Det er ikke småpenge, der ruller: Tre mænd anholdt for narkohvidvask af et trecifret millionbeløb

Colourbox

Under en anholdelsesaktion i forgårs, mandag, slog Københavns Politis Task Force Pusherstreet i samarbejde med Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK) til mod en gruppe kriminelle, der leverede hash til boderne i Christianias Pusherstreet.

 

Under aktionen anholdt politiet tre mænd på henholdsvis 31, 45 og 65 år. De er sigtet for hvidvask af narkopenge for over 100 millioner via et vekselbureau på Nørrebrogade i København, som den 31-årige og den 65-årige har tilknytning til. Der er tale om far og søn.

 

De blev under et lukket grundlovsforhør i går, tirsdag, alle varetægtsfængslet i 14 dage af hensyn til politiets videre efterforskning.

 

Beslaglagde over to millioner kroner i kontanter

Under aktionen og ransagningerne beslaglagde politiet et beløb på 2,5 millioner kroner. Herunder 550.000 kroner hos den 45-årige, som har relationer til Pusherstreet, og politiet mener, at pengene stammer fra den organiserede handel med hash i den berygtede Christiania-gade..

 

Sagen er dog ikke slut med anholdelsen af de tre mænd.

 

”Vores efterforskning har vist, at også andre personer med tilknytning til narkokriminalitet vekslede penge i veksel bureauet,” oplyser politikommissær Steffen Thaaning Steffensen, Københavns Polititis Task Force Pusherstreet.

 

Københavns Politis Task Force Pusheerstreet har gennem de sidste halvandet år efterforsket vekselbureauet i Nørrebrogade, og anklagemyndigheden mistænker som nævnt ansatte i bureauet for at være involveret i hvidvask af mere end 100 millioner kroner, der er blevet omvekslet til euro.

 

Kriminelle bragte politiet på sporet af vekselbureauet

Mandagens anholdelser er resultatet af efterforskningen mod en gruppe kriminelle, der leverede hash til Christianias Pusherstreet. Her blev politiet opmærksom på, at de kriminelle brugte bureauet til at veksle penge fra handlen med hash til euro.

 

Denne gruppe kriminelle blev i december 2013 idømt henholdsvis to og et halvt års fængsel og tre års fængsel for at have leveret ikke under et kvart tons hash til boderne i Christiania.

 

I en anden sag blev det på samme måde konstateret at kriminelle, der leverede hash til Pusherstreet, vekslede til euro i det pågældende bureau. De kriminelle i denne sag blev i juni i år idømt henholdsvis to års og to et halvt års fængsel for besiddelse af henholdsvis 106 og 328 kilo hash.

 

Har i år beslaglagt over halvandet tons hash

I løbet af årets første ni måneder har Københavns Politis Task Force Pusherstreet ifølge en opgørelse beslaglagt over halvandet tons hash i Christiania samt i årets løb varetægtsfængslet 126 personer.

 

Især august måned talte godt med, idet der i denne måned blev beslaglagt 451 kilo hash og små 4.000 joints.

 

Den årlige omsætning i Christiania af hash og hashprodukter skønner at ligge på over én milliard kroner, så det er store summer det drejer sig om, når der skal hvidvaskes.

 

Sådan foregår hvidvask af penge

Ifølge Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK) er formålet med hvidvask at få det til at se ud, som om byttet fra en strafbar handling er erhvervet på en lovlig måde.

 

Der kan eksempelvis være tale om penge eller andre værdier, som stammer fra handel med narko, menneskesmugling, våbensmugling eller penge, som er opnået gennem underslæb, skatteunddragelse, bedrageri, korruption eller insiderhandel.

 

Ifølge SØIK sker hvidvask typisk i tre faser:

 

1) Anbringelse: Det ulovlige bytte anbringes. Det kan for eksempel være i det finansielle system.

 

 

2) Sløring: Det ulovlige udbytte adskilles fra dets kilde. Det kan for eksempel ske gennem blandt andet finansielle transaktioner.

 

 

3) Anvendelse: Det ulovlige udbytte tilbageføres til gerningsmanden. Det kan være tilbageførsel i en form, hvor udbyttet er ændret til midler eller aktiver, der ser ud til at være lovlige.

Del på Facebook