Hurtig familiesammenføring gør Danmark til magnet for flygtninge

collage

Danmark oplever i øjeblikket en tilstrømning af flygtninge, der for de sidste par måneders vedkommende er det højeste i 20 år. Således viser de foreløbige tal for august, at der alene i sidste måned ifølge Jyllands-Posten ankom omkring 2.000 flygtninge.

 

Ifølge de menneskesmuglere og flygtninge, som Jyllands-Posten har talt med i Libanon, ligger Danmark nu på andenpladsen som Europas mest attraktive flygtningeland med Sverige på førstepladsen. Efter Danmark følger Norge som nummer tre og Holland som nummer fire.

Bortset fra Sverige, der uddeler opholdstilladelser med rund hånd, er der en helt speciel grund til at Danmark ligger så højt på listen over asylansøgeres drømmeland.

 

Kan hurtigt få familierne til Danmark

Ifølge meldingerne fra Tyrkiets største by Istanbul, der er et kontaktcenter for menneskesmuglere og syriske asylansøgere, der vil til Europa, ligger Danmark så højt på listen på grund af gode og hurtige muligheder for familiesammenføring.

 

Således er sagsbehandlingen for familiesammenføring i Danmark ifølge Jyllands-Posten nede på to måneder, medens den er på syv måneder i Sverige og ni til femten måneder i Norge.

 

”Det afgørende er familiesammenføring. Både jeg og mange syriske flygtninge ved godt, at Danmark er et af de få lande, hvor en enlig syrisk mand, der får opholdstilladelse, hurtigt kan få familiesammenføring og få sin kone og børn familiesammenført til landet,” fortæller en af de menneskesmuglere, som Jyllands-Posten har talt med i Istanbul.

Det bekræftes af en af de asylansøgere, Jyllands-Posten har talt med i Istanbul, og som venter på at få kontakt med en menneskesmugler, der kan bringe ham til Danmark:

 

”Jeg vælger Danmark af to grunde. Den ene er, at jeg har en bror oppe i Danmark i forvejen, og han fortæller, at man bliver behandlet ordentligt af myndighederne. Den anden er, at Danmark er et af de få lande, hvor man hurtigst kan få familiesammenføring.”

 

En anden afslører et indgående kendskab til forholdene i de mest attraktive asyllande:

 

”Det er meget afgørende for, hvilket land, vi vil søge til, at vi kan få vore familier op til os så hurtigt som muligt. Og her kan vi se af statistikkerne, at Danmark og Holland er hurtige til at give familiesammenføring, mens det tager længere tid i Sverige og Tyskland. Derfor søger vi derhen (til Danmark, red.).”

 

Trine Bramsen (S): ”Det er overraskende”

Læs også
Tyskerne er blevet mere kritiske over for asylansøgere – de stoler ikke på dem

Den Korte Avis har tidligere skrevet om, at der på arabisk findes sider på internettet, hvor den danske asyllovgivning følges under lup.

 

Ligeledes har Venstres politiske ordfører, Inger Støjberg, fortalt om, hvordan hun i en flygtningelejr i Nigeria har talt med en flygtning, der kendte alt til den danske asyllovgivning, og formentlig er der ikke ret mange politikere på Christiansborg med indblik i asylforhold, der ikke har kendskab til den udbredte viden i verden om danske asylforhold.

 

Ikke desto mindre siger statsministerpartiets retspolitiske ordfører, Trine Bramsen (S), til Jyllands-Posten:

 

”Det er både overraskende og en smule bekymrende, at menneskesmuglerne opererer med et detaljeret kendskab til sagsbehandlingstider, når de sidder og sender flygtninge mod Europa.”

 

Martin Henriksen (DF) undrer sig over Trine Bramsen

I Dansk Folkeparti stiller partiets udlændinge- og integrationsordfører sig uforstående over for, at det kommer helt bag på Socialdemokratiets retspolitiske ordfører, Trine Bramsen, at asylansøgere søger der hen, hvor politikken er mest fordelagtig.

 

”Jeg forstår ikke, at det kommer som en overraskelse for regeringen, at asylansøgere og menneskesmuglere har kendskab til det danske udlændingesystem. Især ikke, når man tager i betragtning, at Folketingets Integrationsudvalg faktisk har brugt tid på at blive klogere på menneskesmugling,” siger Martin Henriksen til Den Korte Avis og fortsætter:

Læs også
Stramninger var hårdt påkrævet: På blot fire år har asylansøgere kostet samfundet over tretten milliarder kroner

 

”Det er under al kritik, at regeringen og dens ordførere er så dårligt inde i sagerne. De har trods alt haft nogle år til at læse op på lektien,” understeger Dansk Folkepartis udlændinge- og integrationsordfører Martin Henriksen, idet han tilføjer:

”I øvrigt er det tankevækkende, at familier med handicappede børn eller ældre, der ønsker lidt hjælp fra det offentlige, kan vente i evigheder på et svar, der kan bruges til noget, alt i mens udlændinge uden de store armbevægelser hurtigt kan få hele familien til Danmark. Jeg er målløs,” siger Martin Henriksen.

 

Asylansøgere og familiesammenføringer sætter rekord

Samtidig med at den socialdemokratiske retsordfører, Trine Bramsen, er overrasket over, at menneskesmuglere og asylansøgere kender den danske lovgivning på området, vælter det nu for alvor ind med asylansøgere.

 

Med de foreløbige tal for august er der alene i året første otte måneder ankommet lidt over 7.600 personer, som har søgt asyl i Danmark. Det er næsten lige så mange som i hele 2013, hvor 7.557 personer søgte asyl i Danmark.

 

Der er især syriske asylansøgere, der presser på, efter at Flygtningenævnet i september sidste år offentliggjorde, at asylansøgere fra visse områder af Syrien automatisk vil få opholdstilladelse og dermed også familiesammenføring.

 

Således blev der i årets første syv måneder ifølge Udlændingestyrelsen givet tilladelse til 2.189 syriske familiesammenføringer mod 1.710 i hele 2013.

Læs også
Ny debat eksploderer: Asylansøgere kan lyve, som det passer dem, uden at blive straffet

 

Og det ved de alt om i Istanbul, hvor menneskesmuglere og flygtninge mødes og aftaler priser og ruter til Danmark.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…