Helle Thorning har fået et glimt af håb

Collage: Asger Bonnevie

Kræfter i rød blok og Journalistisk Venstreparti forsøger fortvivlet at vride bare en lille smule, der kan genere Venstre, ud af Skattesagskommissionens beretning. Man kredser om en næse til tidligere skatteminister Troels Lund Poulsen.

 

Om det kommer dertil er tvivlsomt. Og selv hvis det skulle ske, vil det være et slag i luften. Det får ingen betydning for Venstre i valgkampen.

 

Skattesagskommissionen har slet ikke været det våben, som de røde havde håbet på. Den blev primært nedsat som et politisk forsøg på at belaste Venstre og måske endda ligefrem ramme Lars Løkke personligt.

 

Men denne politiske plan er endt i et kæmpeflop.

 

De røde har halet ind

Til gengæld sker der noget andet, som kan give et løft til Helle Thornings humør: Rød blok har halet et stykke ind på blå blok i de seneste meningsmålinger.

 

Ganske vist er det kun et ganske beskedent stykke. Men det er trods alt noget for Thorning. Specielt, når man tager i betragtning af, at det er sket i en periode, hvor udlændingepolitikken har ligget højest på den politiske dagsorden.

 

Det plejer jo at give problemer for de røde. Men de er altså foreløbig sluppet bedre fra det, end de kunne frygte.

 

Thorning har fået et glimt af håb om alligevel at have en chance ved det kommende valg.

 

Protest og afvejning

Nuvel, håbet kan hurtigt slukkes igen. Måske vil alt hurtigt være ved det gamle igen i målingerne.

 

Læs også
Det var Journalistisk Venstreparti, der valgte, at valget skulle dreje sig om klima – befolkningen var optaget af udlændingepolitik

Men det er absolut tænkeligt, at afstanden mellem blokkene er på vej til at blive noget mindre. Det ser man ofte op til et valg.

 

Undervejs i valgperioden vender vælgerne sig væk fra den siddende regering i protest mod det ene og det andet. Og det er som bekendt sket særdeles eftertrykkeligt for Thorning.

 

Men når valget så nærmer sig, begynder nogle af regeringens traditionelle vælgere alligevel at tøve med at skifte til modstanderne.

 

De går fra protestfasen til afvejningsfasen, hvor de foretager en lidt mere samlet vurdering af, hvem de helst vil have i regering. Nogle af dem kan så tænkes at vende tilbage til den røde fold, fordi de alt i alt synes, at det er her, de hører hjemme.

 

Tættere løb

Sandsynligheden taler derfor for, at løbet bliver tættere mellem blokkene. Det kan også godt ske, selv om udlændingepolitikken fortsat fylder meget.

 

For nogle af de vælgere, der er smuttet fra Socialdemokraterne til især Dansk Folkeparti, har ikke gjort det på grund af udlændingepolitikken. Det er snarere sket i frustration over dagpenge og andre økonomiske og sociale spørgsmål.

Læs også
Der bliver stadigt færre danskere til at sætte kryds – ved valget den 5. juni vil hver tyvende stemmeberettiget være udlænding

 

Derudover kan det være, at udlændingedebatten går lidt ned i gear i de kommende måneder, fordi antallet af asylansøgere til Danmark falder noget. Om vinteren kommer der generelt klart færre asylansøgere, fordi det er sværere at rejse herop.

 

Mulighed for hurtigt valg

Der skal såmænd ikke så stor en fremgang til de røde, før Thorning kan finde på at udskrive valg.

 

Det hedder sig, at hun er parat til at gøre det, hvis eller når rød blok når 47 procent i meningsmålingerne. Socialdemokraterne har nemlig regnet sig frem til, at det trods alt giver en mulighed for at hente resten af efterslæbet i en valgkamp.

 

I øjeblikket ligger rød blok tæt på de 46 procent. Så man kan ikke udelukke, at det bliver til 47 procent og et hurtigt valg på den anden side af nytår.

 

Finansloven

Men Thornings odds er stadig særdeles hårde.

Læs også
Lars Løkke har udskrevet folketingsvalg – udlændingepolitikken bliver afgørende

 

Lige nu kæmper regeringen med umanerligt besværlige forhandlinger om finansloven. De kan få alle Socialdemokraternes problemer med dagpengene til at blomstre op igen.

 

Samtidig er det blevet endnu sværere for regeringen at få økonomien i finansloven til at hænge sammen.

 

Den er jo i sit forslag gået helt til grænsen i forhold til EU’s regler for det offentlige underskud – med stor risiko for, at grænsen bliver overskredet, når det kommer til stykket.

 

Den risiko vokser nu oven i købet betragteligt, fordi oliepriserne falder. Det koster statskassen et milliardbeløb og gør det dermed sværere at få enderne til at mødes i forhandlingerne om finansloven.

 

Så disse forhandlinger kan endnu engang sende regeringen i defensiven og koste vælgere.

 

Vælgerne er blå i udlændingepolitikken

Læs også
Sensationel måling: Stram Kurs stormer frem, de islamkritiske partier styrkes kraftigt og S er rystet

Og selv om debatten om asylansøgerne her og nu ikke synes at have kostet Thorning yderligere stemmer, så er og bliver udlændingepolitikken en tabersag for rød blok.

 

Den kan i høj grad bidrage til, at store dele af de vælgere, der har forladt Socialdemokraterne, ikke vil vende tilbage. Så den lille bedring i meningsmålingerne for de røde kan hurtigt løbe ud.

 

Journalistisk Venstreparti maser ellers godt på for at belære danskerne om, at vi bør tage imod mange flere asylansøgere.

 

Men vælgernes klare flertal er til en stram linje. De ønsker under ingen omstændigheder en kraftigt øget tilstrømning. Og de har størst tillid til, at de blå partier kan forhindre dette. Denne holdning afgjorde i vidt omfang valget i 2007, og den kan få væsentlig betydning ved næste års valg.

 

Så det er fortsat ekstremt svært for Thorning.  Men hun har fået et glimt af håb.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…