Nu pumper journalister igen en bagatel i den gamle sag om Lars Løkke og GGGI op til et større politisk drama.
Et tidligere bestyrelsesmedlem i GGGI har sagt, at organisationen tilbød Løkke at betale en rejse for hans datter, så hun kunne ledsage ham til klimamødet i Rio.
Hvis man anstrenger sig, kan man få det til at lyde som noget andet end det, Løkke sagde på sit berømte pressemøde om GGGI.
Og der er journalister, der virkelig anstrenger sig. På TV2 News har det været gjort til den store nyhed denne morgen.
Løkkes troværdighed
Dette er en sag i den absolutte småtingsafdeling. Den er næppe heller nogen journalistisk sællert – folk er trætte af de stadig tyndere opkog på GGGI.
Alligevel kan den nye medieomtale have en politisk virkning. GGGI-sagen gav Løkke et hak i troværdigheden hos vælgerne. Når TV2 News nu blæser den seneste detalje om datteren godt op, trækker man igen spørgsmålet om Løkkes troværdighed ind i den politiske debat.
Uanset om de politiske kommentarer på kanalen bevarer den politiske balance, så er selve den abnorme prioritering af historien et bidrag til at stille Løkke i et dårligt lys.
Bevidst eller ubevidst fører TV2 News på den måde valgkamp mod Lars Løkke.
Man har set det før
Der er grund til at skærpe opmærksomheden omkring den slags nu, hvor der kun er et års tid til næste valg.
De fleste journalister er venstreorienterede, og ikke alle kan styre sig med deres holdninger. Det er specielt et problem på de offentlige TV-kanaler, fordi de har særlige forpligtelser til at betjene hele befolkningen.
Dette er ikke en rent teoretisk problemstilling. Op til valget i 2007 var der en markant slagside til fordel for rød blok i de to TV-kanalers dækning.
Efter kritik af dette holdt de til gengæld tungen lige i munden op til valget i 2011.
Men nu synes nogle ildevarslende tegn at vise sig igen. Gen-gen-genopvarmningen af Løkkes GGGI-sag er kun det sidste eksempel i en række.
De solide folk og andet geled
Trangen til rød politisering udgør ikke noget enkelt og entydigt mønster. Begge TV-stationer har solide og ligevægtige folk, der spiller en fremtrædende rolle i den politiske dækning.
Tag TV-Avisen, som var værst i 2007. Her sidder folk som Uffe Tang, Ask Rostrup og andre på centrale pladser og gør det yderst professionelt. Til gengæld kan det ind imellem knibe gevaldigt, når andet geled boltrer sig på skærmen – og får lov til det af dagens redaktør.
På begge stationer har der i den senere tid været en række misvisende og tendentiøse indslag. Bevidst eller ubevidst har de fungeret som en del af den politiske kamp op til valget. Det særlige ved dem er nemlig, at de alle har været til fordel for rød blok.
Røverhistorie
Lad os starte med GGGI-sagen, dengang den kørte på sit højeste.
En aften bragte både TV-Avisen og Nyhederne en historie, der lod skinne igennem, at den norske regering nu ville forlade GGGI på grund af Løkkes problemer.
Der var ingen dokumentation. Og et hurtigt tjek viste, at historien var stærkt fordrejende. Det kunne de to stationer uden videre selv have fundet ud af, men det havde åbenbart ingen interesse.
Grebet ud af luften
Senere kørte de to TV-stationer igen parallelløb med en vind og skæv historie til fordel for rød blok.
Nogen havde serveret en sag for dem om en russisk kvinde, der angiveligt ikke kunne blive familiesammenført i Danmark, fordi hun ikke havde gået på et eliteuniversitet i Rusland.
En forarget minister Karen Hækkerup fik fri mikrofon til at tordne mod den tidligere borgerlige regering, der havde lavet et pointsystem, hvor man kun kunne familiesammenføres, hvis man havde gået på et eliteuniversitet.
Det var grebet ud af luften. Det kunne TV-kanalerne havde forvisset sig om ved et hurtigt kig på pointsystemet. Men de ville hellere lave en hvor-er-de-blå-dog-væmmelige historie.
Ejendommelige tal
For nylig fulgte et forrygende indslag i TV-Avisen. Her leverede den ny uddannelsesminister Sofie Carsten Nielsen nogle højst ejendommelig tal, der skulle forestille at vise, at ikke-vestlige indvandrere nu var stort set lige så veluddannede som danskere.
Denne konklusion stred eklatant mod den foreliggende viden, blandt andet fra Danmarks Statistik. Det var pærenemt for TV-Avisen at finde ud af, hvis de ville. Men det ville de åbenbart ikke. Den ny minister blev promoveret.
Fortielser
Seneste skud på stammen var et indslag i TV-Avisen om energipolitik for nogle uger siden. Her fremdrog man, at en række V-borgmestre var utilfredse med deres parti, fordi Løkke ville gå langsommere frem med vindmølleparkerne.
Her undlod man helt at fortælle om baggrunden for Løkkes krav: Andre landes virksomheder oplever i øjeblikket markant faldende energiomkostninger. Men de danske omkostninger forbliver høje på grund af energiafgifterne, der blandt andet skal finansiere vindmøllerne.
Der er på det punkt sket en klar forværring af den danske konkurrenceevne. Det har også fagbevægelsen erkendt. Men ikke TV-Avisen. Her nedtonede man også, at de kritiske borgmestre havde vindmølleindustri i deres lokalområde.
Alle til fordel for rød blok
Man kan ikke forlange, at TV-nyhedsudsendelser skal være fejlfrie. Men i disse eksempler er der tale om alvorlige svigt i politiske nøglesager. Alle til fordel for rød blok. Det varsler ilde for valgkampen.