Ny test afslører, at smittefare lurer i fitnesscentre – problemet findes også andre steder

flickr

Vi får det at vide igen og igen: Du skal vaske dine hænder grundigt, når du har været på toilettet.

 

Gør man ikke det, så udgør man en store smittefare for andre mennesker.

 

Hvis man ikke vasker hænder, er der stort set altid mikroskopiske – eller større – rester af afføring på hænderne. Og afføringen indeholder altid bakterier blandt andre e-coli. Disse bakterier kan ved berøring overføres til andre mennesker og smitte dem. Det behøver ikke at være direkte berøring fra menneske til menneske. Hvis de beskidte hænder rører ved en genstand, bliver bakterierne hængende og kan smitte den, der efterfølgende rører ved genstanden.

 

Derfor ville det være rart at være sikker på at andre mennesker vasker hænder, når de har været på toilettet. Vi håber, at de gør det – men vi ved det ikke.

 

Nu er der lavet en undersøgelse, der viser et nedslående og skræmmende resultat.

 

Hygiejne-kontrol viste mange bakterier

Det er metroxpress, som i samarbejde med analysevirksomheden Food Diagnostics har foretaget en uanmeldt hygiejne-kontrol.

 

De har valgt at gøre det i træningslokaler hos tre store fitnesskæder, fordi det er et af de steder, hvor der kommer mange mennesker, og hvor man konstant rører ved de samme genstande.

 

750.000 danskere er medlem af et fitnesscenter. Men det kunne være andre offentlige steder, hvor der færdes mange mennesker.

 

Testen blev lavet i en filial i hver af de store kæder Fitnessdk, Fresh Fitness og Fitness World. Metroxpress skriver om resultatet:

 

”Hvert sted blev der tage 16 podninger af træningsudstyret – otte for den generelle bakterieforekomst og otte for afføringsbakterier: e-coli.

Læs også
Danmark skal spille mod Kroatien på søndag i 1/8 finalen

 

På halvdelen af de otte overflader i Fitnessdk og Fresh Fitness var der afføringsbakterier på udstyret, og på tre ud af otte overflader i Fitness World.

 

I det sidstnævnte center viste der sig at være e-coli på håndtaget af en træningscykel, på grebet af en håndvægt og på en vægtstang, der blev brugt til brystmuskeløvelsen bænkpres.

 

I de to andre centre fandtes e-coli på en spinningcykels sæde og på træningsmaskinernes håndtag m.v.”

 

Ekspert er bestyrtet

Testen viserm at den er helt gal med hygiejnen. Men det står også dårligt til med rengøringen.

 

Kun to af de i alt 24 test for den generelle bakterieforekomst viste et acceptabelt rengøringsniveau, vurderer Tonny Nielsen, procesteknolog og direktør, Food Diagnostics. (metroxpress)

 

Læs også
Respekt for kulturminister Mette Bocks beslutning om at rejse til VM i Rusland

Han peger på, at der eksempelvis var et ’totalkim’ på en million bakterier på en kvadrat­centimeter af en romaskines håndtag. Han siger også, at det er helt galt, når der på halvdelen af de testede overflader var afføring.

 

”Både når det angår e-coli og generel forekomst af bakterier, viser disse 100 procent sikre test, at man kombinerer en lav rengøringsstandard med ringe personlig hygiejne og høje temperaturer. Det fører til disse ulækre forhold. Der bør slet ikke være afføringsbakterier – da slet ikke i det omfang,” siger han til metroxpress.

 

Han anbefaler, at centrene indføre flere grundige rengøringsrunder dagligt. Medlemmerne må også vaske grundigt hænder efter toiletbesøg, siger han.

 

Glem ikke det personlige ansvar

Morten Brustad, direktør i Dansk Fitness og Helseorganisation, hvor de alle tre store kæder er medlemmer, siger, at de vil se nærmere på problemet.

 

”Vi bruger over 100.000 kr. på rengøring dagligt. Vi tager det dybt seriøst og har ikke kendskab til at nogen er blevet syge som følge af mangelfuld hygiejne,” siger direktøren i landets mest populære kæde, Fitness World, Per Lyngbak Nielsen til metroxpress.

 

Det er fint at give centrene en opsang. Men omvendt skal man ikke forfalde til den nemme løsning: Det er ledelsen, der skal bruge flere penge på rengøring.

Læs også
Den finske siso kom i dansk Ishockey modvind i Herning

 

Personalet kan jo ikke rende i hælene på brugerne og gøre rent efter dem.

 

Det er dybest set brugernes personlige ansvar at løse problemet. Det er dem, der skal vaske hænder hver gang, de har været på toilettet. Og det er dem, der skal tørre maskinerne af, når de har brugt dem.

 

Gør man ikke det, så er det ikke kun i fitnesscentrene, der er problemer, men overalt, hvor der færdes mange mennesker.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…