personer – ikke at lukke munden på dem

Her i avisen har vi tidligere beskrevet, hvordan politifolkene fra Station City i København straks efter, at illegale uhindret er kommet igennem Københavns Lufthavn, har taget nogle af dem som narkohandlere på Nørrebro.

 

Schengen-reglerne gør det let for de illegale

Ud over mandskabsmangel, er også Schengen-reglerne, der er på de illegales side, når det gælder indrejsekontrol.

 

Det hænger sammen med, at Schengen betragtes som et indenrigsområde, hvor der ikke skal vises pas. Det betyder, at der ved flyankomster fra eksempelvis Sydeuropa kun må foretages paskontrol ved fly, hvor lufthavnspolitiet har en begrundet mistanke om, at der er illegale passagerer ombord.

 

Problemet er imidlertid, at langt de fleste illegale ankommer med fly fra Schengen-lande som for eksempel Italien, hvor presset fra bådflygtningen er så stort, at mange ad den vej illegalt kommer ind i Schengen og dermed har fri og uhindret adgang til hele EU.

 

Det vælter ind med somaliere fra Italien

Således fastslår en mangeårigt ansat ved lufthavnspolitiet, at problemet med det manglende overblik omkring illegale fra Schengen længe har været kendt og dokumenteret, men at intet er sket.

 

Læs også
Tyskerne er blevet mere kritiske over for asylansøgere – de stoler ikke på dem

”Vi har i årevis vidst, at det vælter ind med eksempelvis somaliere på ankomster fra Melpensa i Milano og tillige rigtigt mange fra Syrien, som erfaringsmæssigt rejser på falske papirer. Men vi har ikke kapacitet til at levere et fagligt ordentligt produkt,” siger han til Dansk Politi.

 

Der til kommer så, at selvom politiet vitterligt havde kapacitet og ressourcer til det, ville det være i strid med Schengenreglerne at kontrollere alle de fly, som lufthavnspolitiet erfaringsmæssigt ved ankommer med illegale rejsende.

 

Schengenreglerne vil således altid sikre, at illegale uanset en effektiv paskontrol i Købehavns Lufthavn fortsat vil kunne komme ind i landet ad den vej, ligesom der i forvejen er fri adgang via landegrænsen mod Tyskland og ligeledes på Østersøruten Rødby-Puttgarden.

 

Eneste risiko her er sporadiske stikprøvekontroller.

 

Tror ikke på elektronisk paskontrol

Ifølge Socialdemokratiet skulle elektronisk paskontrol løse alle disse problemer, men den holdning deles ikke af lufthavnspolitiet.

 

”Den slags systemer tager tid at implementere, hvilket rapporterne dokumenterer til fulde. Når først systemet bliver sat i søen, tager det to år, før det er oppe at køre. I den tid kræver det ekstra 15 folk – og her er der altså tale om folk, vi ikke har i forvejen,” siger tillidsmanden for de politiansatte i lufthavnen, Carsten Holk

Læs også
Stramninger var hårdt påkrævet: På blot fire år har asylansøgere kostet samfundet over tretten milliarder kroner

 

I en kommentar til den socialdemokratiske retsordfører Trine Bramsen forsikringer om, at elektronisk paskontrol vil løse alle problemer, skriver Dansk Politi blandt andet:

 

”Trine Bramsens løfte flugter dog ikke med realiteten og med erfaringerne fra udlandet, som viser, at automatisering faktisk betyder mindst tre år med ekstra arbejde og krav til flere polititimer. Dermed vil en automatisering årelade politiet endnu mere end i øjeblikket i de kommende tre år – og dermed gøre lufthavnen til et endnu svagere led i Schengen-kæden.

 

Politistyrken i lufthavnen halveret gennem de seneste år

Da Danmark i 2011 trådte ind i Schengen, bevilgede politikerne en ekstra pose penge til politiet til bevogtning af Schengens ydre grænser. Det betød, at der i 2001 kom til at arbejde 336 politifolk i Københavns Lufthavn, som dengang havde 18 millioner rejsende.

 

Sidste år var antallet af rejsende steget til 24 millioner. Til gengæld er antallet af politifolk i den forløbne tid reduceret til de nuværende 158. Medens antallet af rejsende således er steget, er politistyrken i lufthavnen skåret ned til under det halve.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…