Denne mand er forhadt blandt bilister – se, hvad det er, han gør, som får dem til at hidse sig op, bande og true

Han tjener sine penge som buschauffør. Men ved siden af har han en helt anden beskæftigelse.

 

37-årige Dave Sherry fra Harlow, Essex, i England holder øje med bilister, der kører råddent. Det foregår på cykel – både når han kører til og fra arbejde og i fritiden.

 

Rådden kørsel kan være alt muligt: Bilister, der kører for stærkt. Bilister, der kører overfor rødt. Bilister, der kører mod ensretningen. Folk, der kører motorcykel på en gangsti. Bilister, der slingrer af sted, fordi de har travlt med at drikke kaffe. Bilister, der presser cyklister op mod kantstenen.

 

Men frem for alt har Dave et godt øje til bilister, der sidder og snakker i deres mobiltelefon, skriver sms’er eller er på Facebook og andre sociale medier – mens de kører. Og han bliver rigtig forarget, hvis de kører med børn i bilen og på den måde udsætter dem for fare.

 

Alt andet end taknemmelighed

Dave har fået rigeligt at se til, fordi det efterhånden er blevet utrolig udbredt at bruge sin smartphone eller iPad, mens man sidder bag rattet. I det hele taget ser man mere rådden kørsel. Daves rekord lyder på, at han engang har haft fat i 20 syndere på fire minutter.

 

Når Dave ser dem, kører han efter dem på sin cykel, og når de standser – for eksempel ved en lyskurv – fanger han deres opmærksomhed ved at tude i et horn på cykelstyret. Det giver et ordentligt brag af en lyd, som ikke er til at overhøre.

 

Når bilisterne så ruller vinduet ned, forklarer Dave dem, at de har kørt uacceptabelt. Der findes folk, som så beklager. Men meget ofte bliver han mødt med alt andet end taknemmelighed. Mange giver ham den kolde skulder, andre bander, truer og provokerer.

 

Der er for eksempel den unge fyr, der racer vildt af sted, mens han taler i mobil. Hans svar til Dave er et provokerende V-tegn, og så gasser han ellers voldsomt op og kører derfra. Eller moderen med en baby på bagsædet, der sms’er på livet løs, mens hun kører. Hun viser ingen tegn på anger.

 

”Men hvis der så sker noget, vil sådan én jo være helt knust,” som Dave siger til avisen Daily Mail.

 

Han er også en gang blevet overfaldet af føreren af en varebil, der skubbede ham ned i asfalten, så han var sygemeldt fra arbejde i fire uger med rygsmerter.

Læs også
Indvandrere med pistoler tager magten – kontrollerede biler, der kørte gennem ‘deres’ område

 

En trumf i baghånden

Men Dave er en mand med en mission. Han vil have sikker trafik, især af hensyn til børnene. Så hvis folk ikke erkender deres fejl, går han videre med sagen. Han har en trumf i baghånden:

 

På cykelhjelmen har han et avanceret kamera købt for cirka 3.500 kr. Han købte sit første kamera engang, da en bilist var kørt ind i ham. Politiet sagde til ham, at det var påstand mod påstand, så de kunne ikke gøre noget. Så anskaffede han sig kameraet.

 

Billederne fra kameraet ryger ind på hans computer. Han sender dem så til en privat organisation, der kalder sig Police Witness. De går materialet fra ham og mange andre igennem og videregiver det mest brugbare til politiet.

 

I begyndelsen ville politiet ikke have, at private på den måde blandede sig i deres arbejde. Men de kan slet ikke overkomme at holde øje med synderne, så nu gør de brug af beviserne fra kameraer som Daves. Politiet udvikler deres metoder til at udnytte digital dokumentation.

 

”Jeg er kun et vidne”

Daves arbejde for bedre og sikrere opførsel i trafikken begyndte, da han og hans søn engang blev kantet af en buschauffør, der havde travlt med mobiltelefonen, da de kom kørende på cykel.

Læs også
Ny lov forbyder at køre bil i burka – muslimer raser og mener, at det skyldes ’højredrejningen’ i Tyskland

 

”Jeg ser ikke mig selv som én, der laver politiets arbejde,” siger Dave til Daily Mail. ”Jeg er kun et vidne, der indsamler dokumentation. Hvad politiet så bruger den til, er op til dem.”

 

Men populær bliver han mildt sagt ikke hos de folk, som han kommer efter. Han er nærmest forhadt blandt mange af de bilister, som kører tankeløst eller hensynsløst … og bliver opdaget.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…