En kvinde fik hjertestop og lå i koma, efter at hun brugte populært råd til ovnrensning – nu advarer eksperterne

Privatfoto: Elisabeth Jensen

Det lød lige så godt. Slut med knofedt og ovnrens, frem med salmiakspiritussen. De sidste dage har et husmoderråd været delt flittigt på de sociale medier.

 

Det var norske Elisabeth Jensen, der havde delt et før/efter billede af sin ovn sammen med en amerikansk opskrift på, hvordan hun fik den ren uden knofedt.

 

Opskriften lød:

 

“Tænd ovnen på 150 grader om aftenen

 

1. Sæt 2,5 dl salmiak i en ildfast beholder
2. Sluk ovnen
3. Kog en liter vand
4. Sæt salmiakken øverst, og vandet nederst
5. Luk lågen igen og vent til dagen efter

 

Så tager du salmiakken ud, bland med to tsk. rengøringsmiddel. Vask, bling bling.”

 

Over for den norske avis Finnmark Dagblad uddybede hun opskriften således:
“Varm ovnen op til 150 grader, så den bliver godt varm, om aftenen. Derefter hælder man 2,5 deciliter salmiak i en skål, der kan tåle varme. Kog en liter vand i en elkedel. Hæld vandet i en ildfast skål. Sluk ovnen. Sæt risten midt i ovnen. Stil skålen med salmiak overst i ovnen. Vandet stiller du nederst. Lad det stå over natten med lågen lukket.” (Dagens.dk)

 

Elisabeth Jensen havde førhen prøvet mange slags ovnrens og rengøringsmidler.

 

“Men man skrubber og skrubber, og indånder en helt masse gasser. Her har salmiakken gasset færdig i løbet af natten. Man får ikke den stank, som ellers kendetegner salmiak. Jeg følte mig slet ikke forgiftet undervejs,” sagde hun. (Dagens.dk)

 

Resultatet var enestående, og det fik mere end 6000 til at dele opslaget.

 

Det tyder også på, at flere har forsøgt at gøre kunsten efter.

 

Læs også
En realistisk energiaftale, der sikrer forsyningssikkerheden – er det for meget at bede om?

Hjertestop

En var en 46-årig kvinde fra Viborg. Hun fulgte opskriften, men fik det pludseligt meget dårligt i køkkenet og begyndte at svede voldsomt.

 

”Min mor havde taget en skål med vand og en med salmiakspiritus, som der står i opskriften. Men jeg tror, at hun er kommet til at indånde salmiakspiritussen, for der stank i hele køkkenet. Man kunne ikke holde ud at være der,” forklarer David Møller kvindens 20-årige søn til Dagens.dk.

 

Han bor hjemme med sin stedfar og mor, som han betegner som en frisk kvinde, der aldrig har fejlet noget.

 

Familien bragte derfor straks moren til Viborg Skadestue. Så snart de var ankommet, fik moren hjertestop.

 

”Det lykkes lægerne at genoplive hende til sidst. Nu ligger hun i koma med respirator på Skejby Sygehus,” sagde David Møller, som er meget berørt af situationen, for et par dage siden til Dagens.dk.

 

Lægerne på Skadestuen i Viborg har ikke med sikkerhed kunnet slå fast, at det var salmiakspiritussen, der var skyld i anfaldet, men personalet fortalte, at de havde set flere lignede tilfælde med folk, der for nylig havde haft omgang med salmiakspiritus.

Læs også
Vred læser: Jeg bliver tvunget til at spise halalkød og betale til muslimske organisationer

 

David Møllers mor lå søndag fortsat i kunstig koma. (TV MIDTVEST)

 

Advarsel

Det får nu Giftlinjen til at advare mod det farlige ovrensnings trick, efter de har fået omkring 20 henvendelser fra borgere, der har fået gener, efter at have forsøgt sig med rengøring af ovn med salmiakspiritus (ammoniak), siden opskriften blev spredt på sociale medier og netaviser.

 

Overlæge Niels Ebbehøj fra Giftlinjen forklarer, at de mange personer, der har henvendt sig, har oplevet ”irritative gener” som hoste, svie i øjne, kradsende hals og åndenød efter de har åbnet ovnen.(tv2.dk)

 

Ifølge Niels Ebbehøj kan det let gå galt, når man arbejder med giftstoffer. Og i tilfældet med det konkrete husmoderråd er opskriften for unøjagtig, mener han og så kan det let gå galt.

 

”Man kan ikke se, om det er koncentreret salmiakspiritus, eller om man skal hælde salmiakken ned i vandet, inden man begynder at gøre rent, og derfor er den slags opskrifter noget lort, for hvis det ikke står helt firkantet, hvad man skal gøre, så begynder folk jo at blande på nogle mærkelige måder. Der er alle mulige muligheder for fejlfortolkninger og for at komme galt afsted,” siger han. (tv2.dk)

 

Læs også
Kæmperegninger til fjernvarmekunderne

Giftlinjen skriver, at salmiakspiritus kan udløse irritative reaktioner i luftveje og hals, og hvis man lider af astma vil dampene fra salmiakken kunne udløse anfald. (Giftlinjen)

 

Frem med den brune sæbe

Mange blev sikkert fristet af den lette måde at gøre en sur pligt.

 

Bolius kommer her med sit gode og mere harmløse bud på at få en skinnende ovn uden alt for meget knofedt.

 

1. Smør din ovn ind i et godt lag fast brun sæbe

2. Tænd ovnen på 100 grader

3. Sluk ovnen, når sæben bobler op. Åbn herefter ovnen. (Hvis du ikke slukker ovnen, kan sæben risikere at brænde fast)

4. Vask sæben af med rent lunkent vand, når ovnen er kølet tilpas meget af.

 

Læs også
EL-Forbundet: Der er overpriser på strøm – få gode råd til at skære 2.000 kr. af elregningen

Dette fif dur kun, hvis din ovn er lavet af almindelig emalje. Hvis ovnen er selvrensende med katalytisk emalje eller pyrolyse, må du ikke bruge brun sæbe, da det kan stoppe porerne i emaljen. Følg i stedet ovnens brugsanvisning.

 

Bunden i en ovn vil dog altid være af almindelig emalje og kan altid renses med brun sæbe, skriver Bolius.dk.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…