Hvid vipstjert – den dansende bejler

Hvem kender ikke den lille vimse fugl – Hvid vipstjert – som i uafbrudt bevægelse hopper, løber og flyver rundt og fanger insekter?

 

Han og hun
Den er let genkendelig med sin brogede fjerdragt i sort og hvide farver og sin lange hale, der konstant vipper op og ned. Han og hun ligner hinanden, dog har hannen i sommerdragt sort isse, nakke, strube og bryst.

 

Bygger rede 

I skrivende stund har jeg en Hvid vipstjert travlt løbende rundt ude på vores terrasse, hvor den indsamler hundehår. Den har nemlig opdaget, at Alba, den ene af vore to 10 måneders gamle labradorhvalpe, har den blødeste hvide underuld og da hun fælder lystigt lige nu, er der masser af velegnet redemateriale for en flittig vipstjert.

 

 

Hannen lader hunnen om det hårde arbejde

Det er hunnen der indsamler redematerialet, som består af små kviste, græsstrå, mos, rødder og hår. Hvis hannen er med på indsamlingstogterne, ser han kun på. Det er også hunnen der bygger reden, som bliver foret med hår og fjer, så ”vores” vipstjerte unger vil få en dejlig blød start på livet.

 

 

Hanner vælger territorie

Men forud for redebygningen, har hannen spillet en aktiv rolle i parrets ynglebiologi. Om foråret er hannerne de første der ankommer – i slutningen af marts. Her udvælger de sig hurtigt et passende territorium.

 

Parringsritual

Når hunnerne ankommer gælder det om at tiltrække sig deres opmærksomhed. Dette spil starter op med en livlig hoppende forfølgelse gennem luften, – på dette tidspunkt kan der ofte være flere hanner efter én hun. Siden opfører den vindende han en dans foran hunnen, hvor han med næbbet løftet fremviser sit sorte bryst og strube. Siden nærmer han sig hunnen med spredte halefjer og slæbende, udspilede vinger og næbbet fremadrettet.

 

Læs også
Gribskov Kommune kaldes Nordsjællands perle – få en guide her

 

Dans

Denne dans foregår på jorden, hvor hannen bevæger sig rundt om hunnen i zik-zak. Nogen gange kan man se ham vende halen mod hunnen og strække den ene vinge frem for at vise vingens smukke sort-hvide mønstre Jeg har tit set dansen opført på stranden, på mine daglige traveture med vores hunde.

 

Hannen vælger hvor reden skal bygges

Sidste del af ritualet er udvælgelsen af et redested. Hannen har på forhånd udvalgt sig nogle egnede steder, som nu fremvises for hunnen, som i sidste ende afgør, hvilket sted der er bedst. Hvid vipstjert er meget alsidige i deres valg af omgivelser til deres rede. Bare den kan bygges i skjul for fjender fra luften, enten mellem sten eller i et klithul på stranden, et murhul eller i en brændestabel i haven eller et stengærde i skoven.

 

Hvid vipstjert går også gerne i fuglekasser med en stor åbning.

 

De danske Hvide vipstjerter er trækfugle, som overvintre i Middelhavsområdet og Nordafrika.

 

Læs også
Er ‘The Aliens’ kommet til København? – Nej det er Spindemøl’ …

Man kan se Hvid vipstjert her:

 

 

 

 

WWW.STORMSVALEN.COM

Af Aage og Karin Kabbelgaard, Stormsvalen.com Naturbutik, Nødebovejen 89.

 

Stormsvalen Blog: http://stormsvalen.blogspot.dk/

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…