Fallit for statsministeren: Asylkaos vil fortsætte med en strøm af familiesammenføringer

Arkiv

Menneskesmuglerne har kronede dage, efter at Danmark er begyndt at give asyl til stort set alle syriske asylansøgere. Alene i september har politiet pågrebet ti, og udviklingen ser ud til at fortsætte på trods af regeringens erklæring om det modsatte.

 

 

Nu viser det sig, at statsminister Helle Thorning-Schmidts (S) bebudede ”asylring” omkring Danmark i form af stramninger i asylpolitikken tilsyneladende er mere eller mindre værdiløs.

 

 

Under sin tale ved Folketingets åbning tirsdag den 7. oktober erklærede Helle Thornings-Schmidt således, at regeringen vil dæmme op for strømmen af syriske asylansøgere ved at give kun ét års ophold uden mulighed for familiesammenføring.

 

 

Altså at gøre det mindre attraktivt at søge asyl i Danmark. Men det kan ikke lade sig gøre på den måde, lyder det nu fra den radikale lejr.

 

 

To tredjedele af de syriske asylansøgere er personligt forfulgte, og har derfor krav på minimum fem års ophold og dermed familiesammenføring med det samme, fastslår den radikale partileder, økonomi- og indenrigsminister Morten Østergaard, og nævner blandt andet flugt fra værnepligt som en asylmulighed.

 

 

Rent guf for menneskesmuglerne

Udmeldingen fra den radikale leder har medført hovedrysten hos Dansk Folkeparti, hvor udlændinge- og integrationsordfører Martin Henriksen betegner Morten Østergaards udtalelser som mildt sagt ubetænksomme.

 

 

”Når Morten Østergaard siger, at de får asyl for at være på flugt fra værnepligt, så vil det jo være, hvad asylansøgerne siger, at de er flygtet fra. Så hvis regeringens ambition er at begrænse, så virker det her ikke særligt gennemtænkt. Men så kender vi De Radikale igen,” siger Martin Henriksen til Den Korte Avis og fortsætter:

Læs også
Tyskerne er blevet mere kritiske over for asylansøgere – de stoler ikke på dem

 

 

”Det er mere end ualmindeligt svært for myndighederne at kontrollere asylansøgernes oplysninger, og menneskesmuglerne vil jo hurtigt finde ud af at vejlede deres kunder i, hvilke historier, de skal fortælle de danske myndigheder for at få asyl, og når en af landets førende ministre siger, at det er flugt fra værnepligt, ja så er det den historie, de vil diske op med.”

 

 

Flere menneskesmuglere går i politiets net

Danmark er i år blevet det helt store hit for menneskesmuglere. Tilstrømningen af syriske asylansøgere taler deres eget tydelige sprog om menneskesmuglernes stigende aktivitet.

 

 

Således er antallet af syriske asylansøgere steget fra 161 i januar i år til 1.135 i august måned, hvilket betyder, at det samlede antal syriske asylansøgere for årets første otte måneder løber op i 3.317.

 

 

Læs også
Stramninger var hårdt påkrævet: På blot fire år har asylansøgere kostet samfundet over tretten milliarder kroner

Det har til gengæld også betydet, at flere menneskesmuglere går i politiets net. Alene i årets første ti måneder har politiet ifølge DR TV anholdt 123 personer for menneskesmugling mod 110 hele sidste år og blot 55 i hele 2012.

 

 

Ifølge Michael Ask, leder af Rigspolitiets Nationale Efterforskningscenter (NEC), skyldes det ikke udelukkende politiets egen fortjeneste, men at utilfredse asylansøgere angiver deres smuglere:

 

 

”Vi oplever, at mange smuglede flygtninge ikke føler, at de får det, de har betalt for. De tror, at de bliver transporteret under ordentlige forhold, og at der er garanti for, at de kan få lov til at blive i Danmark og få deres børn med herop,” siger Michael Ask til DR TV.

 

 

Familiesammenføringer vil boome

Efter at økonomi- og indenrigsminister Morten Østergaard nu effektivt har aflivet myten om, at syriske asylansøgere i første omgang kun får ét års midlertidigt ophold uden mulighed for familiesammenføring, er det dog tvivlsomt, hvor mange utilfredse asylansøgere, der fremover vil angive deres smuglere til politiet.

 

Læs også
Ny debat eksploderer: Asylansøgere kan lyve, som det passer dem, uden at blive straffet

 

Dertil kommer, at Morten Østergaard ifølge Jyllands-Posten har erklæret, at den sidste tredjedel af de syriske flygtninge, som ikke automatisk vil få opholdstilladelse med familiesammenføring, for en stor dels vedkommende kommer med deres familier.

 

 

For dem er stramningen af familiesammenføringen uden betydning, fortæller han til Jyllands-Posten.

 

 

Det betyder med andre ord, at det store boom i familiesammenføring, som alle frygter, fortsat vil eksistere med de store udgifter, det vil medføre for landets kommuners socialbudgetter, efterhånden som de sammenførte familier bliver anbragt rundt omkring i kommunerne.

 

 

De Radikale baserer angiveligt deres skøn på, at to tredjedele af alle syriske flygtninge sidste år fik opholdstilladelse som personligt forfulgte.

 

Læs også
Asylansøger anholdt for voldtægt af 16-årig pige – antallet af asylansøgere dømt for voldtægt er steget markant gennem de sidste fem år

 

Baseret på de første otte måneders syriske asyltal betyder det, at formentlig et par tusinde syriske asylansøgere allerede nu står til at få familiesammenføring.

 

 

”Regeringen har bildt folk noget ind”

Syrien er et land i opløsning, og spørgsmålet er, hvorvidt det overhovedet er muligt for Udlændingestyrelsen at kontrollere asylansøgernes historier. Alene med det store antal syriske asylansøgere, der nu strømmer ind over grænserne, virker opgaven uoverkommelig.

 

 

Der er således langt fra Helle Thorning-Schmidts forsikringer om, at syriske asylansøgere kun vil få ét års foreløbigt ophold uden mulighed for familiesammenføring og så til Morten Østergaards erklæring om, at rundt regnet to tredjedele kan regne med opholdstilladelse og familiesammenføring.

 

 

”Regeringen har bildt folk noget ind, som ikke passer,” siger Martin Henriksen til Den Korte Avis og fortsætter:

Læs også
For første gang nogensinde: Antallet af familiesammenførte er nu højere end antallet af opholdstilladelser – og Venligboerne hjælper ivrigt til

 

 

”Det er, hvad statsministeren og tidligere justitsminister Karen Hækkerup har forsøgt at gøre her. Altså hvis det er korrekt, hvad Morten Østergaard siger.”

 

 

Martin Henriksen siger ligeud, at ”Det er svært at finde ud af, hvad der er op og ned, men vi må vente og se lovforslaget, når det kommer. Så får vi se, hvem der har ret,” siger en hovedrystende Martin Henriksen til Den Korte Avis.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…