En 15-årig elev kom bagfra og stak hende flere gange i nakken og ryggen med en køkkenkniv – sådan døde en skolelærer i går

I går blev Ann Maguire, en elsket og respekteret skolelærer på 61 år, dræbt på sin skole i den engelske by Leeds. En 15-årig elev kom bagfra og stak hende flere gange i nakken og ryggen med en køkkenkniv.

 

Morderen var en dreng med meget store personlige problemer. Han var fagligt dygtig, men isolerede sig, havde selvmordstanker, tog stoffer og svælgede i ekstremt voldelige videospil.

 

Selv om han altså var meget speciel, så er han kun en blandt mange skoleelever i Storbritannien, der begår vold. Mange farlige våben slæbes med i skolen, ligesom han havde sin store kniv.

 

Det skal gå galt, når skolerne begynder at vrimle med våben. Her virkede det så ekstra meningsløst, fordi den dræbende vold ramte en lærer, som var en ildsjæl og samlende figur for hele skolen.

 

Vold i danske skoler

Danske skoler kender også til vold. I gamle dage var man optaget af lærere, der var voldelige mod elever. Men nu drejer problemerne sig om vold mellem elever og elevers vold mod lærere. Det gælder især elever, der er opdraget i en voldskultur. (Se beretningen fra en skole på den københavnske vestegn, Den Korte Avis 10.3. 2014)

 

Nogle lærere kommer sågar på kursus i, hvordan de skal håndtere situationen, når de bliver slået og sparket af elever! Ufatteligt, at man bare laver den slags kurser i stedet for at gribe resolut ind mod de asociale elevers adfærd.

 

Vi har dog trods alt ikke nået britiske tilstande, når det gælder vold i skolerne. Men det kan jo meget vel komme til at gå, som det ofte går: Tendenserne i de store lande kommer gradvis til os.

 

Jo mere normerne forfalder, autoriteten smuldrer og disciplinen går i opløsning, jo mere vokser risikoen for, at det sker.

 

Og når man ser på Storbritannien, så er der virkelig grund til bekymring.

 

Elever med våben

Læs også
Beskyldningerne om antisemitisme mod det britiske Labourparti – og deres lunkne forsøg på at gøre noget ved det

TV-stationen Sky News har for nylig indsamlet tal fra de britiske politikredse. De viser, at knap 1.000 skolelever i perioden 2011-13 er blevet taget med alskens farlige våben i skolen.

 

Det reelle tal er væsentligt større – formentlig omkring 1.600 – fordi kun en del af politikredsene har givet oplysninger.

 

Våbnene omfatter blandt andet pistoler, økser, knive, knojern og brækjern.

 

80 af de cirka 1.000 elever, der var med i politiets tal, gik i grundskolen. Den yngste var en otteårig elev, der bar kniv!

 

Ifølge de seneste oplysninger bliver 550 elever om året smidt ud af deres skole, fordi de har angrebet lærere og skoleledere.

 

Og så er der de sproglige overfald. En undersøgelse viser, at mere end halvdelen (!) af lærerne har været udsat for verbale krænkelser eller trusler fra elever.

 

Læs også
Syrer dræber mand med sværd på åben gade – Tyskland i chok over drabsbølge med indvandrere som gerningsmænd

Metaldetektorer

Den britiske undervisningsminister har givet lærerne ret til at kropsvisitere elever uden deres samtykke, og til at fjerne ustyrlige elever fra klasseværelset med magt. Men mange lærere kan ikke lide at gøre det.

 

Nogle skoler har taget mere drastiske midler i brug. De har installeret metaldetektorer som i lufthavne og anvender kropsvisitering ved indgangen. Amerikanske tilstande.

 

Den tidligere Labour-regering havde planer om at sætte det i system med metaldetektorer i hundredevis af udsatte skoler. Men det er ikke blevet til noget.

 

Asocial adfærd

Alle er dog enige om, at problemerne ikke bare kan løses med metaldetektorer. Man er nødt til at gøre noget ved de enorme problemer med mangel på disciplin og asocial adfærd blandt eleverne.

 

En skoleekspert anklagede for nylig myndighederne for alvorligt at undervurdere disciplinproblemerne i skolen.

 

Læs også
Irakisk migrant dræbte sin samleverske, fordi hun sagde, at han ikke havde hår på brystet

Skolelærernes fagforening peger også på forældrenes ansvar. I en rapport taler den om, at børnene derhjemme bliver oplært i en ”det er de andres skyld”-kultur. Og ofte tror de, at de nærmest kan behandle lærerne som ”tjenestefolk”.

 

Når det går helt galt

Her kan vi så vende tilbage til Danmark. For den slags tendenser er jo også i stigende grad slået igennem herhjemme.

 

Engang var det fuldstændig utænkeligt, at skolen, lærerne og forældrene accepterede elevers verbale og fysiske overfald på lærere. Nu er det ved at blive hverdag, fordi hverken forældre eller lærere har lyst til at være autoriteter. Og de, der forsøger, får ikke den fornødne opbakning.

 

Manglen på autoritet og disciplin skaber store problemer for undervisningen. Når den så kombineres med medbragte våben og visse elevers psykiske problemer, kan det gå helt galt.

 

I Danmark har vi gudskelov ikke oplevet en vold som den, der førte til Ann Maguires tragiske død i går. Men det vil være naivt at tro, at vi heller ikke kan komme til det på et tidspunkt.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…