Lørdag fik Thorning et dansk nederlag – i dag kan hun nærme sig en EU-post

For nogen tid siden lå Helle Thorning til at tabe næste valg med et brag, og der blev talt meget om, at hun måske ville gå efter en post i EU.

 

Så kom Lars Løkkes sag om habitter m.m. Den gav Thorning en fornyet chance i dansk politik, og snakken om en EU-post forstummede.

 

Men i disse dage drejer situationen igen. Thorning har tilsyneladende ikke fået den vælgergevinst på Løkkes krise, som hun kunne have håbet. Samtidig er hun ved at komme mere seriøst i spil i forhold til Bruxelles.

 

Lørdag fik Thorning et dansk nederlag – i dag kan hun nærme sig en toppost i EU.

 

Thornings chancer for at vinde valget

Meningsmålingerne påkalder sig særlig interesse i denne tid, fordi alle venter på, hvilken virkning Løkkes krise vil få. Lørdag kom så en ny måling (Gallup/Berlingske).

 

Den gav Thorning nogle ting at glæde sig over: Socialdemokraterne klemte sig lige ind som det største parti, og rød blok halede ind på blå blok.

 

Men samlet set må denne måling kaldes en skuffelse for Thorning. Trods dramaet omkring Løkke og Venstre bevarer blå blok en klar føring på 11 mandater.

 

Hvis Thorning ikke engang kan tage føringen til rød blok i en situation, hvor hendes hovedmodstander er virkelig groggy, ser folketingsvalget vanskeligt ud for hende.

 

En enkelt meningsmåling, der kom, da det så værst ud for Løkke, viste rødt flertal (Megafon/TV2 og Politiken). Men det er foreløbig den eneste. Flere andre målinger viser fortsat blåt flertal. Det er skrumpet noget, men der var jo også en del at give af.

 

Selvfølgelig styrker Løkkes krise Thornings chancer ved valget. Alligevel ser det her og nu ud til, at hun stadig ligger mere til at tabe valget end til at vinde det.

Læs også
EU-Domstolen foretager grov diskrimination mod Israel – kræver speciel mærkning af israelske varer fra besatte områder

 

Merkel vil have Thorning

Taber hun, er hun formentlig færdig i dansk politik. Med den risiko ligger der en særlig tilskyndelse til at interessere sig for en toppost i EU.

 

Europæiske medier bringer nu ofte Thornings navn på bane i forbindelse med spillet om posterne som formand for EU-Kommissionen og formand for Det Europæiske Råd (regeringernes fælles organ).

 

Senest skriver den tyske avis Die Welt, at hovedpersonen over dem alle, Tysklands forbundskansler Angela Merkel, har hende inde i sine planer.

 

Det vil hun formentlig bringe på bane, når hun i dag og i morgen mødes i Sverige med flere kolleger: Storbritanniens David Cameron, Hollands Mark Rutte og Sveriges Fredrik Reinfeldt.

 

Thornings chancer i EU

Der er mange hensyn, der skal tages, når disse poster skal besættes. Der skal være balance mellem nord og syd og mellem øst og vest i EU. Der skal være en politisk balance mellem de blå og de røde. Der skal være en vis balance mellem kønnene.

Læs også
Erdogan vil ødelægge kurderne – EU og FN er magtesløse

 

Samtidig skal regeringslederne selvfølgelig have tillid til, at en kandidat vil være nogenlunde driftsikker på posten. Endelig skal vedkommende være spiselig ikke bare for regeringerne, men også for Europa-Parlamentet.

 

Det ligger i kortene, at posten som formand for EU-Kommissionen vil gå til en borgerlig, fordi den konservative blok er den største i EU. Merkel støtter Luxembourgs tidligere premierminister Jean-Claude Juncker.

 

Dermed bliver Thorning interessant for kansleren til posten som formand for Det Europæiske Råd. Hun er nordisk socialdemokrat og tilmed kvinde. Hun er vellidt i EU. Og hun anses for en type, som der ikke vil være ballade med. Pragmatisk og tilpasningsivrig.

 

I Danmark vil der måske være nogen undren over, at en statsminister, der har haft så store problemer som leder, kan være en seriøs kandidat i EU.

 

Men Thorning passer altså godt ind i Merkels og andres puslespil, og de store lande er heller ikke interesserede i en alt for stærk EU-leder. Så hun har bestemt chancer.

 

Det vil på ingen måde være første gang, at EU samles om en lidt konturløs kompromiskandidat.

Læs også
Tjek udløbsdatoen på dit EU-sygesikringskort inden sommerferien

 

Storbritannien

Thornings chancer forstærkes af, at EU står med en særlig udfordring: Storbritannien. Cameron har lovet en folkeafstemning om britisk medlemskab i 2017.

 

Merkel og andre ønsker at fastholde briterne i EU. Derfor er de parate til en vis imødekommenhed over for britiske ønsker. Thorning kan være en del af dette. Cameron føler sig relativt tryg ved at have en dansker på den ene af topposterne.

 

Så han vil være velvillig, hvis Merkel bringer Thorning på bane på mødet i Sverige. Det er dog på ingen måde givet, at Merkel og Cameron når til enighed. For Merkels kandidat til EU-Kommissionen, Jean-Claude Juncker, er uspiselig for Cameron.

 

Thorning afviser, men …

Men forhandlingerne vil køre videre, og Thorning vil sikkert forblive i spil.

 

Thorning selv afviser enhver interesse i EU-poster. Det ville da også være dumt andet. Hvis hun meldte sig som interesseret, ville hun være død i dansk politik. Og udsigterne til, at hun kan få en toppost i EU er stadig ret usikre.

Læs også
Hvad betaler Danmark til EU,  ansatte i EU og vanvittig regel-tsunami fra EU

 

Måske mener hun det alvorligt, når hun siger nej. Måske har hun besluttet sig for at blive i Danmark og tage kampen ved næste valg.

 

Meen, hvis hun får tilbuddet i EU, vil det nu være meget overraskende, hvis hun siger nej.

 

Om nogle uger ved vi besked.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…