Dørhåndtaget kan lægge en halv afdeling ned

Foto: Colourbox

Nu kommer efteråret og i halen på det kolde vejr følger ofte forkølelse og influenza.

 

Hvis du vil undgå at blive smittet med bakterier, der kan gøre dig syg, er det vigtigt at du vasker hænder ofte.

 

77 procent af danskerne vasker hænder med vand og sæbe efter at have været på toilettet og kun 64 procent vasker hænder, inden de går i gang med at lave mad, viste en undersøgelse, som YouGov havde foretaget for Søndagsavisen i 2012. (Sygeforsikring)

 

Du kan altså ikke regne med, at alle omkring dig er lige omhyggelige ved håndvasken. Derfor må du selv være det, for bakterier er alle vegne.

 

Overflader

Bakterier på et dørhåndtag på kontoret kan faktisk sprede sig til en halv afdeling på kun to timer.

 

Ny forskning viser nemlig, at infektioner kan sprede sig med lynets hast. Mellem 40 og 60 procent af de ansatte i en afdeling blev smittet med bakterier fra et dørhåndtag på kun to timer, skriver Daily Mail.

 

Forsøg med bakterier

Mange tror, at det er hoste og nysen, der spreder bakterier mellem mennesker, men det har også utrolig meget at gøre med de genstande og overflader, du rører ved, som kan være inficeret med bakterier.

 

Derfor plantede nogle forskerne i begyndelsen af en arbejdsdag et udskadeligt virus på et dørhåndtag på et kontor.

 

Hver anden time tog de prøver af mellem 60 og 100 smittespredende genstande og overflader som for eksempel lyskontakter, diverse tryk-knapper, kaffekander, håndvaske, vandhaner og computere.

 

Læs også
Kvinder sætter fokus på cannabis som medicin

Inden for to til fire timer blev mellem 40 og 60 procent af genstandene inficeret med virusset.

 

“Resultaterne viser, at viral forurening af overflader sker hurtigt, og at et simpelt indgreb i høj grad kan hjælpe med at reducere eksponering for vira,” sagde Doktor Charles Gerba, da han præsenterede resultaterne på et møde om infektionssygdomme hos American Society for Microbiology. (Daily Mail)

 

Virusset havde via medarbejdernes hænder bevæget sig fra dørhåndtaget og rundt i hele afdelingen og flere og flere genstande blev inficeret og kunne dermed smitte flere og flere medarbejdere.

 

Dette var blot et forsøg, men det viser, hvordan bakterier spredes i virkeligheden.

 

Beskyt dig selv

Den bedste måde, du kan beskytte dig selv og andre mod at blive syg af for eksempel Roskilde-syge (norovirus) og influenza, er derfor ved at vaske hænder regelmæssigt og bruge desinficerende servietter eller gel.

 

Dette kan ifølge Doktor Gerba reducere spredningen af den slags vira med 80 til 99 procent.

Læs også
Holdningskorrigerende tøj har til hensigt at afhjælpe smerter i ryggen

 

Ifølge andre undersøgelser spredes bakterier særlig hurtigt på overflader som for eksempel knapper i elevatorer, tastaturer og telefoner. (Daily Mail)

 

Bliv hjemme

Undersøgelsens resultater viser, hvorfor det er vigtigt at blive hjemme fra arbejdet, hvis man er syg: Man udsætter sine kolleger for potentiel smitte.

 

”Når bakterier spreder sig så let, så er det bedst at blive hjemme væk fra arbejdet og i stedet være derhjemme, hvis du føler dig sløj,” sagde Doktor Gerba. (Daily Mail)

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…