Helle Thorning starter sæsonen med at skyde sig selv i foden

Collage: Asger Bonnevie

Der er skabt en tradition for, at landets statsminister giver interviews til en række store medier, når sommerferien er slut. Her formuleres en politisk dagsorden for, hvad der skal ske i den kommende tid.

 

På den måde kan statsministeren bringe sig i offensiven. Han eller hun har hele mediescenen til at få afsendt sine egne positive budskaber.

 

Stemningen omkring disse interviews er sådan, at spørgsmålene ikke er voldsomt kritiske. Statsministeren får ro og plads til at tale om, hvad han eller hun nu gerne vil tale om.

 

Anders Fogh Rasmussen rendyrkede som statsminister denne form og brugte den målrettet til at tage det politiske initiativ fra den ny politiske sæsons start.

 

Brød traditionen

Helle Thorning videreførte i går traditionen ved at tage en runde med interviews, hvor hun slog nogle hovedtemaer an efter eget valg.

 

Men hun brød samtidig traditionen ved at vælge et hovedtema, der er en klar tabersag for hende selv. Nemlig dagpengereformen.

 

Dermed startede Thorning den ny politiske sæson med at skyde sig selv i foden.

 

Ikke tale om

I stedet for at tale om, hvad hun ville, talte Thorning mest om, hvad hun ikke ville. Hun slog fast igen og igen, at hun ikke vil ændre dagpengereformen.

 

Det budskab var specielt rettet til SF og Enhedslisten, der begge har opblødning i dagpengereformen som et hovedkrav, når der skal forhandles om finansloven.

 

Læs også
De demonstrerende gymnasieelever i Ørestaden minder om hårdtslående 68ere

Som et minimum vil de to partier have en halvering af den periode, der skal til for at genoptjene retten til dagpenge – fra et helt til et halvt år.

 

Men det kan der ikke blive tale om, lød Thornings melding.

 

Provokerer sine egne

I sig selv er der ikke noget overraskende i, at Thorning har den holdning. Kendsgerningen er, at hun ikke kan ændre væsentligt på dagpengereformen, selv hvis hun ville. Det forhindrer MargretheVestager.

 

Det overraskende er, at hun bruger den fine platform, som disse sommerinterviews udgør, til at provokere en stor del af sine vælgere og sit bagland – ikke mindst i fagbevægelsen.

 

Dagpengereformen havde en væsentlig andel i, at rød blok blev sendt helt til bunds i meningsmålingerne, indtil Lars Løkkes tøjsag gav regeringen ny luft. Hvorfor så risikere en ny nedtur ved at åbne sæsonen med den igen?

 

Bevares, Thorning havde også positive budskaber med i sine interviews. Hun talte blandt andet om flere penge til sundhedsområdet, især kræftbehandlingen.

Læs også
Nye Borgerlige er klar til at lade Løkke falde, hvis han siger nej til tre ufravigelige krav

 

Men hun lod frivilligt dagpengereformen stjæle billedet.

 

Thorning havde brug for en god start

Man kan selvfølgelig sige, at Thorning under alle omstændigheder skal have fortalt venstrefløjen, at den godt kan glemme det med at ændre dagpengereformen. Og det skal ske i god tid inden forhandlingerne om finansloven, så de røde forventninger ikke når at blive skruet for højt op.

 

Men de store interviews efter sommer skal først og fremmest bruges til at give en statsminister det, man kalder momentum – et godt afsæt og politisk fremdrift. Kommer man godt fra start, kan det blive selvforstærkende.

 

Og Thorning havde og har stort behov for at komme godt fra start. Hun har nemlig tabt terræn på det seneste.

 

Da Lars Løkkes tøjsag og slagsmålene i Venstre var på deres højeste lå rød og blå blok lige. Men nu har blå blok igen taget en klar føring.

 

Læs også
Udenrigsudvalget: Opvisning i venstrefløjens selvretfærdige automatreaktioner på Israel

I den situation skulle man tro, at Thorning ville satse alt på, at vende tilbage med vajende faner og glade budskaber – og så vente med de kedelige ting omkring dagpengereformen til lidt senere.

 

Men nej. Thorning fejlbedømte situationen – som så ofte før.

 

Udlændingepolitikken

Når hun begik den fejl, kan det dog meget vel hænge sammen med, at hun har haft store problemer med at finde ud af, hvad der ellers skulle være det store tema til sæsonåbningen i medierne.

 

Det er ikke, fordi der mangler et stort tema i den aktuelle politiske debat. Det er bare ikke et tema, som Thorning har lyst til at sætte i centrum. Nemlig udlændingepolitikken.

 

Den er nu igen braget op i toppen af den politiske dagsorden, og alt tyder på, at den får en stor plads i den kommende valgkamp.

 

De borgerlige har vælgerne med sig. Meningsmålinger viser, at mange vælgere anser regeringens udlændingepolitik for at være for slap. Der er stort flertal for at skærpe reglerne for familiesammenføring. Samtidig er tilstrømningen af asylansøgere ved at komme ud af kontrol.

Læs også
Folketingets afslutning: Vælgerne har mere magt end nogen sinde i dansk politik, men …

 

Det hele bliver så ydermere ledsaget af medieberetninger om de forfærdende ugerninger, som islamisterne i Islamisk Stat begår.

 

Vindersag og tabersag

Thorning forsøgte lidt at tage handsken op i forhold til Venstres ny udspil om udlændingepolitik. Hun sagde blandt andet, at dette udspil vil betyde ”kæmpe udlændingelempelser” (Politiken).

 

Men det kommer hun næppe langt med. Formentlig mener de fleste vælgere, at Venstre og de andre blå partier lægger op til at stramme på de steder, hvor der er behov for det. I den første meningsmåling efter Venstres udspil, har partiet da også fået et markant løft på 2,5 procentpoints (Gallup/Berlingske)

 

Lars Løkke har startet den ny politiske sæson med en vindersag. Helle Thorning valgte selv at starte med en tabersag. Hun får noget at indhente. Hvis hun altså bliver i dansk politik.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…