Dobbeltmordet i Køge Bugt

"LIllebjørn" og Fru Erna Hasselstrøm. Foto: Dobbeltmordet i Køge Buget

For ca. 10 år siden sad jeg i forskerlokalet på det daværende Landsarkiv for Sjælland for at kigge på forskellige båndlagte kriminalsager.

 

Efter et stykke tid fik jeg selskab af redaktør Chr. Holtet, der skulle lave en Tv-udsendelse om Danmarks største kriminalsag.

 

Det blev senere til mange udbytterige samtaler med udveksling af data om begivenheder under og efter besættelsen.

 

Gerningsmanden medbragte to pistoler, da han skød. Begge opbevares i dag på ”museum”.

Edderkopsagen

Dobbeltmordene på Peter Bangs Vej og i Køge Bugt, Edderkopsagen, start på Danmarks tredje efterretningstjeneste m.v. er beskrevet i mange bøger og artikler.

 

Specielt er der udgivet mange bøger, hvor sagen fra Peter Bangs Vej er omtalt. Lige fra historier om spøgelser til et hav af forskellige gerningsmænd med hver deres mere eller mindre realistiske motiver.

 

Chr. Holtet har de sidst 10 år periodevis dykket ned i arkiverne. Noget han ellers dengang sagde, at det ikke lige var noget for ham.

 

Sidst i november 2014 overraskede han mange, da han pludselig fortalte, at han nu udgav en bog om begivenhederne i 1948.

 

Dobbeltmordet i Køge Bugt

Forfatteren har valgt sagen i Køge Bugt som titel, måske for at holde lidt afstand til de mange andre titler om det andet dobbeltmord fra samme år.

 

Læs også
Kulturhistorie: Risikoen ved at læse Bodega Blues er en overvældende tørst og en uovervindelig lyst til at besøge de steder, forfatteren beskriver så levende og farverigt

Den 22. april 1948 blev to mænd skudt på en fiskekutter i Køge Bugt. Ligene blev klædt af og smidt overbord efter, at gerningsmanden dog havde sikret sig forskellige værdier fra de dræbte.

 

Gerningsmanden, den arbejdsløse søfyrbøder Anders Jørgensen, tilstod efter et par uger, at han havde skudt de to. Han kom med flere historier om årsag til opgøret.

 

Anders Jørgensen mente selv, at han var en stor helt. Hos en sølvsmed, tæt ved hjemmet i Sundby, havde han fået påsat en plade på en af sine pistoler. Han var stolt af, at blive kaldt ”Snigskytten”.

Politiet fortalte lidt til pressen og lagde vægt på, at den sag i Køge Bugt med sikkerhed ikke havde noget at gøre med sagen fra Peter Bangs Vej to måneder før, hvor kontorchef Jacobsen og hustru blev dræbt. Hvordan kunne man vide det, når sagen fra Peter Bangs Vej officielt aldrig er blevet opklaret? Var det en fejl, at man kom til at fortælle, at ”man” godt vidste, hvad der var sket i lejligheden på Frederiksberg?

 

Forfatteren Chr. Holtet

I den nye bog fortæller Chr. Holtet om de dræbte fra Køge Bugt. For første gang fortælles meget detaljeret om sortbørshandleren Rudolf Nicolai.

 

Utroligt hvad Nicolai havde af kontakter og hvordan han indtil 22. april 1948 havde klaret sig i det brogede miljø med Værnemagten, værnemagere, modstandsfolk, korrupte politifolk og andet ”godtfolk”. Nicolai var særdeles snaksaglig og lagde ikke skjul på, hvad han gik og lavede.

Læs også
”I Jægersborg står der et orgel”

 

Man læser også om den anden dræbte, dykker og skipper Hjalmar Olsen. Han var heller ikke kedelig.

 

Søfyrbøder Jørgensen beskrives og Holtet fortæller om dengang Jørgensen bed struben over på en tysk vagtsoldat i Norge og dengang den nyudnævnt modstandsmand myrdede en ung tysk soldat på Østerbro.

 

Selv om Jørgensen var stærkt tilknyttet til det kommunistiske miljø, havde han det fint med at opvarte en rig enke i Vestersøhus. En ejendom, hvor der under og efter besættelsen, har boet flere personer farverige, der også er omtalt i bogen.

 

Chr. Holtet fortæller om det politiske miljø i efterkrigstiden og han kommer ind på, hvad der kunne være motiv til de forskellige drab i 1948.

 

”Lillebjørn” og ”Storebjørn”, der af og til arbejdede for modstandsbevægelsen, er også omtalt i bogen. Her ”Lillebjørn” med dæknavnet ”John”. Hans borgerlige navn Ingolf Asbjørn Lyhne ændrede han et stykke tid efter befrielsen. Det hjalp ikke noget. Journalister nævnte hans nye navn i omtaler og fortalte så samtidig, hvad han tidligere hed.

 

Læs også
Christian 2. (1481-1559) – Bisgaards bog er et fornemt eksempel på historisk formidling, når den er bedst

Bogen, der er på 408 sider med mange illustrationer, koster 100 kr. Utroligt, at læserne til den pris kan få så mange veldokumenterede nye oplysninger. I denne bog behøver man ikke tvivle på oplysningerne, fordi en fyldig detaljeret kildeangivelse afslutter værket.

 

De mest kendte Edderkopper. Møbelhandler Johannes Linde og brugtvognshandler Svend Aage Hasselstrøm er fyldigt beskrevet. Fru Erna Hasselstrøm er også med i det store persongalleri. Hun var bestemt heller ikke kedelig.

http://www.dobbeltmordet.dk/Koege_bugt/

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…