Førstegangskøbere vælger afdragsfrie lån fra

Foto: Nybolig

Førstegangskøbere er i alt overvejende grad yngre mennesker under 35 år, og de er i dag økonomisk meget bedre rustede til at købe i forhold til for ganske få år siden – og mange flere af dem end tidligere siger nej tak til afdragsfrie lån.

 

Det viser to spørgeskemaundersøgelser, som Nybolig har foretaget i 2009 og senest i slutningen af 2013.

 

“Ved at sammenholde data kan vi iagttage en tydelig udvikling. Finanskrisen har simpelt hen gjort et dybt indtryk på de nye købere. De sparer mere op, og mange flere insisterer på at betale af på deres boliggæld. Førstegangskøberne er blevet mere snusfornuftige. Men selvfølgelig har det også betydning, at lån med afdrag er blevet betydeligt billigere som følge af det historisk lave renteniveau,” siger Nyboligs pressechef, Kim Pauli.

 

I 2009 overvejede 21 pct. af førstegangskøberne primært lån uden afdrag – i den seneste undersøgelse var det kun 12 pct.

 

De unge sparer op

Men ikke nok med det. Mange flere sparer op inden køb, og flere sparer et større beløb op end tidligere, inden de sætter underskriften på salgsaftalen for drømmeboligen.

 

“I vores seneste undersøgelse svarede en tredjedel af førstegangskøberne, at de havde sparet op til udbetalingen. I 2009 var det kun godt en ud af fire. På samme måde sagde 45 pct. af førstegangskøberne i 2009, at de overhovedet ikke havde sparet op til boligkøbet. Senest svarede kun 28 pct., at de slet ikke havde lagt noget til side,” fortæller Kim Pauli.

 

Det kan være ganske store beløb, der spares op. Næsten en ud af fire førstegangskøbere svarede i Nyboligs seneste undersøgelse, at de inden køb havde sparet mere end 30 pct. af den samlede købesum op – og 12 pct. havde sparet mere end halvdelen af det fulde beløb op.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…