Dine juleindkøb fortæller, hvad du tjener

Foto: Colourbox

Så er det jul igen, og der bruges igen mange penge på indkøb. Selv om Danmark ligger på tredjesidste pladsen i EU for forbrug til juleindkøb, skifter milliarder af penge hænder i denne mørke måned. Men der er stor forskel på, hvad vi køber – afhængigt af, hvad vi tjener! De højeste indkomstgrupper drikker f.eks. cappucino og køber friske rejer – mens de lavere indkomstgrupper drikker almindelig kaffe og køber frosne rejer i stedet. Jo, der er stor forskel på julen i de danske hjem.

 

I december måned stiger det gennemsnitlige indkøb i de daske hjem generelt med et par tusinde kroner, men der er store forskelle på dine indkøb alt efter, hvor meget du tjener.

 

Vi køber alle de traditionelle madvarer som and, rødkål, kirsebærsovs og gløgg, men for andre typer af madvarer ser fordelingen i indkomstgrupperne anderledes ud. De laveste indkomstgrupper køber spegepølse, mens det i den højeste indkomstgruppe er rullepølsen, der hitter. Chokolade og andet slik ryger for begge gruppers vedkommende lige meget i indkøbskurven – men de laveste indkomstgrupper køber til gengæld køber meget mere frug i julemåneden.

 

Cappucino hitter blandt de rigeste

Når det gælder de flydende varer, er der markant stor forskel på forbrug af f.eks. kaffe. Det samlede forbrug stiger markant i december måned, men hvor de højeste indkomstgrupper drikker cappucino – så er det den almindelige kaffe, de lavere indkomstgrupper drikker i juletiden. Gælder det de mere stærke varer, hitter snaps og bitter i de laveste grupper sammen med vodkaen – mens portvinen og whiskyen højest sandsynligt er det foretrukne i de højere indkomstgrupper.

 

Alle skal have ænder og gæs i julekurven

For alle gælder det, at det primært er de frosne ænder og gæs, der købes til juleaften. Men overraskende nok, køber de laveste indkomstgrupper flere ferske fugle end de med de højere indkomster.

 

Andre store forskelle

Derudover er der en lang række andre forskelle i de to indkomstgrupper i december måned: De højeste indkomstgrupper kører mere i taxa, bruger flere penge på benzin og broafgift, besøger f.eks. mere ZOO og andre naturparker, mens de lavere indkomstgrupper kendetegnes ved at bruge færre penge på transport end i resten af året. De spiller til gengæld mere kort og andre spil i stedet for at gå ud.

 

Generelt er danskernes spilleglæde langt større end i resten af året: Begge indkomstgrupper satser mere på LOTTO i december måned. Hele 18% mere spiller vi for i december måned. Måske i håb om en ekstra indtjening til julegaverne?

 

Ny rekord for brug af Dankortet

Der foreligger endnu ikke tal for brug af Dankortet i december måned, men et fingerpeg om brug af Dankortet i julemåneden, findes måske i tallene fra november. Forbruget på Dankortet i november steg nemlig 4 pct. til knap 27,9 mia. kr. Antallet af Dankort-betalinger steg med 7,3 pct. til 96,2 mio.

 

Læs også
Danskerne låner som aldrig før

Og rekorden for svingning af Dankortet blev sat på den omtalte “Black Friday”. Fredag er generelt den mest travle indkøbsdag i løbet af ugen. Den 28. november – på “Black Friday” – blev Dankortet brugt ikke mindre end 4,5 millioner gange, og det er det hidtil højeste antal Dankort-transaktioner på en dag nogensinde!

 

Samme dag passerede det samlede antal Dankort betalinger i 2014 også en milliard. Det er 22 dage tidligere end i 2013.

 

Fakta:

Laveste indkomstgruppe: Husstanden har en årlig indkomst på under 300.000 kr.
Højeste indkomstgruppe: Husstanden har en årlig indkomst på 800.000 kr. og derover
En husstand består af 2,1 personer i gennemsnit fordelt på 1,6 voksne og 0,5 børn
Undersøgelsen er baseret på tal, hvor usikkerheden på enkelte varegrupper kan være stor.

 

Kilde: Danmarks Statistik og Nets

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…